Yrittäjän osaaminen

Sarjayrittäjän 5 oppia: Näin yritys välttää karikot ja seilaa myötätuulessa
Jussi Forsman uskoo, että onni on ansaittava – sekä urheilussa että yritystoiminnassa.

Sarjayrittäjän 5 oppia: Näin yritys välttää karikot ja seilaa myötätuulessa

Entinen huippu-urheilija Jussi Forsman näkee purjehduksessa ja yritystoiminnassa paljon samaa. Virheitä tulee, mutta ne on pyrittävä minimoimaan.

| |

Entinen kilpapurjehtija Jussi Forsman, 43, on ollut yrittäjä lähes parikymmentä vuotta yhdessä veljensä Ville Forsmanin kanssa. Hän näkee yritystoiminnassa ja purjehduksessa paljon yhtäläisyyksiä.

– Molemmissa vaikuttavat monet asiat, joille ei itse voi mitään. Paras ei aina voita, vaan se, joka tekee vähemmän virheitä. Haluaisin uskoa, että olemme tehneet enemmän pieniä kuin suuria virheitä, Forsman sanoo.

Hän kehottaa suuntaamaan katseen mieluummin 10 vuotta eteenpäin kuin siihen, mitä tapahtuu ensi kuussa tai vuoden kuluttua.

Veljekset perustivat vuonna 1993 Staagi Oy:n, jonka toimintaan kuului kiinteistösijoittamista. Se on yhä heidän liiketoimiensa emoyhtiö. Laskujensa mukaan he ovat olleet mukana 11 yrityksessä.

Forsmanit ovat oppineet, ettei kannattavuus synny hetkessä ja onni on ansaittava.

– Urheilussa ja yritystoiminnassa tapaa olla niin, että mitä enemmän treenaa, sitä parempi tuuri.

Jussi Forsman listaa 5 asiaa, jotka auttavat pitämään yrityksen myötätuulessa.

1.Visio: Kaikki lähtee itsestä

Visio lähtee Forsmanin mielestä parhaimmillaan omasta itsestä, mikä ohjaa huomaamatta ajattelua. Jos vaikka omaan arvomaailmaan kuuluu kierrättäminen, yrityksen vision olisi hyvä olla sopusoinnussa sen kanssa.

– Kun visioon kätkeytyy itselle luontainen tapa toimia, jaksaa helpommin pidemmälle. Hyvä esimerkki on veneiden vertaisvuokrauspalvelu Skipper. Halusimme olla siinä mukana, koska näimme sen muuttavan koko veneilyn luonnetta.

Yritysten haltuunotto ja niissä olemassa olevien toimintamallien muuttaminen on ollut heidän liiketoimiensa perusta.

Hän myöntää, ettei ole aina helppoa tietää, kuinka kannattavuus kohenee.

– Oikeaa vastausta ei ole, mitä yrityksessä pitää muuttaa. Ja kun asia on tehty, ei voi tietää, kuinka olisi käynyt toisin toimimalla. Silti pitää uskaltaa päättää, tehdä virheitä ja rohkeasti kokeilla. Jos menee pieleen, sitten korjataan.

2. Jaksaminen: Anna aikaa itsellesi

Alussa yritystoiminta voi viedä usein kaiken ajan aivan huomaamatta, ja vaarana on uupuminen.

– Vähitellen täytyy kuitenkin olla oikeassa suhteessa töitä ja lepoa. Joitain työasioita voi ja kannattaa hoitaa vaikka samalla, kun tekee mukavaa asiaa. Itse hoidan usein jonkin tarpeellisen työpuhelun kävelylenkillä, Forsman toteaa.

Hän lisää, että yrittäjä ei voi olla koko ajan olla tyhjentämässä astianpesukonetta tai olla käsi kiinni tiskiharjassa. Vähitellen kannattaa rekrytä ja sen jälkeen päästää sopivasti irti.

Forsman puhuu omasta kokemuksesta, sillä ravintolatoiminta tuli mukaan veljesten bisneksiin 17 vuotta sitten.

3. Rekrytointi: Ensivaikutelma osuu usein oikeaan

Forsman on huomannut, että joskus työhaastattelussa tulee epäilyttävä fiilis – ja usein vaisto on pitänyt paikkansa. Se voi liittyä esimerkiksi rehellisyyteen, eli puhuuko henkilö toisin kuin asia on.

– Perusneuvo pätee: yritä löytää itseäsi parempia ihmisiä hommaan. Alussa tarvitaan pitkä keskustelu siitä, missä suhteessa tehtävässä on valvontaa ja vapautta.

Hän muistuttaa, että yrityksen koko, toimiala ja tehtävänkuva vaikuttavat rekrytointiin. Kokemus helpottaa monessa työssä pärjäämistä, mutta toisinaan se vilpitön mutta kokematon kaveri voi olla parempi vaihtoehto.

4. Kassanhallinta: Laske kannattavuus huonoimman kautta

Forsman korostaa, ettei ole oikeaa vastausta, milloin yritystoiminnan pitää olla plussalla. On vaikea verrata globaaleille markkinoille tähtäävää startup-yritystä ja jäätelökioskia.

– Kannattavuus pitää laskea monella tavalla. Aloitteleva yrittäjä tekee aina ensiksi mallin sen pohjalta, että asiat menevät hyvin. Laske myös tilanne, kun kaikki menevät huonoimman kautta.

Hän on huomannut, että asiat tuppaavat kumuloitumaan sekä hyvään että huonoon suuntaan. Mitataan tahdon lujuutta, kun tulee se huono putki päälle.

5. Rahoitus: Voit aloittaa myös pienellä

Jussi Forsmanin suosittelee aluksi kokeilemaan yritystoimintaa pienimuotoisesti vaikkapa päivätyön ohessa. Silloin voi rauhassa katsoa, mikä liikeideassa kantaa ja päätöksen tekeminen yrittäjyyden ja palkkatyön välillä on helpompaa – olipa ala mikä tahansa.

Rahoitus on toiminnan kannalta oleellinen asia, ja jälleen yrityksen luonne vaikuttaa ratkaisevasti.

– Aika nopeasti pitää miettiä myös raharaamit: paljonko laitan omaa rahaa ja olenko valmis myös häviämään ne. Pitää tietää, minkä rajan yli en taloudellisesti voi mennä ja jos menen, tarvitsenko silloin tueksi esimerkiksi yhtiökumppanin tai rahoittajan.

Ohjelmistotalon henkilöstö päättää kaikesta: ”Meillä on fiksuja ihmisiä, jotka tekevät fiksuja päätöksiä”

Sysart poisti johtotehtävät ja lisäsi läpinäkyvyyttä, oikeudenmukaisuutta ja itseohjautuvuutta. Työtyytyväisyys parani rutkasti.

Kuinka vaikeaa on ottaa haltuun yli satavuotias perheyritys?

Perheyritys Polttimo kasvaa nyt viidennen sukupolven voimin. Rohkeat päätökset ovat tuplanneet yrityksen liikevaihdon.

Kuukauden yrittäjä: Riski oli valtava, mutta miljoonan euron investointi kannatti

Kouvolalainen Marko Hartama pyörittää yritystä kolmella alalla – ja takoo samalla hyvää tulosta.

Yrittäjä on palveluammattilainen – jos sitä ei ymmärrä, menettää rahaa

Asiakaspalvelun aika on aina, kirjoittaa Stream Industries Oy:n toimitusjohtaja Lauri Kröger.

Ruokahävikkiyhteistyö johti uuteen tuotteeseen: kotimainen tomaattikastike haastaa italialaiset kilpailijat

Pitkän tuotekehittelyn jälkeen Jävla Sås Bolag tekee tomaattikastiketta Närpiön Vihanneksen hävikkitomaateista.

Kapealle sektorille erikoistuminen nosti Mikro-Väylän nousuun – ja alansa markkinajohtajaksi

Kuinka selvitä oman toimialan murroksesta? Mikro-Väylän onnistumisen avain ovat olleet vahva tuoterepertuaari ja hyvät kumppanit.

Pikkuhiljaa pohjalta pinnalle – ”Pahimmillaan istuin kippurassa suihkussa ja mietin, miten olen joutunut tähän tilanteeseen”

Diivadesignsin yrittäjä Heidi Julkunen uupui ja mursi kätensä. Intohimo ja oman vision toteuttaminen saavat hänet edelleen jatkamaan yrittäjänä.

Tähtäimessä kasvu? Yrittäjän täytyy ennakoida – ja pitää pää kylmänä

Yritystoiminnan kasvattaminen vaatii ennakointia ja riittävästi resursseja. Tuottavuutta ei sovi unohtaa, kirjoittaa RTA-Yhtiöiden toimitusjohtaja Nina Lindström.

Hyvinvoiva yritys tarvitsee hyvinvoivat työntekijät

Yritys voi hyvin, kun sen työntekijät voivat hyvin ja sekä sisäinen että ulkoinen viestintä toimivat saumattomasti, kirjoittaa Easymoven toimitusjohtaja Riku Laine.

Lataa lisää