Talous

Yrittäjän suurin valhe: Tiedätkö, kuinka paljon pitää maksaa itsellesi palkkaa

Yrittäjän suurin valhe: Tiedätkö, kuinka paljon pitää maksaa itsellesi palkkaa

Tuloslaskelma valehtelee, jos yrittäjän palkkatiedot ovat pielessä. Laskukaava on selkeä.

|

Tilinpäätökset antavat helposti liian ruusuisen kuvan pk-yritysten liiketoiminnan kannattavuudesta. Kuva vääristyy, mitä pienemmästä yrityksestä on kyse.

Taloushallintoliiton asiantuntijan Ari Lahdenkaupin mukaan suurin oikaistava erä tilinpäätösanalyyseissä on yrittäjien omat palkkakulut. Syystä tai toisesta yrittäjät eivät maksa itselleen asiaankuuluvaa palkkaa ja tällöin yrityksen kannattavuusluvut ovat pielessä. Palkanmaksuun voivat vaikuttaa verotukselliset syyt tai yrityksen taloudellinen tilanne.

– Tuloslaskelmat valehtelevat. Yritysneuvottelukunta on tehnyt ohjeen laskennallisesta palkkakorjauksesta, jonka avulla saadaan totuudenmukaisempi kuva kannattavuudesta, Lahdenkauppi sanoo.

Neuvottelukunnan ohjeissa 100 000–500 000 euroa liikevaihtoa tekevän yrityksen odotetaan maksavan omistajalle palkkaa 30 000 euroa vuodessa. Luku on kokonaissumma eli mukaan on laskettu myös eläkemaksut. Yli puoli miljoonaa euroa liikevaihtoa tekevän yrityksen laskennallinen palkkasumma on 50 000 euroa vuodessa.

Summa kertautuu, jos omistajia on useita.

– Yrityksen omienkin kannattavuustavoitteiden asetannassa ja kannattavuuden seurannassa on tarkoituksenmukaista käyttää todellisia lukuja siitä, mitä yrittäjä yrityksestään itselleen korvausta nostaa.

Yrittäjä tuijottaa pankkitiliä

Lahdenkauppi auttaa yrittäjiä hahmottamaan yrityksen pyhää kolmiota Y-Koulussa. Kolmioon kuuluvat maksuvalmius eli kassanhallinta, kannattavuus ja vakavaraisuus. Y-Koulun lähetys on kaikille avoin, eikä vaadi erillistä rekisteröitymistä.

Yrittäjät seuraavat yrityksen kassavaroja omien sanojensa perusteella säntillisesti. Y-Studion Hallitse talouttasi -testin perusteella kassavaroja seuraa säännöllisesti peräti 90 prosenttia vastaajista. Voit käydä tekemässä testin täältä: https://y-studio.fi/testi/hallitse-talouttasi/

Lahdenkauppi pitää tuloksia jopa yllättävinä. Hänen mukaansa yrittäjät käyvät aiempaa enemmän säännöllisiä keskusteluja talousluvuista oman tilitoimistonsa kanssa.

– Tyypillisimmät osaamisvajeet yrityksissä liittyvät taloushallintoon. Yrittäjät osaavat bisneksensä, mutta laskentatoimen osaamisessa on puutteita, Lahdenkauppi kertoo.

Hänen arviolleen tulee tukea myös testien vastauksista. Vaikka lähes kaikki ilmoittavat seuraavansa yrityksen kassavaroja, rahojen saapumista pankkitilille seuraa enää puolet. Lisäksi yrityksen tärkeitä tunnuslukuja seuraa säännöllisesti alle puolet vastaajista.

– Yrittäjät tuijottavat vain pankkitiliä eli paljonko siellä on rahaa. Se on helppoa, mutta ei riittävää kassanhallinnassa.

Liiketoimintaa vuoristoradalla – Kuljetinvalmistaja tietää, millaista on olla suhdanteiden armoilla

Voitosta tappioon ja takaisin nousuun. 37 vuotta syklisellä toimialalla on opettanut Ferroplania tasoittamaan laskuja ja hyödyntämään nousuja.

Iso investointi vaatii juustoyrittäjältä lisää myyntiä ja nuukuutta – ”Luiden päällä ei ole paljon mitään”

Herkkujuustola suunnitteli historiansa suurinta investointia yli kymmenen vuotta. Tilinpäätöksillä oli merkittävä rooli pankkilainan saamisessa.

Tulorekisteri-ilmoittamisen lievennykset helpottavat etenkin pk-yrittäjää

Ensimmäinen vuosi tulorekisterin kanssa oli harjoittelua – toinen vuosi tekee ilmoittamisen etenkin pk-yrittäjille ja yhdistyksille hieman helpommaksi, kirjoittaa Taloushallintoliiton henkilöstöhallinnon johtava asiantuntija Eija Männistö.

Mitä tilinpäätös tarkoittaa ja miten sitä tulkitaan? Tässä vastaukset

Tilinpäätös koostaa tilikauden tapahtumat yhteen. Yrittäjälle se on tärkeä keino arvioida myös yrityksen tulevaa kehitystä.

Koko vuoden tulot tammikuussa: Lyytin bisnesmalli vaatii hyvää kassanhallintaa

Turkulaisyritys oli kassakriisissä vuonna 2010. Nyt suunnitelmissa on kansainvälinen kasvu.

Laskutatko valtiota? Nyt on korkea aika päivittää verkkolaskutus kuntoon

Sähköinen laskutus yleistyy yhä kiihtyvää tahtia. Varsinkin valtiota laskuttavien yritysten on hyvä laittaa verkkolaskutus ajan tasalle, kirjoittaa Taloushallintoliiton johtava asiantuntija Janne Fredman.

Vinkkejä tilitoimiston valintaan – varmista ammattitaito ja luota muiden kokemuksiin

Yrityksen johto vastaa kirjanpidon ja tilinpäätöksen oikeellisuudesta, joten tilitoimisto kannattaa valita huolellisesti, kirjoittaa Aldian Tiina Raatikainen.

Mitä uusi verkkolaskulaki tarkoittaa?

Jos yrityksen asiakkaana on suomalaisia suuryrityksiä tai julkishallintoa, tilannetta kannattaa seurata rauhassa, kirjoittaa Taloushallintoliiton Janne Fredman.

Muuttuuko arvonlisäveron ilmoittaminen? Selvitys herättää huolta

Yrittäjät pelkäävät työmäärän ja kustannusten kasvavan, jos arvonlisäverotietoja ryhdytään antamaan tulevaisuudessa laskukohtaisesti.

Lataa lisää