Yrittäjän osaaminen

Mika Laine

Kirjoittaja on Epilän Sähkökone Oy:n yrittäjä ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n hallituksen jäsen.

Kesätyöntekijät tulevat – kiinnitä huomiota näihin

Kesätyöntekijöitä palkkaavan yrityksen on syytä varmistaa, että työntekijällä on riittävät taidot työhön, kirjoittaa sähköalan yrittäjä Mika Laine.

Tämän päivän kausiapulaiset ovat pääosin hyviä tyyppejä. Osa toki kuvittelee, että pelkkä innokkuus riittää, mutta suurin osa sähköalalle hakeutuvista kesätyöntekijöistä osaa hommansa. Tämä saattaa johtua siitä, että sähköasennustöissä on oltava tietyt perustaidot ennen kuin ylipäätään pääsee töihin työmaalle. Työmailla tarvitaan niin sähkötyöturvallisuus-, ensiapu- kuin työturvallisuuskorttia.

Kausiapulaista palkkaavan kannattaa olla tarkkana. Huomioon on otettava työntekijäksi hakeutuvan tekninen osaaminen, rehellisyys, päihteettömyys, ulospäinsuuntautuneisuus ja yhteistyötaidot. Meidän alan töissä varsinkin teknisen osaamisen tärkeys on korostunut viime vuosien aikana.

Näiden lisäksi erityisesti nuorempia asentajia palkatessa on pakko kiinnittää huomiota kännyköiden käyttöön. Tänä päivänä nimittäin tuntuu, että se alkaa olla välillä todella häiritsevää.

Vaikka suurin osa kesätöihin hakeutuvista kausiapulaisista on kelpo työntekijöitä, koulutuksen perustasossa on selvästi toivomisen varaa. Osa vastavalmistuneista asentajista ei tunne edes kaikkia asennustarvikkeita.

Suurin osa työntekijöistä, joita otamme yritykseeni kesätöihin, on ollut meillä harjoittelussa aiemmin. Harjoittelu onkin hyvä väylä kesätyöpaikkaan. Sen jäljiltä kumpikin osapuoli tietää, millaista porukkaa ja toisaalta millaisia töitä on luvassa.

Kausiapulaisen ensimmäisten päivien jälkeen yleensä selviää, sopiiko työntekijä asiakaspalveluun. Tämä käy ilmi tarkkailemalla henkilön oma-aloitteisuutta ja sitä, kuunteleeko hän ohjeita. Moni on alussa arka, mutta muutamien päivien jälkeen he yleensä alkavat ottaa osaa keskusteluihin ja kysellä epäselvistä asioista.

Jos kesätyöntekijän passivisuus jatkuu pidempään, yleensä työmaan nokkamies ottaa hänet keskustelutuokioon ja varmistaa, mistä on kyse. Esimerkiksi kerran selvisi, että juuri valmistuneella asentajalla oli lievä värisokeus, joka haittasi työskentelyä. Sähköalalla tällainen asentaja ei valitettavasti voi toimia.

Sähköasennusala on kiinnostanut vuosien ajan sekä nuoria että ammatinvaihtajia. Alan työntekijöillä yleensä riittää motivaatiota. Omassa yrityksessäni työskentelevät kesätyöntekijät ovatkin olleet enimmäkseen erittäin ahkeria ja tunnollisia.

Koska on järkevää tehdä määräaikainen työsopimus?

Määräaikainen työsopimus sitoo molempia osapuolia, eikä sitä voi irtisanoa.

Työsopimuksen ABC – Kiinnitä huomiota, mitä kirjoitat työtehtäviin

Työsopimus on syytä tehdä aina kirjallisesti. Kirjaa työsopimukseen myös koeaika.

Joskus on pakko luopua työntekijästä – Tee irtisanomisilmoitus oikein

Irtisanominen voidaan tehdä joko henkilöön liittyvillä tai tuotannollis-taloudellisilla syillä.

Kasvu koettelee kassaa – myyntifirma opetteli hinnoittelemaan oikein

Liian halvalla myyminen uhkasi Nordic Sales Crew’n toimintaa. Yrityksen on ollut pakko saada rekrytointiin tehoa.

Ensivaikutelma ratkaisee työhaastattelussa – ammattiylpeys ja halu kehittyä tärkeintä

Hyvä työntekijä on hyvä annos intoa ja nöyryyttä, kirjoittaa VJ Maa-aineksen Ville Sainio.

Yrittäjän tärkeä oppi: Johtajan pitää osata olla empaattinen

Eläinklinikka Avecin toimitusjohtajan Chita Wahlroosin mielestä hyvä johtaminen vaatii vuorovaikutustaitoja ja ihmistuntemusta.

Terveysyritys heitti statukset romukoppaan ja luopui esimiehistä

Helttiä johtavan Timo Lapin johtamisfilosofiassa luottamus tuo luotettavuutta. Hän on riisunut myös omaa valtaansa.

Firma pystyyn lukiossa – nyt tavoitteena on jo miljoonan liikevaihto

Vuonna 2017 perustetun Verticsin perustajat tietävät, että nopea kasvu vaatii onnistuneita rekrytointeja ja vakaan rahoitusmallin.

Rekry päällä? 9 vinkkiä työsopimuksen tekoon

Työsopimus on suositeltavaa tehdä kirjallisesti. Sovi työsuhteen ehdoista mahdollisimman yksiselitteisesti.

Lataa lisää