Yrittäjän osaaminen

Kalakauppias laittaa itsensä likoon joka päivä
Maxin Kalakauppaa Espoon Kauklahdessa pitävän Max Grönholmin mielestä yrittäjän on todella tärkeää olla oikealla tapaa nöyrä ja jalat maassa.

Kalakauppias laittaa itsensä likoon joka päivä

Max Grönholmin yrityksen taustalla vaikuttavat vahva visio ja arvot.

| |

Kalatiskillä myytävän kalan pitää olla aidosti tuoretta. Tämä on espoolaiselle kalakauppias Max Grönholmille kaiken lähtökohta.

Hän ei ole myynyt kotimaista kalaa yli kolmea päivää vanhempana kalakaupassaan Maxin Kalassa. Grönholm perusti oman kalapuodin Espoon Kauklahteen, koska oli pettynyt kuluttajana ja työntekijänä kalatiskien tarjontaan.

– Kalalle annetaan Suomessa älyttömän pitkät myyntiajat. Siinä ei ole mielestäni mitään järkeä. Minulla on aina ollut ajatus, että asiat voisi tehdä eri tavalla, Grönholm kertoo.

Hänellä oli alusta asti tarkka visio myytävistä kaloista ja niiden laatukriteereistä. Tärkeintä on tuoreus. Sillä on Grönholmin mukaan myös helpointa erottua Suomessa.

Myynnissä on, mitä milloinkin saadaan vastapyydettynä. Kauppa on auki vain keskiviikosta lauantaihin. Se myös avataan vasta yhdeltätoista, koska joka aamu tulee kuorma.

– Asiakkaat voivat luottaa siihen, että lauantaina myyty kala ei palaa meillä tiskiin enää keskiviikkona kolmen päivän kiinniolon jälkeen.

”Ei tämä pysy täällä kauan”

Grönholmille on sanottu aika suoraan, että kalakauppa Kauklahdessa ei voi toimia. Hän on osoittanut luulot vääräksi ja kerännyt samalla ison joukon vakioasiakkaita.

Max Grönholm
Ikä:
28
Kotipaikka: Espoo
Tavoite yrittäjänä: Olla asiakkaille alan mukavin asiointipaikka, työllistää muita ja olla hyvä työnantaja

Kun sopiva liiketila löytyi, Grönholm teki liiketoimintasuunnitelman, kävi tapaamassa yritysneuvojaa YritysEspoossa ja haki starttirahaa.

Hän oli varma siitä, mitä on tekemässä. Olihan hänellä kahdeksan vuoden työkokemus muutamalta eri kalatiskiltä pääkaupunkiseudulla. Riskejä miettivät enemmän ihmiset hänen ympärillään.

Grönholm laski tarvitsevansa 25–30 asiakasta päivässä. Se ylittyi saman tien.

– Moni asiakas on sanonut, että ihmetteli ensimmäisenä päivänä, miten jonottaa kalakaupassa Kauklahdessa. He ajattelivat, ettei tämä pysy täällä kauan. Ja nyt he eivät enää hae kalaa muualta, Grönholm sanoo hymyillen.

Innokas kauppias ja kalastaja

Yrittäjyys on ollut Grönholmille aina selvä tavoite. Hän ei ole sananmukaisesti yrittäjäperheestä, mutta myös hänen isänsä ja veljensä ovat nykyään yrittäjiä. Oman kaupan pyörittäminen on kiehtonut.

– Muistan suunnitelleeni jo ala-asteella hyvän mielen kauppaa, johon on hyvä mieli tulla ja josta on vielä parempi mieli lähteä.

Koulutukseltaan Grönholm on viittä vaille valmis matkailu- ja ravitsemisalan restonomi. Ammattikorkeakoulututkinnosta puuttuu vain opinnäytetyö.

Kalat ovat olleet hänen toinen intohimonsa lapsesta asti. Grönholm on innokas kalastaja, ja hän vietti lapsuudessaan paljon aikaa veneessä.

– Elämä on pyörinyt aina kalan ympärillä. On mukavaa yhdistää nyt harrastus, vapaa-aika ja työ.

”En seiso jalustalla huutamassa, mitä saa syödä ja mitä ei.”

Grönholm puhuu mielellään Itämeren tilasta ja kalakannoista. Hän on muun muassa käynyt puhumassa niistä, kaloista ja yrittäjyydestä kouluilla.

Kalakauppias on hyvillään siitä, jos voi kannustaa ihmisiä tietynlaisiin kulutusvalintoihin. Esimerkiksi monelta vanhemmalta on tullut kiitosta, miten koko perhe on saatu syömään kalaa.

Grönholm korostaa, että yrittää kuitenkin välttää politikointia.

– En seiso jalustalla huutamassa, mitä saa syödä ja mitä ei.

Esimerkki muille yrittäjille

Runsaan 10 000 asukkaan Kauklahteen on muodostunut kivijalkaliikkeiden keskittymä. Kalakaupan lisäksi siellä on muun muassa leipomo, lihakauppa, ravintola ja kukkakauppa.

Grönholm on osaltaan toiminut esimerkkinä muille. Hänet on myös nimetty vuoden positiivisimmaksi espoolaiseksi ja palkittu vuoden kauklahtelaisena.

Maxin Kala Oy
Toimiala:
Kalan, äyriäisten ja nilviäisten vähittäiskauppa

Perustettu: 2016
Liikevaihto: noin 500 000 euroa (takana kaksi pidennettyä tilikautta)

Grönholm sanoo, ettei ole varsinaisesti halunnut valokeilaan. Se on kuitenkin tapahtunut hyvin luonnollisesti ja tuntuu hänestä siksi jopa mukavalta.

– Hauskimmillaan se näkyy, kun esimerkiksi haen tytärtä päiväkodista ja pienet kysyvät nimmaria. Joskus tuli olo, että ihan kuin olisin perustanut karkkikaupan, kun lapset ovat niin innoissaan.

Kalakauppias kiittelee itse kadun toisella puolella olevaa perinteikästä Halmeen Leipomoa, joka on toiminut Kauklahdessa jo vuodesta 1899 lähtien. Grönholm sanoo, ettei olisi avannut kalapuotia ilman leipomo-kahvilaa, jolla oli jo vakiintunut asiakaskunta.

– Leipomossa käy 300–400 asiakasta päivässä. Laskin, että jos saan heistä kymmenenkin prosenttia käymään. Se helpotti paljon.

Asiakkaista ystäviksi

Tuoreuden lisäksi Maxin Kalassa panostetaan asiakaspalveluun. Grönholmin mielestä asiakaskontakti on äärimmäisen keskeinen osa kokonaisuutta.

– Se on syy, miksi olen muutenkin viihtynyt alalla. Omassa liikkeessä siitä on tullut vielä asteen henkilökohtaisempaa. Olemme löytäneet uusia ystäviä ja käyneet esimerkiksi asiakkaiden luona mökkeilemässä. En olisi uskonut sellaista ennakkoon.

Grönholm muistuttaa, että moni valitsee sellaisen palveluntarjoajan, josta on hyvät kokemukset ja muistot.

Hän sanoo jopa välttävänsä sanan asiakas käyttöä, koska näkee heidät paljon enempänä. Tavoitteena on tarjota jokaiselle kalakaupassa vierailevalle kokonaisvaltainen kokemus.

– Meillä saa myös voimahalit, jos on huono päivä. Haluan tutustua asiakkaisiin. Ja haluan, että olemme asiakkaille tämän alan ylivoimaisesti mukavin paikka asioida.

Oma persoona likoon

Yrittämisestä on tullut iso osa Grönholmin omaa identiteettiä. Hän on laittanut itsensä likoon ensimmäisestä päivästä alkaen. Sitä hän pitää myös yhtenä vahvuutenaan.

Kauppa kantaa hänen nimeään ja hänen kasvonsa ovat sen logossa.

– Se on antanut paineita minulle, mistä olen nauttinut. Asiakkaille se tarkoittaa, ettei voi tulla huono, koska silloin vetäisi yrittäjänä vain itsensä lokaan, Grönholm pohtii.

Siinä on myös yksi syy, miksi hän halusi yrittäjäksi: jotta on itse vastuussa niin työn positiivista kuin negatiivista puolista. Yrittäjä ei voi pakoilla vastuuta.

Vahvuutenaan Grönholm pitää myös kovaa halua kehittyä.

Max Grönholm
Max Grönholm pitää isona kunnianosoituksena, että Espoon kaupunginmuseo nimesi hänet helmikuussa 2019 alkaneen merellisen näyttelynsä suojelijaksi.

Halu työllistää muita

Yritystoiminnan aloittaminen ja pyörittäminen on osoittautunut Grönholmin mielestä helpommaksi kuin pelotellaan.

Työnantajuus sen sijaan on tuntunut yllättävän haastavalta. Samalla se on kuitenkin Grönholmille iso ja tärkeä osa yrittämistä.

Hän pyöritti kauppaansa yksin ensimmäiset kolme kuukautta, ja työpäivät venyivät noin 14-tuntisiksi. Se ei kuitenkaan haitannut, päinvastoin uusi yrittäjä nautti joka hetkestä. Pidemmän päälle sellainen ei voinut kuitenkaan jatkua.

Ensimmäinen työntekijä oli oma vaimo, joka on parhaillaan vanhempainvapaalla pariskunnan kuopuksen kanssa. Hänen jälkeensä yritykseen on tullut kaksi muuta työntekijää.

Grönholmille on ollut helpotus jakaa vastuuta. Hänellä riittää myös kehuja työntekijöilleen: he loistavat rooleissaan. Asiakkailtakin tulee viestejä, miten kaupassa asioidessa aistitaan hyvä ryhmähenki.

– Vaikein piste on päästä siihen, että joku muu voi olla tiskin takana. Alkuvaiheessa ajattelin, että minun on pakko olla itse. Jos perheeni lähtee nyt lomalle, voin olla hyvillä mielin. Olemme tiimi, vaikka olenkin yrityksen logossa.

Kasvua vai ei?

Grönholm sanoo olevansa äärimmäisen tyytyväinen yhteen myymälään. Hän saa kuitenkin jatkuvasti kyselyjä, eikö Maxin Kala voisi laajentaa toimintaansa myös muualle.

Elämän tärkeysjärjestys on Grönholmille päivänselvä: perhe on aina ykkönen.

Yrittäjä suhtautuu kasvuun kaksijakoisesti. Toisaalta ajatus entistä useamman ihmisen työllistämisestä kutkuttaa. Mutta sitten ovat ne varjopuolet.

– Kasvu on äärettömän haastavaa. Laskelmat osoittavat, että se lisäisi omaa työmäärää huomattavasti. Olen myös nähnyt, että jossain kohtaa kasvua laatu yleensä kärsii. Se on melkein sääntö eikä poikkeus, Grönholm pohdiskelee.

Yrittäjyyden suurimmaksi miinuspuoleksi hän näkee juuri yrityksen pyörittämiseen liittyvät asiat – kaiken sen, mikä on pois ajasta tiskin takana. Niiden määrä lisääntyy, kun toiminta kasvaa.

Ainakin toistaiseksi siis riittää, että nykyinen Maxin Kala antaa koko perheelle hyvän toimeentulon.

Eniten opettelemista yrittäjänä on ollut ajanhallinnassa ja omasta itsestä huolehtimisessa. Grönholm myöntää, ettei yhtälö ei ole helpoin, kun oman yrityksen lisäksi on puoliso, kaksi lasta ja harrastukset.

Elämän tärkeysjärjestys on Grönholmille päivänselvä: perhe on aina ykkönen.

– Sen olen kirjoittanut alusta asti someenkin. Jos on pakko, olen valmis tekemään uhrauksia yrittämisen suhteen.

Fakta

Max Grönholmin tärkeimmät opit yrittäjänä


Muista muu elämä.
Yrittäjyyden lisäksi elämässä on paljon muutakin tärkeää. Omasta perheestä ja hyvinvoinnista täytyy myös pitää huolta.

Uskalla jakaa vastuuta. Vaikka olisi kuinka hyvä fiilis tahansa tehdä 14 tunnin työpäiviä, kroppa ei kestä loputtomiin. Hyvät työntekijät ovat kaikki kaikessa.

Oma visio tai intohimo on hyvä lähtökohta yrittäjälle. Niiden ympärille voi miettiä sopivaa konseptia tai miten voisi tehdä asian eri tavalla kuin muut. Erottautuminen on olennaista. Maxin Kaupassa se tulee aika monesta: poikkeuksellisestä miljööstä, erilaisesta tyylistä kohdata asiakkaat, tuotteista ja niihin liittyvästä ammattitaidosta.

Vahva visio siivitti eteenpäin – Kampaamoyrittäjien ensimmäinen vuosi ei takunnut koronaan

Laura Santasen ja Tiina Junnon perustama matkailuteemainen kampaamo Aroha Helsinki syntyi pikavauhdilla, jotta maailmanmatkaajat ehtivät matkoilleen.

Millaista on hyvä asiakaspalvelu? Koronan aikana aito kohtaaminen ja yhteisöllisyys korostuvat

Yrittäjä ovat huomanneet, että asiakkailla on nyt tarve arkisille kohtaamisille. Kaksi kivijalkayrittäjää kertoo, mitä hyvä asiakaspalvelu on ja mikä on sen rooli poikkeusoloissa.

Laura Salonen aloitti yrittäjänä kolme kuukautta ennen koronaa: Ei kaduta

Juustoansan vetäjä kannustaa yrittäjiä yhdessä etsimään uusia ratkaisuja myyntiin.

Kun yhteinen matka päättyy – Yrittäjä ratkaisi lemmikinomistajien pulman

Tuhkaamoyrittäjä halusi tehdä palveluksen pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille ja luoda samalla itselleen työpaikan.

Alussa oli lama ja vanha ompelukone – Nyt Artistiasu on Suomen johtava yksityinen puvusto

Minna Gröhnille yritys on väline oman ammattitaidon hyödyntämiseen. Asiakkaan tarpeen täyttäminen ja korkea laatu ovat pitäneet Artistiasun pinnalla erikoisella alalla vuosikymmenestä toiseen.

Verkkokaupan edelläkävijä: Vaikka kauppaa käydään verkossa, ei asiakaskontaktia saa unohtaa

Oma verkkokauppa on Dermoshopille tärkeä myyntikanava. Hyvät tuotteet ja tyytyväiset asiakkaat ovat kuitenkin pääasia.

Kutsumus ajaa eteenpäin: Meri Saarinen rakentaa haaveidensa hoivakotia

Tuoreen hoivakotiyrittäjän filosofiaan kuuluu, että asiakkaan tarpeita kunnioitetaan ja että hoitajat keskittyvät hoitotyöhön. Kipinä hoitotyöhön roihahti jo vuosia sitten.

Miksi rakas muisto ei voisi kulkea aina mukana? Anna Koskimäen oivalluksesta syntyi moderni käsityötuote

Huttaroon yrittäjien käsissä käsityö kohtaa teknologian. Koruiksi ja avaimenperiksi taipuvat niin piirrokset kuin äänetkin.

Yrittäjä on palveluammattilainen – jos sitä ei ymmärrä, menettää rahaa

Asiakaspalvelun aika on aina, kirjoittaa Stream Industries Oy:n toimitusjohtaja Lauri Kröger.

Lataa lisää