Verotus

Verotarkastus on rehellisen yrittäjän edunvalvontaa

Risto Walden

Kirjoittaja on pitkän linjan veroasiantuntija ja Bilanssi Oy:n toimitusjohtaja.

Verotarkastus on rehellisen yrittäjän edunvalvontaa

Verotarkastusta ei tarvitse pelätä, jos yrityksen verotus on hoidettu lainmukaisesti, kirjoittaa veroasiantuntija Risto Walden.

|

Suomalaisyrityksissä tehdään vuosittain tuhansia verotarkastuksia. Viime vuonna niitä oli kuitenkin Verohallinnon mukaan yli tuhat vähemmän kuin vuonna 2016.

Kauppalehti uutisoi taannoin, että tavoitteistaan jäänyt verottaja aikoo lisätä tarkastuksia. Uutisessa puhuttiin myös paremman tuloksellisuuden hakemisesta.

Jos verotarkastusten lukumäärä on tosiaan vähentynyt samaan aikaan kun yritysten lukumäärä on kasvanut, on tarkastusten toteutumislaajuutta syytä tarkastella kriittisesti. Verotarkastusten lukumäärän kasvattaminen ei tarkoita sitä, että itse menettely tai verottajan tulkinnat millään tavalla kiristyisivät.

Kattava ja laadukas verovalvonta on rehellisen yrittäjän edunvalvontaa. Verotarkastuksen tarkoitus on nimensä mukaisesti tarkistaa verojen oikeellisuus yrityksessä. Mikäli yritys on vilpittömästi yrittänyt noudattaa lakeja, todennäköisyys verotuksellisista tulkinnoista on pieni.

Verottaja valitsee noin puolet verotarkastusten kohteista sillä perusteella, että ne edustavat jotakin tiettyä toimialaa, kokoluokkaa tai yhtiömuotoa. Toisin sanoen niissä ei välttämättä ole mitään erityistä muuta syytä, miksi ne valitaan tarkastettavaksi.

Toinen puolisko valitaan nimenomaan siitä syystä, että niistä on jo olemassa jonkinlaista häiriötietoa, esimerkiksi maksamattomia veroja, veroilmoitusten laiminlyöntiä tai muita vastaavia velvoitteiden laiminlyöntejä.

Toimin pk-yritysten neuvonantajana verotarkastusprosesseissa. Kun tarkastus osuu omalle kohdalle, tilanne on usein yrittäjälle jännittävä, mutta jälkikäteen myös huojentava. Verotarkastus tuottaa yritykselle oikeusturvan, että asiat on tutkittu ja todettu.

Ajanmukaisesti ja laadukkaasti tehdyt kirjanpito ja veroilmoitukset ovatkin verovelvollisen paras oikeusturva. Lainmukaisesti hoidetun yrityksen verotushan on tarkastettavissa milloin tahansa.

Rehellisesti toimivalla yrittäjällä ei ole mitään syytä pelätä verotarkastusta.