Verotus

Kasvuyrittäjä vaatii: Verotuksen pitää olla ennustettavaa
Peter Fredmanin mukaan merkittävä osa yhtiön viime vuosien investoinneista on kohdistunut nimenomaan aineettomaan pääomaan.

Kasvuyrittäjä vaatii: Verotuksen pitää olla ennustettavaa

Peter Fredman haluaa yksinkertaisen veromallin yrittäjille ja yrityksille.

|

Kasvu ei ole verbi, vaan se on seurausta jostain.

Näin sanoo kasvuyrittäjä, Fredman Groupin hallituksen puheenjohtaja Peter Fredman. Hän viittaa yrittäjien ja listaamattomien yritysten ympärillä vellovaan verokeskusteluun.

Luupin alla ovat olleet niin toiminimille tarkoitetun yrittäjävähennyksen poistaminen kuin listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristäminen. Veronkiristysten on arvioitu heikentävän pk-yritysten kasvu- ja palkkaushaluja.

–  Yritysten kasvattaminen on paljon tunnepeliä. Moni sitä vähättelee, mutta niin se on. Puheet veronkorotuksista vaikuttavat varmasti yrittäjien tahtotilaan kasvaa, Fredman uskoo.

Yrittäjien tahtotilalla on myös merkitystä, sillä suurin osa uusista työpaikoista syntyy nimenomaan pk-yrityksiin.

Yksinkertainen on kaunista

Alhola Consultingin veroasiantuntija Kari Alhola on kritisoinut listaamattomien yritysten verotusta niin monimutkaiseksi, että sitä on mahdoton selittää yrittäjälle loppuun asti. Toiminimillä on omat haasteensa verotuksessa, jolloin mätkyt ovat todellinen riesa.

Osakeyhtiö maksaa tuloksesta aina 20 prosentin yhteisöveron ja sen lisäksi osingonsaajaa verotetaan eri tavoin. Monimutkaiset laskentakaavat voivat pahimmillaan johtaa yrittäjiä harhaan.

Fredman yhtyy Alholan kritiikkiin, vaikka uskoo hallitsevansa osinkoverotuksen laskentakaavan.

– Olen opiskellut sitä paljon. Suurin osa yrittäjistä ei siihen pysty, eikä se ole oikein. Tärkeintä on se, että verotus on ennustettavaa ja yksinkertaista, Fredman sanoo.

Hänen mukaansa verotus ei saa muuttua joka neljäs vuosi. Toiseksi, osinkoverotuksen kahdeksan prosentin huojennusraja ja siitä seuraava pääoma- ja ansiotuloverotuksen yhdistely tuntuvat keinotekoisilta.

Matalimmillaan osinkojen kokonaisverorasite on vähintään 26 prosenttia ja nousee helposti jopa 43 prosenttiin.

–  Yrittäjä ottaa aina riskin perustaessaan yrityksen ja osinko on palkinto riskistä. Itse haluaisin, että nettovarallisuusrajasta luovutaan ja osinkoja verotetaan pelkästään pääomaveron mukaan. Ilman progressiota, Fredman sanoo.

Fredman Group on yli 20-vuotias perheyritys, jonka liiketoiminnan juuret ovat 1930-luvulla. Yrityksen klassikkotuote Elmukelmu tunnetaan kotitalouksissa hyvin. Fredman Group on panostanut viime vuosina paljon digitaalisiin ratkaisuihin, joiden avulla ammattikeittiöt pystyvät muun muassa turvaamaan korkean elintarviketurvallisuuden, vähentämään ruokahävikkiä ja automatisoimaan manuaalisia työvaiheita.

Fredmanin mukaan Food tech -liiketoiminnalla on iso potentiaali myös Suomen rajojen ulkopuolella.

– Olemme aloittaneet jo seuraavan sukupolven kehityshankkeen ja se on iso investointi meille. Haluamme olla aidosti palveluyritys, joka puhuu keittiökieltä. Teknologia antaa kaikelle kehitykselle mahdollisuuden, Fredman kertoo.

Miten verotus vaikuttaa Fredman Groupin kehitykseen ja arkeen?

– Mitä isompia ja pidemmälle meneviä suunnitelmia pohdimme, niin päätökset tehdään puhtaasti liiketoimintaperusteisesti. Jos mennään tilikausitasolle, niin verotuksella on iso vaikutus. Ihmisiä palkataan kuitenkin käytettävissä olevilla euroilla.

Edullinen osinko? Todellinen vero helposti 40 %

Esimerkkilaskelma osoittaa, että osingon nostaminen voi tulla palkkaa kalliimmaksi.