Verotus

Yrittäjän muistilista: Tältä näyttää yrityksen verovuosi 2020
Kotitalousvähennyksen leikkaus iskee ikävästi osaan yrityksistä, tuplapoistoista toivotaan buustia investoinneille.
Yrityksen verovuosi 2020 tuo vain vähän muutoksia. Esimerkiksi osakeyhtiön verotus ja toiminimen verotus säilyvät pääosin ennallaan.
Taloushallintoliiton veroasiantuntija Markku Ojala kuvaa tilannetta yllätyksettömäksi. Ojalan mukaan on hyvä, että yritysten verotus on ennustettavaa eli turha tempoilu puuttuu. Toisaalta ikävin leikkaus kohdistuu kotitalousvähennykseen, joka vaikuttaa suoraan satoihin kotitalouksille palveluja tuottaviin pk-yrityksiin.
Yrityksen verovuosi 2020: Kotitalousvähennys
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä laskee 2 400 eurosta 2 250 euroon. Lisäksi vähennyksen osuutta työkorvauksissa lasketaan ja 50 prosentista 40 prosenttiin.
Tuplapoistot
Yrityksen verovuosi 2020 tuo mukanaan tuplapoistot. Tuplapoistot ovat olleet käytössä tasaisin väliajoin ja niiden tavoitteena on kasvattaa yritysten halua tehdä investointeja. Tällä kertaa tuplapoistot ovat voimassa neljä vuotta. Poistot ovat yksi keino vaikuttaa yrityksen tulokseen.
Käytännössä erillislaki tarkoittaa sitä, että yritykset voivat tehdä irtaimesta käyttöomaisuudesta 50 prosentin vuosipoistot 25 prosentin sijaan. Aikaisemmat tuplapoisto-oikeudet on rajattu tuotannollisiin investointeihin.
Näin ollen tuplapoisto-oikeus koskee aiempaa laajempaa joukkoa yrityksiä. Esimerkiksi kopiokoneen hankinnasta voi tehdä ensi vuonna tuplapoiston. Ojalan mukaan tappiota tekevät yritykset eivät edusta hyödy. Noin joka viides yritys on tappiollinen.
Työnantajan sosiaalimaksut
Työnantajan lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut pysyvät samalla tasolla kuin vuonna 2019. Lakisääteisiä maksuja ovat työeläke-, työttömyys-, sairaus-, tapaturma- ja ryhmähenkivakuutusmaksut.
Oheisesta laskelmasta näkee, että työnantajien sosiaalivakuutusmaksut ovat vuonna 2020 keskimäärin 20,36 prosenttia eli 0,03-prosenttiyksikköä pienemmät kuin vuonna 2019.
Tarkista YEL-työtulon määrä
YEL-työtulon alaraja nousee 260 eurolla vuoteen 2019 verrattuna. Yrittäjän eläkevakuutukseen liittyvän YEL-työtulon on oltava 13 076 euroa, jos yrittäjä haluaa olla työttömyysturvan piirissä.
Päivärahat ja kilometrikorvaukset
Kotimaan päivärahat nousevat eurolla. Sen sijaan autolla tehdystä matkasta maksettava kilometrikorvaus säilyy ennallaan.
Päiväraha on tarkoitettu korvaamaan työmatkasta aiheutuneita kustannuksia. Osapäivärahaa maksetaan yli kuuden tunnin ja kokopäivärahaa yli kymmenen tuntia kestävältä työmatkalta.
Kilometrikorvaukset ja päivärahat ovat verovapaita.
Polttoaineverot
Liikennepolttoaineiden valmisteverot nousevat vuositasolla 250 miljoonalla eurolla. Veronkorotus astuu voimaan elokuun alussa. Veronkiristysten vaikutus bensapumpuilla on noin 6–7 senttiä litralta.
Lisäksi työsuhdeautojen verotus on tarkastelussa. Tavoitteena on ohjata työsuhdeautojen käyttäjiä hankkimaan vähäpäästöisempiä autoja, esimerkiksi sähköautoja.
Tulolähdejako poistuu
Tulolähdejaon poistuminen tulee näkyväksi, kun yritys antaa veroilmoituksen vuodelta 2020. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi konepajayrityksen omistamien asuinhuoneistojen positiivinen tulos ja konepajan varsinaisen liiketoiminnan tappio lasketaan yhteen, eikä yritys joudu maksamaan veroa aiempaan tapaan.
Tulolähdejaon poistuminen koskee erityisesti osakeyhtiöitä.
Tulorekisteri
Tulorekisteriin ilmoittaminen helpottuu pienyrittäjille. Tulojen ilmoittamisen määräaika pitenee muun muassa luontoiseduista ja palkkaennakoista.
Tulorekisterin myöhästymismaksujen käyttöönotto siirtyy myös vuodella.