Talous

Unohda tilinpäätös kun mietit kassanhallintaa

Unohda tilinpäätös kun mietit kassanhallintaa

Yrittäjän pitää katsoa koko ajan tulevaan ja tuleviin rahavirtoihin.

|

Kun mietit yrityksen kannattavuutta, kumpaa on tärkeämpi seurata: tilinpäätöstä vai kassavirtaa. Tilinpäätöksestä avainlukujen kaivaminen on turhaa työtä kassanhallinnan näkökulmasta.

Taloushallinnon kouluttaja ja Talousteema Oy:n yrittäjä Lassi Mäkinen yksinkertaistaa, että pk-yrityksen kassavirran hallintaan riittää käytännössä yksinkertainen Excel-taulukko tai kynä ja ruutupaperi.

Tärkeintä on katsoa menneen sijaan tulevaisuuteen.

Mäkisen mukaan laskelmia on helpoin koota menneisyyden perusteella, mutta yrityksen tulevaisuuttakin voi arvioida varsin yksinkertaisesti. Hänen tuntumansa on, että yllättävän harva yrittäjä seuraa yrityksen kassavirtaa maksuperusteisesti.

– Lähitulevaisuutta voi arvioida myyntilaskujen ja ostolaskujen perusteella. Yrittäjä tietää, milloin rahat lähtevät tililtä, milloin ostolaskut täytyy maksaa ja milloin palkat ja verot maksetaan. Moni on varmasti tehnyt tällaisia laskelmia esimerkiksi opiskeluaikana laskiessaan rahojen riittävyyttä. Samanlainen laskutapa sopii yrittäjyyteen.

Tunnusluvut romukoppaan

Kirjanpidon tunnusluvuilla ei ole Mäkisen mukaan käytännössä mitään merkitystä rahan riittävyyden hallinnassa.

– Kirjanpitolain mukainen kirjanpito perustuu suoritteisiin. Tunnusluvut lasketaan yrityksen tuloksen ja taseen perusteella. Ne ovat kuitenkin vain tilinpäätöksen tekopäivän lukuja. Lisäksi laskentatekniikka on heikko. Kukaan ei voi tietää, mitkä ovat esimerkiksi yrityksen oikeat poistot, Mäkinen sanoo.  

Hänen mielestään kirjanpito katsoo liian usein vain mennyttä aikaa.

– Peruutuspeiliin katsominen ei kerro yrittäjälle mitään. Moni pörssiyhtiökin tutkii turhaan menneitä lukuja, vaikka sen pitäisi keskittyä tulevaisuuteen. Vika ei silti ole kirjanpitäjissä.

– Meillä on kirjanpitolaki ja EU:ssa on tilinpäätösdirektiivi, joten tilinpäätökset täytyy toki hoitaa niin kuin on totuttu. Kirjanpitoa tekevien ihmisten on helppo laskea maksuvalmiuden nimellä käytettyjä tunnuslukuja.

Rahan riittäminen a ja o

Mäkinen muistuttaa, että rahan riittäminen on yrittäjälle monesti paljon tärkeämpää kuin se, tekeekö yritys lopulta voittoa vai tappiota.

– Voitollinen yritys tai sellainen, jolla on vahva tase, voi varsin hyvin mennä konkurssiin. Samalla tavalla tappiota tuottanut yritys voi välttää konkurssin. Konkurssi johtuu siitä, että rahat loppuvat pysyvästi, eikä yrityksellä ole kykyä maksaa velkoja.

Aloittelevalle yrittäjälle esimerkiksi Excel-taulukkoon merkityn kassasuunnitelman teko voi olla jopa liiketoimintasuunnitelmaa tärkeämpi ja tarkempi apuväline.

– Siitä näkee suoraan, milloin rahaa tulee ja milloin sitä lähtee. Tärkeintä on ennakoida, ettei raha pääse loppumaan koskaan. Liiketoimintasuunnitelman periaatteet yrittäjä voi suunnitella omassa päässään, mutta kassasuunnitelmaa on vaikea hallita ilman apuvälineitä. Kun yritys on jo toiminnassa, samoja lukuja voi tutkia yrityksen tiliotteesta.

Mäkinen huomauttaa, että kassasuunnitelman käyttö säästäisi myös kirjanpidon kustannuksia.

– Toivon, että tähän tulee tulevaisuudessa muutos. Esimerkiksi moni yhdistys ja asunto-osakeyhtiö laskee voittoa, vaikka niiden ei olisi tarkoitus tuottaa sellaista. Laskelman tekemiseen ei mene päivittäin montaa minuuttia, ja palkkioksi yrittäjä saisi nukkua yönsä rauhassa.

Fakta

3 x Herää kassavirtaan

Unohda tilinpäätös. Lassi Mäkisen mukaan yrittäjän kannattaa katsoa kirjanpidon tunnuslukujen sijaan tulevaisuuteen. Alkuun pääsee, kun pohtii, millaisia osto- ja myyntilaskuja yritykselle on tulossa seuraavien kuukausien aikana.

A ja O. Rahan riittäminen on pk-yritykselle kaikki kaikessa. Jokaisen yrittäjän pitää ymmärtää se.

Rutiini. Tee kassanhallintalaskelmasta rutiini. Tällöin sen täyttäminen vie päivittäin vain pienen hetken aikaa.

 

Kuinka omaa pääomaa vahvistetaan? 5 keinoa

Huono kannattavuus voi painaa oman pääoman miinukselle. Yhtiön hallitus on velvollinen seuraamaan määrää.

Kannattaako tilintarkastus, jos pakko poistuu?

Vaikka tilintarkastusta ei olisi välttämätöntä tehdä, voi rahoittaja vaatia sitä myös jatkossa.

Miltä yrityksen tulos näyttää? 10 keinoa vaikuttaa siihen

Hyvä ennakointi auttaa, kun yritys haluaa vaikuttaa tuloslaskelman viimeiseen riviin.

Pienimmille yrityksille vapautus – tilinpäätös kannattaa silti tehdä

Tilinpäätös on tarpeen monessa tilanteessa. Se on edullisempi tehdä heti kuin jälkeenpäin.

Tiedätkö yrityksen tuloksen? Moni yrittäjä yllättyy

Todellista verotettavaa tuloa kannattaa seurata pitkin vuotta, kirjoittaa tilitoimistoyrittäjä Vuokko Mäkinen.

Kova muutospaine: Tämä velvollisuus koskee 75 000 yritystä

Suomessa on lähes EU:n tiukimmat rajat tilintarkastukselle. Tähän toivotaan muutosta.

Lataa lisää