Yrittäjän osaaminen

Mika Laine

Kirjoittaja on Epilän Sähkökone Oy:n yrittäjä ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n hallituksen jäsen.

Kesätyöntekijät tulevat – kiinnitä huomiota näihin

Kesätyöntekijöitä palkkaavan yrityksen on syytä varmistaa, että työntekijällä on riittävät taidot työhön, kirjoittaa sähköalan yrittäjä Mika Laine.

Tämän päivän kausiapulaiset ovat pääosin hyviä tyyppejä. Osa toki kuvittelee, että pelkkä innokkuus riittää, mutta suurin osa sähköalalle hakeutuvista kesätyöntekijöistä osaa hommansa. Tämä saattaa johtua siitä, että sähköasennustöissä on oltava tietyt perustaidot ennen kuin ylipäätään pääsee töihin työmaalle. Työmailla tarvitaan niin sähkötyöturvallisuus-, ensiapu- kuin työturvallisuuskorttia.

Kausiapulaista palkkaavan kannattaa olla tarkkana. Huomioon on otettava työntekijäksi hakeutuvan tekninen osaaminen, rehellisyys, päihteettömyys, ulospäinsuuntautuneisuus ja yhteistyötaidot. Meidän alan töissä varsinkin teknisen osaamisen tärkeys on korostunut viime vuosien aikana.

Näiden lisäksi erityisesti nuorempia asentajia palkatessa on pakko kiinnittää huomiota kännyköiden käyttöön. Tänä päivänä nimittäin tuntuu, että se alkaa olla välillä todella häiritsevää.

Vaikka suurin osa kesätöihin hakeutuvista kausiapulaisista on kelpo työntekijöitä, koulutuksen perustasossa on selvästi toivomisen varaa. Osa vastavalmistuneista asentajista ei tunne edes kaikkia asennustarvikkeita.

Suurin osa työntekijöistä, joita otamme yritykseeni kesätöihin, on ollut meillä harjoittelussa aiemmin. Harjoittelu onkin hyvä väylä kesätyöpaikkaan. Sen jäljiltä kumpikin osapuoli tietää, millaista porukkaa ja toisaalta millaisia töitä on luvassa.

Kausiapulaisen ensimmäisten päivien jälkeen yleensä selviää, sopiiko työntekijä asiakaspalveluun. Tämä käy ilmi tarkkailemalla henkilön oma-aloitteisuutta ja sitä, kuunteleeko hän ohjeita. Moni on alussa arka, mutta muutamien päivien jälkeen he yleensä alkavat ottaa osaa keskusteluihin ja kysellä epäselvistä asioista.

Jos kesätyöntekijän passivisuus jatkuu pidempään, yleensä työmaan nokkamies ottaa hänet keskustelutuokioon ja varmistaa, mistä on kyse. Esimerkiksi kerran selvisi, että juuri valmistuneella asentajalla oli lievä värisokeus, joka haittasi työskentelyä. Sähköalalla tällainen asentaja ei valitettavasti voi toimia.

Sähköasennusala on kiinnostanut vuosien ajan sekä nuoria että ammatinvaihtajia. Alan työntekijöillä yleensä riittää motivaatiota. Omassa yrityksessäni työskentelevät kesätyöntekijät ovatkin olleet enimmäkseen erittäin ahkeria ja tunnollisia.

Terveysyritys heitti statukset romukoppaan ja luopui esimiehistä

Helttiä johtavan Timo Lapin johtamisfilosofiassa luottamus tuo luotettavuutta. Hän on riisunut myös omaa valtaansa.

Firma pystyyn lukiossa – nyt tavoitteena on jo miljoonan liikevaihto

Vuonna 2017 perustetun Verticsin perustajat tietävät, että nopea kasvu vaatii onnistuneita rekrytointeja ja vakaan rahoitusmallin.

Rekry päällä? 9 vinkkiä työsopimuksen tekoon

Työsopimus on suositeltavaa tehdä kirjallisesti. Sovi työsuhteen ehdoista mahdollisimman yksiselitteisesti.

Olen ennemmin palkkaamatta kuin palkkaan huonon

Huutava työvoimapula jarruttaa kasvua. Sitä on parempi hakea nyt maltilla, kirjoittaa Maskun Talotekniikkatiimin Mika Nikula.

Luota, kehity, myötäelä ‒ kuka vain voi kasvaa hyväksi johtajaksi

Työyhteisö voi paremmin, kun johtaja asettuu alaisen asemaan, pyytää palautetta ja oppii siitä.

Palkkasin puolisoni ja se pelasti paljon

Kun ulkopuolisen palkkaaminen on riski, oma puoliso voi olla juuri tarvittava luottopelaaja, kirjoittaa VJ Maa-aineksen Ville Sainio.

Palkittu bloggaaja ei selviäisi ilman assistenttia: ”Yksin pakertamalla menee mielenterveys”

Osa-aikaisen työntekijän palkkaaminen on auttanut Jenni Häyristä kasvattamaan yrityksensä liikevaihtoa.

Kovin paikka yrittäjänä: Irtisanomiset tuntuvat aina pahalta

Haasteet ja riskit kuuluvat yrittäjyyteen. Timo Saranpää suhtautuu niihin ratkaisuja hakien.

Kuinka paljon uskaltaa investoida? Metallifirma hakee kasvua ja kannattavuutta

Metalliteollisuusyritys Relicomp teki päätöksen historiansa suurimmasta investoinnista.

Lataa lisää