Verotus

Osuiko verotarkastus kohdalle? Yrittäjät kertovat, miltä tuntui

Osuiko verotarkastus kohdalle? Yrittäjät kertovat, miltä tuntui

Yrittäjien mukaan verotarkastuksia hoidetaan hyvin monella tapaa.

|

Verohallinto tekee vuosittain useita tuhansia verotarkastuksia yrityksiin.

Vaikka verotarkastuksen tarkoituksena on selvittää, onko verottajalle annettu oikeat ja riittävät tiedot, moni yrittäjä pitää jo pelkkää ajatusta verotarkastusta ahdistavana. Pelko on usein turhaa, sillä ylivoimaisesti suurin osa verotarkastukseen joutuvista yrityksistä selviää puhtain paperein.

Koulutus- ja konsultointipalveluita myyvän Päivin* yritys päätyi Verohallinnon syyniin viisi vuotta sitten. Verotarkastajan toiminta aiheutti tuolloin lähinnä hämmennystä kymmenen henkeä työllistävässä yrityksessä.

– Käytännössä tarkastus sujui siten, että kaksi miestä linnoittautui meidän neuvotteluhuoneeseen. He pyysivät kaikki meillä olevat mapit ja kuitit käyttöönsä paperisina ja syynäsivät niitä kahden päivän ajan yrityksemme tiloissa. Ihmettelin jo alussa, miksi he ylipäätään tekivät meille tarkastuksen, koska olemme pieni firma ja olemme aina hoitaneet asiat hyvin ja maksaneet kaiken ajallaan.

Verottaja kiinnostui tarkastuksen yhteydessä erityisesti Päivin käyttämistä taksikuiteista ja niihin liittyvistä edustusmatkoista.

– En osannut aluksi suhtautua ennakkoluuloisesti verotarkastajiin, mutta he kohtelivat meitä kuin olisimme olleet rikollisia. Kyse oli verottajan kannalta naurettavan pienistä summista, jotka kaikki oikeasti liittyivät työhön.

Kaiken kaikkiaan verotarkastus tuntui Päivistä turhauttavalta.

– Maailmassa tehdään käsittämättömiä ja isoja rikoksia. Ihmettelin suuresti verotarkastajien toimintatapaa, sillä itse olin tehnyt kaiken oikein ja silti minua kiusattiin muutaman sadan euron arvoisista taksikuiteista. Tuntui, että verotarkastajat eivät ymmärtäneet alkuunkaan työni luonnetta ja sitä, että minä en ajele huvikseni taksilla ympäri kaupunkia.

Tarkastuksen päätteeksi verottaja totesi, ettei huomautettavaa ollut.

– Tarkastuksesta jäi silti ikävä maku suuhun. Jäin pohtimaan, kannattaako verotarkastuksia oikeasti tehdä firmoihin, jotka ovat liikevaihdoltaan näin pieniä. Verotarkastus tuntui epäluottamuslauseelta pienyrittäjää kohtaan.

Tarkastuksen nopeus yllätti

Tukkumyyntiä ja maahantuontia harjoittavan yrityksen yrittäjän Tomin* yritys päätyi verotarkastuksen kohteeksi tämän vuoden alussa. Tomi suhtautui verotarkastukseen aluksi varovaisesti.

– Olin kuullut kauhutarinoita yrittäjäkollegoilta verotarkastuksista, joissa verottaja oli alkanut penäämään vuosikausia vanhoja kuitteja.

Verotarkastus sujui lopulta Tomin mielestä hämmästyttävän jouhevasti ja nopeasti.

– Ensimmäisestä verottajan yhteydenotosta loppukeskusteluun kului kuukausi. Käytännössä tarkastus vaati minulta muutaman puhelinsoiton sekä yhden palaverin verotarkastajien kanssa. Yllätyin siitä, miten tehokkaasti tarkastus sujui, sillä olin varautunut todistelemaan ja selvittämään paljon enemmän asioita.

Tomin mukaan tarkastusta nopeutti huomattavasti se, että kaikki yrityksen kirjanpito oli arkistoitu sähköisesti. Muutama paperi tuntui olevan aluksi hukassa, mutta ne löytyivät pian kuljetuspalvelun järjestelmästä.

– Digitalisaatio varmasti helpottaa myös verottajan työtä, kun kaikki on tallennettu sähköisesti. Sähköinen kirjanpito on yrittäjälle itselleenkin arjessa nopeampaa ja helpompaa.

Tomi pystyi mielestään suhtautumaan tarkastukseen neutraalisti, sillä tämä tiesi tehneensä kaiken oikein.

– Tiesin, etten ollut ajellut yrityksen autolla ylimääräisiä kilometrejä tai tehnyt muutenkaan mitään sellaista, missä tarkastuksesta voisi niin sanotusti narahtaa. Jälkikäteen olen pohtinut sitä, miksi verottaja valitsi juuri meidän yrityksemme tarkastukseen. Toisaalta jäin miettimään, tarkastivatkohan he oikeasti ihan koko yrityksen kirjanpidon, kun mistään ei löytynyt moitittavaa.

Jännittävä tarkastus

Monelle yrittäjälle verotarkastus on jännittävä kokemus. Muun muassa Taloushallintoliiton Markku Ojala korostaa, että verotarkastus herättää yrittäjissä usein tunteita siksi, että tarkastus tulee ikään kuin yrittäjän iholle ja henkilökohtaiselle reviirille.

Myös terveydenhuoltoalan yritystä pyörittävää Heikkiä* verotarkastus jännitti aluksi. Heikin yritykseen tehtiin yrityksen arvonlisäverojen maksua tutkiva verotarkastus reilu vuosi sitten.

– Kaiken kaikkiaan tarkastus sujui kyllä hyvin ja verotarkastuksen suorittaneet viranomaiset toimivat asiallisesti. Tarkastus jännitti silti, vaikka tiesin, että me emme olleet piilotelleet miljoonia. Olimme aina hoitaneet asiat kuten kuului.

Heikin yrityksen verotarkastus kesti kaikkinensa vain jotain viikkoja. Tarkastajat kävivät läpi yrityksen kirjanpidon kahden vuoden ajalta. Syynä tarkastukselle olivat tarviketilaukset Euroopasta, joista ei ollut verottajan mukaan maksettu arvonlisäveroja lähtömaahan.

– Todellisuudessa olimme kyllä maksaneet verot. Epäselvyydet johtuivat luultavasti siitä, että olimme joutuneet vaihtamaan kirjanpitäjää, sillä aiempi kirjanpitäjä ei ollut hoitanut töitään kuten kuului.

Verotarkastus sujui Heikin mielestä mutkattomasti ja yrittäjän kannalta yllättävän helposti.

– Näin jälkikäteen ajatellen pelkään enemmän huonoa ja osaamatonta kirjanpitäjää kuin verotarkastajaa.

*Haastateltavien nimet muutettu.