Verotus

Yrittäjän muistilista: Tältä näyttää yrityksen verovuosi 2021
Arvonlisäverollisen toiminnan alaraja nousee. Kotitalousvähennyksestä luvassa uusia päätöksiä keväällä.
Yrityksen verovuosi 2021 on yllätyksetön, eikä mitään merkittävää muutosta ole tulossa yrittäjän verotukseen. Esimerkiksi osakeyhtiön verotus ja toiminimen verotus säilyvät ennallaan. Listaamattomien osakeyhtiöiden osinkoverotukseen ei ole myöskään tulossa muutoksia.
Taloushallintoliiton veroasiantuntijan Markku Ojalan mukaan valtion progressiiviseen tuloveroasteikkoon tehdään ansiotason nousua vastaava eurorajojen nosto kaikissa tuloluokissa, jotta ansiotulojen verotus ei kiristyisi.
Toisaalta sosiaaliturvamaksut nousevat, joten kokonaisuudessaan ansiotulojen verotus kiristyy hieman vuodesta 2020.
– Verojen nousu näkyy ensi vuonna pääasiassa valmisteverotuksen kiristysten kautta. Yksittäisenä yrittäjiä kiinnostavana asiana voi mainita sen, että täyssähköauton verotusarvoa alennetaan 170 eurolla kuukaudessa vuosina 2021–2025. Lisäksi auton latausetu työnantajan kustannuksella on verovapaata työpaikalla tai julkisessa latauspisteessä. Verovapaus koskee sekä oman auton että käyttöetuauton lataamista, Ojala sanoo.
Myös kotitalousvähennys on tapetilla – jälleen kerran.
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä alennettiin vuoden 2020 alusta 2 400 eurosta 2 250 euroon. Lisäksi työkorvausten vähennettävä prosenttiosuus kustannuksista putosi 50 prosentista 40 prosenttiin ja palkkojen vähennettävä prosenttiosuus kustannuksista laskettiin 20 prosentista 15 prosenttiin.
Hallitus on linjannut, että kotitalousvähennystä tarkastellaan kevään 2021 kehysriihessä.
– Pientä rukkausta on tehty myös poistomahdollisuuksiin. Irtaimen käyttöomaisuuden menojäännös on enintään 1 200 euroa. Sen voi poistaa jo kerralla. Pienhankintojen kertapoistomahdollisuuden euromäärää korotettiin jonkin verran, Ojala listaa.
Yrityksen verovuosi 2021: Arvonlisäveron alaraja
Arvonlisäverollisen toiminnan alaraja nousee 10 000 eurosta 15 000 euroon. Yrityksen ei tarvitse rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi, jos liikevaihto jää vähäiseksi ja alle raja-arvon.
Jos yritys on rekisteröity arvonlisäverovelvolliseksi ja tilikauden liikevaihto jää 15 000 euroon, niin yritykselle palautetaan niin sanottuna alarajahyvityksenä myynneistä suoritettavien ja ostoista vähennettävien verojen erotus. Aiemmin tämäkin raja oli 10 000 eurossa.
Tarkasta YEL-työtulon määrä
YEL-työtulon alaraja nousee vähän yli sadalla eurolla vuoteen 2020 verrattuna. Jos yrittäjä haluaa olla työttömyysturvan piirissä, YEL-työtulon on oltava vähintään 13 247 euroa.
Päivärahat ja kilometrikorvaukset
Yrityksen verovuosi 2021 tuo mutoksen kotimaan päivärahaan. Se nousee jälleen eurolla. Myös autolla tehdystä matkasta maksettavaan kilometrikorvaukseen tulee pieni muutos.
Päiväraha on tarkoitettu korvaamaan työmatkasta aiheutuneita kustannuksia. Osapäivärahaa maksetaan yli kuuden tunnin ja kokopäivärahaa yli kymmenen tuntia kestävältä työmatkalta.
Kilometrikorvaukset ja päivärahat ovat verovapaita.
Fakta
Työnantajan sosiaaliturvamaksut ja korvaukset 2021
Työnantajan sosiaaliturvamaksut yhteensä, keskimäärin: 20,65 %
– Työnantajan TyeL-perusmaksu, keskimäärin: 16,95 %
– Työnantajan sairausvakuutusmaksu: 1,53 %
– Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu, keskimäärin: 1,40 %
– Työtapaturmavakuutus, keskimäärin: 0,70 %
– Ryhmähenkivakuutus: 0,07 %.
Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL
– Alle 53- ja yli 63-vuotiaat: 24,1 % työtulosta
– 53–62-vuotiaat: 25,6 % työtulosta
– Yrittäjän YEL-työtulon alaraja: 8 063,57 euroa.
Päivärahat ja kilometrikorvaukset 2021:
– Kokopäiväraha, 44 euroa
– Osapäiväraha, 20 euroa
– Kilometrikorvaus, 0,44 euroa / kilometri.