Yrittäjän osaaminen

Entistä paremmaksi – Hyvä hallitus sparraa yhtiöitä menestykseen

Entistä paremmaksi – Hyvä hallitus sparraa yhtiöitä menestykseen

Hyvä hallitus on yrityksen toiminnan edistäjä ja kehityskohtien tunnistaja. Hallitusammattilainen kertoo, mitkä asiat hallitusta perustavan on syytä tietää.

| |

Suomalaiset pk-yritykset ovat varovaisia hyödyntämään hallituksen osaamista yrityksen kehittämisessä. Näin arvioi puheenjohtaja Ilkka Wäck Hallituspartnerit Helsingistä.

– Joskus tuntuu, että pelätään sitä, että ulkopuolinen tulee katsomaan yrityksen asioita. Ovatko ne riittävän hyvässä kunnossa tai pohditaan, ymmärtävätkö he mitään firman asioista. Rohkeasti vain lisävoimaa hallitukseen. Kokemukseni on, että se kannattaa aina.

Kun hallitus toimii hyvin, on sillä yhteneväinen tavoite yrityksen johdon kanssa: saada yritys menestymään.

Menestys voi vaatia välillä positiivista haastamista ja ulkopuolista näkemystä. Siksi osaava hallitus on tärkeä menestyksen osatekijä ja kehityksen edistäjä.

Millainen on hyvä hallitus?

Wäckin kokemuksen mukaan hallitus voi tuoda yritykselle hyötyjä kahdella tavalla. Se ymmärtää omistajien tahtoa ja katsoo, että yhtiön toiminta on suunnattu tämän tahdon mukaisesti.

– Hallitus vastaa juridisesti yhtiön toiminnasta ja tukee yhtiön toimintaa ja toimivaa johtoa sen tekemisessä. Suunta ja tekemisen tahti ovat selvillä. Se on hallituksen tehtävä.

Hyvä hallitus tuo siis näkemystä ja osaamista yrityksen ulkopuolelta. Se auttaa yritystä myös muuttumaan. Hallitus voi toimia suunnannäyttäjänä uusissa tilanteissa, kuten yritysostoissa tai kasvussa.

– Kun tulee tilanne, että yhtiö haluaa ottaa isompaa otetta markkinoista, hallituksen rooli voi olla todella suuri. Mielellään hallituksessa on ihmisiä, jotka ovat olleet mukana yhtiöiden kasvattamisessa ja ymmärtävät ne paikat, joissa on ongelmia tai he näkevät ne kohdat, joissa on oltava erityisen tarkkoja.

Hallituksen kokoonpano

Kun yritys on osakeyhtiömuotoinen, se tarvitsee hallituksen. Hallituksen menestykseen vaikuttaa paljon, millaista osaamista sen jäsenillä on. Millaisia henkilöitä yrittäjän kannattaa pyytää mukaan?

Wäckin mukaan varsinkin pk-yritysten hallitukseen on syytä valita henkilöitä, joilla on varsin laajaa näkemystä – niin asiaosaamista kuin ymmärrystä yritystoiminnasta.

– Hallitukseen kannattaa pyytää ihmisiä, jotka ovat sitoutuneita. Jäsenen pitää ymmärtää yrityksen tilanne ja olla kiinnostunut sen toiminnasta. Hän on mielellään utelias ja rohkea, mutta myös ihminen, jolla on vahvaa kokemusta ja näyttöä yritystoiminnasta ja hallitustyöskentelystä.

Wäckin mukaan myös yhtiön ulkopuolisia jäseniä kannattaa pyytää mukaan. Se pakottaa yrityksen laittamaan asiansa sellaiseen järjestykseen, että niistä saa selkoa.

– Oma tuntumani on, että hallituksen on hyvä ottaa yhtiön ulkopuolisia jäseniä. On hyvä, että mukana on omistajia, mutta mielellään esimerkiksi kaksi ulkopuolista jäsentä. Näin saadaan tuoretta, uutta näkökulmaa ja sopivasti haastavaa keskustelua.

Sopivia ammattilaisia hallitukseen voi etsiä esimerkiksi omista verkostoista tai Hallituspartnereiden kautta.

Wäckin kokemuksen mukaan hallitukseen ei useimmiten tarvitse houkutella osaajia tarkkaan mietityllä hissipuheella. Riittää kun kysyy ja kertoo yhtiön tilanteesta.

– Meillä on rutkasti ihmisiä, joilla on aikaa, kiinnostusta ja halua tukea pk-kentän kehittämistä.

Pieni firma pyörii myös ilman toimitusjohtajaa

Arki sujuu, kun omistajat ovat samanmielisiä. Tarvittaessa mennään enemmistöpäätöksellä, kirjoittaa Sähköasennus Peltolan Jari Peltola.

Terveysyritys heitti statukset romukoppaan ja luopui esimiehistä

Helttiä johtavan Timo Lapin johtamisfilosofiassa luottamus tuo luotettavuutta. Hän on riisunut myös omaa valtaansa.

Klassinen makeisyritys palkkasi ulkopuolisen vetäjän – Sitten alkoi tapahtua

Brunberg on löytänyt oman keinonsa kasvaa ja uusiutua kilpailluilla markkinoilla.

Omistajuus on enemmän kuin työskentelyä kädet savessa

Omistajuus on aktiivista hallitustyötä, uusien mahdollisuuksien ja pääoman tarjoamista yrityksen kasvattamiseksi, kirjoittaa Rukakeskuksen Kari Jussi Aho.

Yrityksen uusi vetäjä ansaitsee työrauhan

Pohdin kolmea kysymystä, kun minua kysyttiin työntekijästä toimitusjohtajaksi, kirjoittaa Korson Sähkö-Yksikön Sami Haatanen.

Mika Sutisen opit menestykseen: Hyvä johto vakuuttaa ennen ideaa

Musti ja Mirrin entinen toimitusjohtaja tarkastelee ennen sijoituspäätöstä erityisesti yrittäjien motiiveja.

Ulkopuoliselle osaamiselle isompi painoarvo – hallituksen jaettava yrittäjän arvot

Tietyn alan erikoisosaaminen päihittää jopa pitkän kokemuksen, kun yritykselle haetaan ulkopuolisia hallitusjäseniä.

Mikä saa ottamaan ison riskin aina uudelleen? Konkurssi ei pelota sijoittajaa

Mika Marjalaakson mielestä riskiä on uskallettava ottaa, jos haluaa edes mahdollisuuden onnistua.

Kasvu opetti: Yrittäjän ei pidä jäädä kukoksi tunkiolle

Yrityksen kasvu on muuttanut Smartumin Jarmo Hyökyvaaran roolia johtajana.

Lataa lisää