Talous

Työntekijä remmiin jo parin kuukauden jälkeen – kuinka kävi?
Mikko Pulkkilan johtamaan MarkkinointiAkatemiaan on palkattu uusia työntekijöitä ripeään tahtiin.

Työntekijä remmiin jo parin kuukauden jälkeen – kuinka kävi?

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle iso kynnys. Yrittäjät kertovat, miten laskivat kustannuksia.

|

Kun digimarkkinointiyritys MarkkinointiAkatemiaan palkattiin ensimmäiset työntekijät, yrityksen yksi perustajista Mikko Pulkkila oli valmis kiristämään työtahtia. Elettiin syksyä 2013 ja yritys oli toiminut vasta muutaman kuukauden.

Pulkkila sanoo jättäneensä itselleen henkisen takaportin.

– Tiesin pystyväni kiristämään omaa ruuviani tietyn verran. Ajattelin tekeväni vaikka puoli vuotta vaan niin paljon enemmän töitä, että homma saadaan käyntiin.

Pulkkila oli pyytänyt yritykseen mukaan enonsa Mika Pulkkilan, joka oli jo aikoinaan laittanut pystyyn kaksi menestyvää it-alan yritystä. Nopeasti kävi selväksi, että avuksi tarvittiin teknistä osaamista ja myyntivoimaa. Niinpä yritys sai kerralla kaksi työntekijää.

– Muistan sen päivän, kun he tulivat. Katsoin tilille ja mietin, mistä palkat maksetaan. Sanoin työntekijöille avoimesti, että tämä on myös riski, Mikko Pulkkila sanoo.

Hän laski, että palkat on kerrottava minimissään 1,55:llä, kun mukaan lasketaan sivukulut. Kaikki muutkin mahdolliset yrityksen kulut huomioiden kertoimen piti olla kaksi. Sitä laskukaavaa Pulkkila käyttää edelleen.

– Kahden kertoimella mukana on myös vähän riskiä, kuten sairauslomia.

Myyntiä pitäisi siis käytännössä saada lisää vähintään kaksi kertaa uuden työntekijän palkan verran. Laskelmassa on huomioitu myös kouluttautuminen, jota MarkkinointiAkatemiassa on runsaasti. Kaikki työtunnit eivät tuo tulosta.

Ensimmäiset ovat vaikeimpia

Ensimmäiset työntekijät auttoivat yritystä kasvattamaan myyntiä, joskin Pulkkilan mukaan alkuun odotettua vähemmän. Se ei pelästyttänyt.

Seuraavat kaksi työntekijää palkattiin 3–4 kuukauden kuluttua, ja ensimmäisen vuoden jälkeen yritys työllisti jo kymmenkunta ihmistä. Nyt työntekijöitä on yli 50.

– Vuoden jälkeen alkoi vähän helpottaa. Saimme ennustettavuutta ja pystyimme palkkaamaan enemmän kerralla, Pulkkila kertoo.

MarkkinointiAkatemia on kasvanut koko ajan tulorahoituksella. Pulkkilalla oli turvanaan omat, henkilökohtaiset säästönsä. Niinpä hän eli käytännössä ensimmäisen vuoden niillä eikä nostanut palkkaa.

Työntekijän palkkaaminen on varsinkin aloittaville yrittäjille iso kynnys kustannuksineen. Pulkkilan mielestä yrittämiseen kuuluu riski eikä se välttämättä ole itsessään huono asia. Hän kuitenkin suuntaisi mielellään yritystukia varsinkin ensimmäisiin palkkauksiin.

Pulkkila arvelee, etteivät työntekijät ehkä usein ymmärrä palkkansa kokonaiskustannuksia. Keskustelu ja asian avaaminen auttaa.

– Minua fiksumpi yrittäjä on sanonut, että hyvälle ei voi maksaa tarpeeksi paljon eikä huonolle riittävän vähän. En ehkä allekirjoita koko ajatusta, mutta on totta, että kulut ovat monesti suuret. Toki hyvälle haluaisi maksaa mahdollisimman paljon.

Liian iso riski

Myös Timppa Leino päätyi palkkaamaan ensimmäisen työntekijän jo pian yrityksen perustamisen jälkeen.

Hänen ei aluksi ollut lainkaan tarkoitus palkata muita. Oma yritys oli Leinolle keino yhdistää hommat, joita hän oli muutenkin tehnyt sukulaisille ja tutuille. Muun muassa talonmiespalveluja ja siivousta tarjoava Hälyapu aloitti toimintansa viime marraskuussa.

Kun Leinon vaimon määräaikainen työsuhde päättyi, tuore yrittäjä alkoi selvittää, riittäisikö tällekin töitä. Hän oli varma omasta toimeentulostaan, mutta laski tarkkaan, paljonko töitä pitäisi saada lisää kulujen kattamiseksi. Palkan päälle tulivat muun muassa työterveyshuolto sekä tapaturma-, vastuu- ja ryhmähenkivakuutukset.

Leino laski, että palkka pitäisi kertoa vähintään 2,5:lla.

– Talkkarin hommissa voisi riittää palkan kertominen kahdella, kun on niin paljon pienemmät kulut. Toisissa tehtävissä palkka pitäisi melkein kertoa kolmella.

Työtilanne näytti lupaavalta, joten vaimo aloitti työt yrityksessä tammikuussa. Kun pariskunnalle selvisi, että myös yrittäjän puoliso tulkitaan työttömyysturvan näkökulmasta yrittäjäksi, päätyivät he kuitenkin purkamaan työsopimuksen.

– Olemme tehneet jopa avioehdon, ettei vaimo ole firmassa mukana kuin työntekijänä. Mutta jos hommia ei olisi, hän ei luultavasti saisi euroakaan mistään. Emme voineet ottaa riskiä, Leino sanoo.

Huolena rahojen riittäminen

Nyt Leinon kanssa työskentelee hänen veljensä, joka on Hälyavussa työharjoittelussa kuntakokeilun kautta. Yrittäjän maksettavaksi tulevat vain työterveys, työvaatteet ja mahdolliset välineet.

Vaikka ensimmäinen palkkaus meni puihin, Leino suunnittelee jo useamman työntekijän palkkaamista kerralla. Hänellä on ”uudet raudat tulessa”, ja jos hyvin käy, töitä on pian tarjolla muillekin kuin yrittäjälle itselleen.

Leino myöntää, että ajatus työnantajana toimimisesta pelottaa, onhan vastuu valtava. Häntä mietityttää myös, miten kassassa riittää rahaa yrityksen pyörittämiseen. Pitkät maksuajat ovat iso ongelma.

– Voi mennä yhdeksänkin viikkoa työn aloittamisesta ennen kuin rahat saadaan tilille. Sinä aikana olisi pitänyt maksaa jo neljä palkkaa.

Leino on laskenut, että esimerkiksi viisi työntekijää työllistäessä yrityksen tilillä pitäisi olla koko ajan minimissäänkin yli 20 000 euroa palkkojen ja juoksevien kulujen kattamiseksi. Se tuntuu isolta summalta yrittäjästä, joka vasta hyppäsi itsensä työllistäjäksi.

Fakta

4 x Työntekijän palkkaaminen

Muista kaikki kulut. Bruttopalkan lisäksi työnantajan maksettavaksi tulevat sivukulut, kuten tapaturma- ja henkivakuutus ja osuus työntekijän työeläkevakuutuksesta. Laskelmissa kannattaa huomioida myös lomista aiheutuvat kulut, sairausajan palkat ja kouluttautuminen. Niiden päälle pitää laskea yrityksen kiinteät kulut, tavoiteltu voitto ja verot.

Mieti laskukaava. Mikko Pulkkila neuvoo tekemään itselleen mahdollisimman helpon kaavan, jota voi käyttää rekrytoinnista toiseen. Kustannuksiin vaikuttaa muun muassa toimiala, sairauspoissaolojen määrä ja noudatettava työehtosopimus. Hyvä nyrkkisääntö on, että palkka pitää kertoa vähintään 1,5:llä. Se yleensä kertoo kuitenkin vasta työntekijästä aiheutuvat kulut.

Ajattele pahin skenaario. Pulkkilan mielestä palkkaamisen kustannukset kannattaa laskea niin, että selviytyy niistä silloinkin, jos lähes pahin mahdollinen tapahtuu. Miten käy, jos vastapalkattu työntekijä joutuu esimerkiksi jäämään heti pitkälle sairauslomalle?

Ennakoi rahojen riittävyyttä. Työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle iso kustannus. Arvioi kriittisesti, kuinka paljon rahaa kassassa pitää olla kulujen kattamiseksi. Kassa voi olla tiukoilla varsinkin alkuvaiheessa.

Hupeneeko kassa? Älä unohda puskuria

Kulukontrolli ja säännöllinen laskutus auttavat pitämään yrityksen kassan kunnossa. Ennakointi kuuluu hyvään kassanhallintaan.

Työntekijää palkkaamassa? Varo astumasta ansaan – Tee laskelmat yläkanttiin

Työntekijän tilille maksettava palkka on syytä laskea vähintään 1,5-kertaisena. Myyntiä pitäisi saada lisää ainakin kustannusten verran.

Yrittäjä laski: Suomalainen selvästi ruotsalaista kollegaansa kalliimpi

Corrotechin työntekijöiden sivukulut ovat länsinaapurissa jopa 20 prosenttia Suomea pienemmät.