Yrittäjän osaaminen

Aluksi liikeideaa pidettiin mahdottomana, mutta äidit osoittivat luulon vääräksi ja tekivät paikkaamisesta bisnestä

Aluksi liikeideaa pidettiin mahdottomana, mutta äidit osoittivat luulon vääräksi ja tekivät paikkaamisesta bisnestä

Oikiat Design toi Vaatelaastarin markkinoille reilu vuosi sitten. Vuoden aikana asiakaskunta on laajentunut ja megatrendi tuo toimintaan myötätuulta. Haasteilta ei kuitenkaan ole vältytty.

| |

Vaatteiden käyttöiän pidentämiseen tarkoitetun Vaatelaastarin ensimmäiseen vuoteen on tuonut  kasvua, mutta myös startup-yrityksen haasteita, kertoo tuotetta valmistavan Oikiat Design Oy:n toimitusjohtaja Jetta Liukkonen.

– Mielenkiinto tuotetta kohtaan on ollut todella suurta. Ensimmäinen tilikautemme oli tuotekehitystä ja brändäystä, ja nyt alamme olla siellä liiketoiminnan ytimessä, Liukkonen kertoo.

Y-Studio tapasi yrittäjät vajaat vuosi sitten, ja jo silloin perustajien tavoitteena oli kokopäiväinen yrittäjyys ja vahva kansainvälistyminen.

Tämä vuosi on lähtenyt liikkeelle vauhdikkaasti. Oikiat Design ylsi viime vuoden liikevaihtoon jo kesällä eli puolessa vuodessa. Yrittäjien asettama alkuperäinen tavoite jäi kuitenkin saavuttamatta.

Syy tähän oli korona. Kasvua oli ennakoitu tekemällä iso investointi tuotantoon alkukeväästä. Haasteet kasvoivat, kun monet jälleenmyyjät eivät pystyneet ostamaan tuotteita koronan takia.

Myös viime vuoden lopun Postin lakko osui kovaa yritykseen, jonka verkkokaupasta tuotteet postitetaan asiakkaille kirjeteitse.

– Selvisimme näistä molemmista haasteista. Vuoden loppuun mennessä meillä tulee olemaan yli sadan jälleenmyyjän verkosto, joista ainakin yksi yritys sijaitsee ulkomailla. Tavoitteenamme on kasvaa sen verran, mitä näissä poikkeusoloissa on mahdollista, Liukkonen kertoo.

Myös tekstiiliyritykset kiinnostuivat

Tuotteiden korjaaminen on noussut parin viime vuoden aikana megatrendiksi, ja se näkyy myös Vaatelaastarin kysynnässä: laastareita on myyty lähes 60 000 kappaletta.

Yritys: Oikiat Design Oy
Toimiala: teknisten ja teollisuustekstiilien valmistus
Perustettu: 2018. Vaatelaastari-tuotemerkki lanseerattiin keväällä 2019
Liikevaihto: 77 000 (2019)
Liiketulos: 3400 (2019)
Henkilöstö: 3. Työllistää välillisesti tuotantoverkoston kautta 15 suomalaisyritystä

Myös vastuulliset suomalaiset tekstiiliyritykset haluavat olla mukana tarjoamassa asiakkailleen tuotteiden korjausmahdollisuuksia. Brändiyhteistyötä on tehty muun muassa Keli Clothingin ja IVALO.COMin kanssa, ja tuotekehitystä tehdään tällä hetkellä muun muassa Image Wearin ja Joutsen Finlandin kanssa.

– Tällä hetkellä meillä on tuotekehitysvaiheessa kymmenen tällaista brändiyhteistyötä. Tarkoituksena on kustomoida jokaiselle yritykselle oma Vaatelaastari materiaalin, muodon ja printin mukaan, Liukkonen kertoo.

Hänen mukaansa tuotteella on kova potentiaali. Liukkonen kertoo, että brändiyhteistyö on jatkuvassa kasvussa, mutta nykyresursseilla yritys ei pysty hyödyntämään kaikkea siihen liittyvää potentiaalia.

–  Tällä hetkellä meidän on automatisoitava ja digitalisoitava tuotannon hallintaamme, koska sitä ei ole enää kannattavaa tehdä käsin muun työn ohessa. Tähän digitalisointiin olemme hakeneet Business Finlandin kehittämistukea.

Toukokuussa täyspäiväiseksi yrittäjäksi

Yrittäjien suunnitelmissa oli työllistää useampi perustaja täysipäiväisesti, jotta yrityksen resurssit riittäisivät kasvusta seuranneisiin haasteisiin.

– Yritykseen liittyvä työmäärä on yllättänyt meidät. Sitä on ollut ihan valtavasti. Tällaisessa tilanteessa resurssit ja jaksaminen pitää saada kuntoon. Myös yrittäjän pitää muistaa huilata viikonloppuisin.

Toukokuussa Liukkonen irtisanoutui päivätyöstään ja heittäytyi täyspäiväiseksi yrittäjäksi. Sitä ennen hän oli vienyt yritystä eteenpäin sivutoimisena yrittäjänä hyödyntämällä virkavapaata. Toinen yrityksen perustajajäsen Anne Jurvelin-Pummila jäi myös tänä keväänä virkavapaalle, ja Taija Sailio toimii vielä yrittäjänä päivätyön ohessa.

– Tavoitteenamme on edelleen työllistyä yrittäjinä kokoaikaisesti. Palkanmaksu vaatii kovan liikevaihdon, ja meillä on siihen kyllä kaikki mahdollisuudet. Tämän vuoden tavoitteemme on alustaa toimintaamme niin, että tästä voi ensi vuonna tulla kunnon liiketoimintaa, Liukkonen sanoo.

Oikiat Design
Vaatelaastari on jatkuvan kehittelyn kohteena. Sen takana ovat yrittäjät Anne Jurvelin-Pummila, Taija Sailio ja Jetta Liukkonen.

Tänä vuonna Vaatelaastareita on valmistettu muun muassa luomupuuvillasta, merinovillasta ja kierrätyspolyesterista. Yritykselle tärkeitä arvoja ovat vastuullisuus, ekologisuus ja suomalaisuus. Liukkonen näkee, että brändin tulevaisuutta ovat nimenomaan uudet materiaalit ja uudet käyttökohteet.

Aluksi bisnesideaamme pidettiin mahdottomana. Nyt Vaatelaastari on ainoa markkinoilla oleva tarrapaikka, joka on joustava, kustomoitava, ekologinen ja kiinnittyy ilman kuumentamista. Se, että tähän on päästy, on ollut tosi pitkä tie. Joku sanoi joskus, että ”Onneksi olkoon, jos teette paikkaamisesta bisnestä”. Ja kyllähän me teemme.

Fakta

3 oppia yrityksen ensimmäisistä vuosista selviämiseen

Lepo. Omia akkuja kannattaa pyrkiä lataamaan aina, kun se on mahdollista, vaikka yrittäjälle se onkin helpommin sanottu kuin tehty.

Strategia. Päivitä yrityksen strategiaa säännöllisesti. Erilaisia asioita voi kokeilla rohkeasti pienellä riskillä, mutta jos jokin asia ei toimi, siitä pitää tehdä johtopäätökset ja siirtyä eteenpäin. Ole avoin yllätyksille, sillä mahdollisuudet voivat syntyä ihan toisella tavalla kuin mitä olit itse ajatellut.

Verkostoituminen. Verkostoituminen on todella tärkeää. Onneksi erilaisiin tapahtumiin ja verkostoihin voi osallistua nykyään myös etänä. Se säästää huomattavasti yrittäjän resursseja, jaksamista ja aikaa. Hyödynnä myös neuvonantajia, kuten yrityskummeja, hallitusammattilaisia ja alueellisia elinkeinotoimijoita.

Yrittäjät muistelevat vaaran paikkoja: Silloin riski oli suurin

Yrittäjän uralla tulee vastaan aikoja, jolloin jälkeen päin ajateltuna olisi voinut käydä huonosti. Kolme yrittäjää kertoo, millaisen riskin he ovat ottaneet.

Uuden yrityksen merkkipaalu: Kuolemanlaakson ylittäminen

Yhtä huolestuttaa raha, toista jaksaminen. Sandy Talarmolla ja Tuuli Tarukanteleella on ollut hyvin erilaiset alkuvaiheen haasteet.

Vuosi paketissa – seuraavalta toivotaan läpimurtoa ja isompaa vaihdetta

Neljän yrityksen vetäjät niputtavat yhteen menneen vuoden ja odotukset tulevalle.

Haluatko perustaa yrityksen? Torju vaaran paikat – Katso video

Uusin Y-Koulu paneutuu kuolemanlaakson ylittämiseen. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu ennen yrityksen perustamista.

Yrityksen liiketoimintasuunnitelma on punainen lanka

Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma toimii yritystoiminnan runkona myös myöhemmin.

Mikä tekee hyvän yhtiökumppanin?

Vahva luottamus ja hyvä vuorovaikutus luovat pohjan markkinointitoimiston perustajien yhtiökumppanuudelle.

Yrittäjäksi uudelle alalle: Liikeidea kumpusi puhjenneesta renkaasta

Vapaus Bikes Finlandin Mikko Ampujan liikeidea on mullistaa suomalainen työmatkapyöräily.

Uusi yrittäjä jää helposti liian nopeasti yksin

Pienikin lisäpotku voisi auttaa yrittäjiä pärjäämään ensimmäisinä vuosina, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Yrittäjän tärkeät opit kuolemanlaaksosta: Oppirahat eivät ole pikkujuttu

Ola Sundell ajattelee nyt, ettei uskaltanut tehdä ensimmäisinä vuosina riittävän isoja muutoksia.

Lataa lisää