Talous

Yrittäjän suurin valhe: Tiedätkö, kuinka paljon pitää maksaa itsellesi palkkaa

Yrittäjän suurin valhe: Tiedätkö, kuinka paljon pitää maksaa itsellesi palkkaa

Tuloslaskelma valehtelee, jos yrittäjän palkkatiedot ovat pielessä. Laskukaava on selkeä.

|

Tilinpäätökset antavat helposti liian ruusuisen kuvan pk-yritysten liiketoiminnan kannattavuudesta. Kuva vääristyy, mitä pienemmästä yrityksestä on kyse.

Taloushallintoliiton asiantuntijan Ari Lahdenkaupin mukaan suurin oikaistava erä tilinpäätösanalyyseissä on yrittäjien omat palkkakulut. Syystä tai toisesta yrittäjät eivät maksa itselleen asiaankuuluvaa palkkaa ja tällöin yrityksen kannattavuusluvut ovat pielessä. Palkanmaksuun voivat vaikuttaa verotukselliset syyt tai yrityksen taloudellinen tilanne.

– Tuloslaskelmat valehtelevat. Yritysneuvottelukunta on tehnyt ohjeen laskennallisesta palkkakorjauksesta, jonka avulla saadaan totuudenmukaisempi kuva kannattavuudesta, Lahdenkauppi sanoo.

Neuvottelukunnan ohjeissa 100 000–500 000 euroa liikevaihtoa tekevän yrityksen odotetaan maksavan omistajalle palkkaa 30 000 euroa vuodessa. Luku on kokonaissumma eli mukaan on laskettu myös eläkemaksut. Yli puoli miljoonaa euroa liikevaihtoa tekevän yrityksen laskennallinen palkkasumma on 50 000 euroa vuodessa.

Summa kertautuu, jos omistajia on useita.

– Yrityksen omienkin kannattavuustavoitteiden asetannassa ja kannattavuuden seurannassa on tarkoituksenmukaista käyttää todellisia lukuja siitä, mitä yrittäjä yrityksestään itselleen korvausta nostaa.

Yrittäjä tuijottaa pankkitiliä

Lahdenkauppi auttaa yrittäjiä hahmottamaan yrityksen pyhää kolmiota Y-Koulussa. Kolmioon kuuluvat maksuvalmius eli kassanhallinta, kannattavuus ja vakavaraisuus. Y-Koulun lähetys on kaikille avoin, eikä vaadi erillistä rekisteröitymistä.

Yrittäjät seuraavat yrityksen kassavaroja omien sanojensa perusteella säntillisesti. Y-Studion Hallitse talouttasi -testin perusteella kassavaroja seuraa säännöllisesti peräti 90 prosenttia vastaajista. Voit käydä tekemässä testin täältä: https://y-studio.fi/testi/hallitse-talouttasi/

Lahdenkauppi pitää tuloksia jopa yllättävinä. Hänen mukaansa yrittäjät käyvät aiempaa enemmän säännöllisiä keskusteluja talousluvuista oman tilitoimistonsa kanssa.

– Tyypillisimmät osaamisvajeet yrityksissä liittyvät taloushallintoon. Yrittäjät osaavat bisneksensä, mutta laskentatoimen osaamisessa on puutteita, Lahdenkauppi kertoo.

Hänen arviolleen tulee tukea myös testien vastauksista. Vaikka lähes kaikki ilmoittavat seuraavansa yrityksen kassavaroja, rahojen saapumista pankkitilille seuraa enää puolet. Lisäksi yrityksen tärkeitä tunnuslukuja seuraa säännöllisesti alle puolet vastaajista.

– Yrittäjät tuijottavat vain pankkitiliä eli paljonko siellä on rahaa. Se on helppoa, mutta ei riittävää kassanhallinnassa.

Maksuehdolla on väliä: Yli 30 päivää vaatii jo toimenpiteitä

Tarpeisiin sopiva maksuehto on yrityksen elinehto, yritysneuvoja Teemu Vähätalo muistuttaa.

Osakeyhtiön perustaminen mielessä? Muista nämä 10 vinkkiä

Osakeyhtiöön liittyy omat muodollisuutensa, mutta osakkaiden riskit ovat rajallisia. Asiantuntija kertoo, kenelle osakeyhtiö sopii.

Kaikilla yrityksillä on liikesalaisuuksia – pidätkö huolta omistasi?

Uusi laki antaa lisäsuojaa liikesalaisuuksille, mutta tietojen salassapidosta on myös syytä sopia kirjallisesti.

Tilitoimiston vaihtaminen on harvinaista

Tietyissä tilanteissa tilitoimiston vaihtaminen on välttämätöntä, kirjoittaa Taloushallintoliiton Eeva Lyytinen.

Yrittäjä, ole hereillä – tulorekisteri tuo ison muutoksen

Työnantajan ei enää tarvitse jatkossa ilmoittaa samoja tulotietoja eri viranomaisille, kirjoittaa Taloushallintoliiton Eija Männistö.

Haaste yrittäjille: Käännä katse eteenpäin

Kumpaa seuraat aktiivisemmin: uutisia vai yrityksesi talouslukuja? kysyy Turun Tilikeskus-Yhtiöiden Tapio Peltomäki.

Kirjanpitäjästä on tultava asiakkaansa neuvonantaja

Yritykset hyötyvät, kun ne saavat parempaa tukea talousjohtamiseen, kirjoittaa Taloushallintoliiton Antti Soro.

Kommunikoi kirjanpitäjän kanssa

Tilitoimiston ja yrittäjän täytyy keskustella useammin ja jo ennen taloudellisten ongelmien syntymistä, kirjoittaa tilitoimistoyrittäjä Johanna Vuorto-Honkala.

Yrittäjä, huomioi vuodenvaihteen veromuutokset

Taloushallintoliiton Markku Ojala ennustaa tyyntä myrskyn edellä.

Lataa lisää