Yrittäjän osaaminen

Järkevä riskienhallinta vei yli kuolemanlaakson
Uula-Matti Laitisen yritys syntyi omasta tarpeesta.

Järkevä riskienhallinta vei yli kuolemanlaakson

Sivutoimisena aloittaminen oli Uula-Matti Laitiselle riittävän riskitön tapa ryhtyä yrittäjäksi.

| |

Uula-Matti Laitiselle oli ensiarvoisen tärkeää kokeilla liikeideaansa ensin sivutoimisena yrittäjänä. Se antoi mahdollisuuden opetella yrittäjyyttä järkevällä riskillä.

– Kun on lähtenyt pienestä liikkeelle, oma elanto ei ole ollut yritystoiminnasta kiinni, hän sanoo.

Kaikki alkoi, kun Laitinen etsi lautapeliprojektiinsa sopivia pakkauskoteloita, mutta sopivaa suomalaista toimittajaa ei tahtonut löytyä netistä. Osa yrityksistä ei toimittanut niin pieniä määriä kuin Laitinen tarvitsi eli noin 70–100 kappaletta. Osa ei vastannut tarjouspyyntöön ollenkaan.

Lopulta Laitinen löysi saksalaisen verkkokaupan, joka myi pakkausmateriaaleja myös kuluttajille edulliseen hintaan. Mitä enemmän tilasi, sitä halvemmaksi yksittäisen pakkauksen hinta laski.

– Ajattelin, että perhana, mitä jos otankin isomman satsin tavaraa. Saan oman tarpeeni halvalla ja laitan loput myyntiin, Laitinen kertoo.

Niin syntyi verkkokauppa Pakkaustukku.fi, joka myy muun muassa laatikoita, koteloita, pusseja, purkkeja, teippejä ja muita pientarvikkeita suoraan kuluttajille ja yrityksille.

Voitot firman kasvattamiseen

Yrityksen aloittaessa jyväskyläläinen Laitinen oli vielä palkkatöissä paikallisessa taksikeskuksessa taksinvälitystiimin vetäjänä. Hän hoiti yrityksensä asioita iltaisin työpäivien jälkeen.

Kun tilausmäärät kuukausien kuluessa kasvoivat, eikä Laitisen aika meinannut riittää kokopäivätyöhön ja sivutoimiseen yrittäjyyteen, hän päätti jättää palkkatyönsä.

– Alkuvaiheessa oma ansiotaso selkeästi tippui, mutta tulin siihen tulokseen, että voin tulla toimeen pienemmälläkin rahalla.

Kolmessa ja puolessa vuodessa yrityksen liikevaihto on kasvanut noin 300 000 euroon ja työntekijöitäkin on yrittäjän lisäksi kolme. Kysyntää on ollut. Laitinen on myös hakenut kasvua systemaattisesti.

– Sen jälkeen kun sain itselleni kohtuullisen toimeentulon yrityksestä, ajatuksena on ollut, että kaikki ylimääräinen raha laitetaan firman kasvattamiseen.

Ei yltiöpäisiä riskejä

Yritystoiminnan kolmea ensimmäistä vuotta sanotaan kuolemanlaaksoksi. Se viittaa siihen, että jopa puolet yrityksistä lopettaa toimintansa kolmessa vuodessa perustamisesta.

Laitinen oli tietoinen tästä faktasta, mutta suhtautui siihen levollisin mielin. Hän on alusta asti välttänyt riskejä, jotka voisivat kaataa koko yrityksen. Esimerkiksi varastonhallinnan näkökulmasta hän on mieluummin kokeillut uusia tuotteita ensin pienillä määrillä kuin ostanut tavaraa isolla rahalla varastoon.

Yritystaipaleensa alussa Laitinen joutui opettelemaan yrittäjyyden perustaitoja kirjanpidosta ja markkinoinnista lähtien. Vaikka yritystoiminnan alkuun liittyy aina paljon erityyppisiä riskejä, Pakkaustukku.fi:n kasvun tiellä ei ole ollut isoja esteitä.

– Kasvu on ollut tasaista koko ajan, ja enemmän on hatussa kiinni pitelemistä siinä, miten nopeasti jutut ovat kehittyneet.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on monelle yksinyrittäjälle iso askel, koska silloin yrittäjän vastuu laajenee huomattavasti. Rekrytointien onnistuminen on jännittänyt myös Laitista, mutta ne ovat menneet hyvin.

– Varastotyö, keräily ja pakkaaminen ovat yksinkertaisia hommia ja sopivat monenlaisille ihmisille. Hakemuksista ei ole ollut pulaa, hän sanoo.

Palkkatöistä tullut esimieskokemus puolestaan on auttanut työntekijöiden johtamista, vaikka Laitisella ei erityisiä johtamismetodeja olekaan. Hän luottaa maalaisjärkeen.

– Sen olen oppinut, kuinka erilaisia ihmiset voivat olla, ja miten kaikkiin työntekijöihin pitää suhtautua yksilöinä. En voi työnantajana ja esimiehenä olettaa, että kaikki tanssivat minun pillini mukaan, vaan omaakin tekemistä ja ilmaisua pitää hieman miettiä.

Verkkokauppa sai myymälän

Aluksi Pakkaustukku.fi toimi nimensä mukaisesti pelkästään verkkokauppana, ja edelleen valtaosa myynnistä tulee verkosta. Asiakkaita on tullut ennen kaikkea Google-mainonnan kautta.

– Kun ihmiset etsivät tietynlaisia tuotteita netistä, heillä on jo ostohousut jalassa.

Kun yritys muutti isompiin tiloihin, Laitinen avasi samalla varastomyymälän. Se toimii samassa tilassa kuin varasto ja pakkaamo. Laitisen mukaan varastomyymälä

– Se on ylimääräistä plussaa paikan päällä asioiville ihmisille ja yrityksille, eikä juurikaan kasvata kuluja.

Pakkaustukku.fi on vielä toiminimiyritys, mutta yrittäjä on jo suunnitellut yhtiömuodon muuttamista osakeyhtiöksi verotuksellisista syistä.

– Muuten en ole nähnyt toiminimessä hirveästi ongelmia, vaan olen pystynyt toimimaan normaalisti isojen yritysten, kuntien ja virastojen kanssa.

Fakta

3 x Kuolemanlaakson yli

Kokeile riskittömästi. Pakkaustukku.fi:n perustaja Uula-Matti Laitinen aloitti sivutoimisena yrittäjänä palkkatyönsä ohessa. Samaa hän suosittelee muillekin oman liikeideansa kantavuutta pohtiville. Se on pieniriskinen tapa kokeilla, miten yrittäjyys ja liikeidea toimivat.

Hallitse riskejä. Kun yritystoiminta on lähtenyt käyntiin, kannattaa Laitisen mukaan miettiä tarkkaan, kuinka isoja riskejä ottaa. Hän kehottaa pitämään kuolemanlaakson mielessä ja ottamaan alussa vain sellaisia riskejä, jotka eivät toteutuessaan kaada koko firmaa. Pitkäjänteinen ajattelu on tärkeää.

Ulkoista muut paitsi ydintoiminnot. Laitinen on 3,5 vuoden yrittäjänuransa aikana oppinut, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Hänen mukaansa kannattaa ymmärtää perusteet kirjanpidosta, markkinoinnista, verkkokaupasta ja varastonhallinnasta, mutta kaikessa ei tarvitse olla mestari. Siksi yrittäjän on järkevää keskittyä ydintoimintoihin ja ulkoistaa kaikki muu.

Uuden yrityksen merkkipaalu: Kuolemanlaakson ylittäminen

Yhtä huolestuttaa raha, toista jaksaminen. Sandy Talarmolla ja Tuuli Tarukanteleella on ollut hyvin erilaiset alkuvaiheen haasteet.

Vuosi paketissa – seuraavalta toivotaan läpimurtoa ja isompaa vaihdetta

Neljän yrityksen vetäjät niputtavat yhteen menneen vuoden ja odotukset tulevalle.

Haluatko perustaa yrityksen? Torju vaaran paikat – Katso video

Uusin Y-Koulu paneutuu kuolemanlaakson ylittämiseen. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu ennen yrityksen perustamista.

Yrittäjän liiketoimintasuunnitelma on punainen lanka

Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma toimii yritystoiminnan runkona myös myöhemmin.

Mikä tekee hyvän yhtiökumppanin?

Vahva luottamus ja hyvä vuorovaikutus luovat pohjan markkinointitoimiston perustajien yhtiökumppanuudelle.

Yrittäjäksi uudelle alalle: Liikeidea kumpusi puhjenneesta renkaasta

Vapaus Bikes Finlandin Mikko Ampujan liikeidea on mullistaa suomalainen työmatkapyöräily.

Uusi yrittäjä jää helposti liian nopeasti yksin

Pienikin lisäpotku voisi auttaa yrittäjiä pärjäämään ensimmäisinä vuosina, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Yrittäjän tärkeät opit kuolemanlaaksosta: Oppirahat eivät ole pikkujuttu

Ola Sundell ajattelee nyt, ettei uskaltanut tehdä ensimmäisinä vuosina riittävän isoja muutoksia.

Kilpailu kuluttajien huomiosta ei pelota – virtuaalipuisto löysi paikkansa kauppakeskuksista

Virtuaalitodellisuuden markkinat kasvavat. Pikseli Arcaden perustaja haistoi markkinaraon.

Lataa lisää