Yrittäjän osaaminen

Onko asenteesi kunnossa? Jokainen vakava työtapaturma on liikaa

Nina Lindström

Kirjoittaja on RTA-Yhtiöiden toimitusjohtaja ja INFRA ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Onko asenteesi kunnossa? Jokainen vakava työtapaturma on liikaa

Kaikilla on moraalinen vastuu huolehtia omasta ja työkaverin turvallisuudesta, kirjoittaa RTA-Yhtiöiden Nina Lindström.

Kaikkein vakavimpia eli kuolemaan johtaneita työtapaturmia on saatu kitkettyä isolla kädellä siitä, mikä tilanne oli joskus karmeimmillaan. Kun vielä 1990-luvulla rakennustyömailla oli keskimäärin kymmenen kuolemantapausta vuodessa, nyt niitä on alle puolet siitä. Se on todella hyvä suuntaus.

Tänä vuonna kuolemaan johtaneita tapaturmia on tapahtunut rakennusalalla neljä. Jokainen vakava työtapaturma on liikaa. Se pysäyttää niin vahingoittuneen kuin hänen läheisensä elämän.

Kun työtapaturmille etsitään selityksiä, usein syylliseksi nimetään kiire ja huono suunnittelu. Syytökset eivät varmasti ole vääriä. Asiaan voidaan kuitenkin puuttua. Työturvallisuuskulttuuri saataisiin paremmaksi suunnittelulla ja ennakoimalla – siis pysähtymällä.

Tapaturmassa osallisena ollut voi ymmärtää millaisen taakan oman tai toisen henkilön terveyden menetys tai jopa kuolema voi aiheuttaa. Sinä, joka et ole joutunut kokemaan vakavaa tapaturmaa, kuuntele niitä, joilla on siitä sana sanottavana. Tapaturmaa ei ole hyvä kokea kantapään kautta. Rakennusalalla on ehdottoman tärkeää arvioida riskejä jatkuvasti työn kuluessa.

Olen miettinyt paljon sitä, miten jalkautan oikean asenteen työturvallisuutta kohtaan. Mielestäni oikea asenne tarkoittaa vastuuta omasta ja lähimmäisen turvallisuudesta. Esimies antaa esimerkillään parhaan mallin oikeasta asenteesta. Hyvän työturvallisuuskulttuurin ja asenteiden jalkauttaminen on loppujen lopuksi jatkuvaa vuoropuhelua työmaan eri osapuolien välillä. Työturvallisuuden on oltava koko ajan esillä työmaalla.

Yksilön vastuu omasta ja lähimmäisen turvallisuudesta on jo moraalisesti oikein. Sen lisäksi työturvallisuutta pitää valvoa systemaattisesti ja epäkohtiin täytyy puuttua viivyttelemättä. On myös varmistettava, että puutteet todella korjataan. Työmailla tehdään tänä päivänä paljon havaintoja, mutta muistetaanko tarkastella, mitä pitäisi tehdä toisin?

Toisaalta kiitoksiakin voi antaa. Kiitos on pieni ele, mutta jokainen meistä tietää kuinka kiitos lämmittää, kun sen on ansainnut. Palautteenanto on tuttua suomalaisille rangaistusten ja sanktioiden merkeissä. Rakentava palaute on kuitenkin parempi keino vaikuttaa toimintatapojen muutokseen. Ja ilman rakentavaa palautetta ihminen ei kehity.

Hyvä, konkreettinen mittari työturvallisuuden arviointiin on laskea menetettyjen työpäivien vähenemistä. Mittari tekee turvallisuustyön näkyväksi laatu- ja tulostavoitteiden rinnalle. Se mikä on poissa silmistä, on poissa mielestä. Turvallisuus työmaalla ei kuitenkaan saa koskaan olla poissa mielestä.

Rutiini sokaisee vaaroilta – miten työtapaturmat vältetään?

Työpaikoilla tapahtuu yli 100 000 onnettomuutta vuodessa. Niitä kitketään arjen teoilla.

Yli 100 000 onnettomuutta: Työturvallisuus jää jalkoihin – katso video

Työturvallisuus on osassa yrityksistä retuperällä. Joku loukkaantuu joka kymmenes minuutti.

Laki muuttui – Yrittäjien suhtautuminen yllätti  

Vapaaehtoisten työtapaturmavakuutusten perusteella maksettava korvaus määräytyy nyt Yel-työtulon mukaan.

Työtapaturmia liukuhihnalta: Perisuomalainen asenne pakko kitkeä

Työtapaturmia sattuu Suomessa viiden minuutin välein. Yrittäjän syytä valistaa työntekijöitään lakisääteisistä minimivelvoitteista.

Lataa lisää