Yrittäjän osaaminen

Kuinka käy kivijalalle? Uusi palvelu ratkoo ongelmaa verkossa
Pienet kivijalkaputiikit tuskin häviävät kokonaan, mutta mikä niiden tulevaisuus on? Kuva: Shutterstock

Kuinka käy kivijalalle? Uusi palvelu ratkoo ongelmaa verkossa

Hyvä asiakaspalvelu on kivijalkaliikkeen valtti, mutta ilman verkkokauppaa voi olla vaikea selvitä.

|

Verkkokauppa, yhteistyö ja markkinointi. Ne ovat tärkeimpiä lääkkeitä, jos pienet kivijalkakaupat haluavat menestyä.
Elintilaa kutistavat kantakaupunkien lähellekin nousevat kauppakeskukset, isot ketjuliikkeet ja nettimyynti – jos yritys ei mene itse asiakkaiden perässä verkkoon.

Verkkokauppa tarjoaa pienellekin kaupalle mahdollisuuden saada lisää myyntiä. Se myös vähentää sijainnin merkitystä, muistuttaa vähittäiskauppaa yli 30 vuotta tutkinut Tuomas Santasalo.

– Verkkokauppa ei ole itsenäinen juttunsa vaan yksi myyntikanava, hän korostaa.

Nettikauppa ja kivijalka tukeva toinen toisiaan. Santasalo kehottaa houkuttelemaan verkko-ostajat myös myymälään, jossa voi panostaa henkilökohtaiseen palveluun ja parhaimmillaan myydä vielä lisää.

– Yritysten pitää ymmärtää, ettei markkinoilla voi toimia, ellei panosta olemassaoloonsa. Kun kauppojen määrä vähenee, pitäisi esimerkiksi markkinoida palvelua tuotteiden ohella voimakkaammin.

Suunnittelu- ja konsulttiyritys WSP Finlandissa kaupan asiantuntijana työskentelevä Santasalo on perehtynyt erityisesti kauppapaikan merkitykseen. Hänen neuvonsa kuuluu: ole siellä, missä muutkin. Ihannetilanteessa ympärillä on myös muita hyvin asiakkaita vetäviä liikkeitä ja palveluntarjoajia.

Kivijalat yhdessä paikassa

Yhdenlaisen ratkaisun yrittäjille tarjoaa Kivijalka.net-sivusto, joka kokoaa yhteen kivijalkaliikkeitä ympäri Suomea. Ensivaiheessa se tarjoaa yrityksille näkyvyyttä ja yhteisen markkinointikanavan. Kauppias voi käydä lisäämässä yrityksensä tiedot palveluun maksutta.

Ensi vuonna tavoitteena on ottaa käyttöön yhteinen verkkokauppa-alusta, kertoo Kivijalka.netin projektinvetäjänä toimiva Mia Nygård. Silloin kauppiaat voivat siis myös myydä tuotteitaan sivuston kautta.

Ajatus saattaa kuulostaa tutulta, ja vastaavaa onkin kokeiltu aiemmin. Esimerkiksi Helsingin keskustan pikkuliikkeillä oli Cityshops.fi-sivusto jo 2010-luvun alussa.

Nygård tiimeineen uskoo, että nyt aika on kypsä uudelle yritykselle. Verkkokaupan tarpeellisuus on yksi vahvimmista perusteluista.

– Muistan lukeneeni vuosi sitten, että Suomessa on noin 90 000 kivijalkaliikettä, joista vasta noin kymmenellä prosentilla on verkkokauppa. Kuluttajat ovat kuitenkin yhä kasvavassa määrin netissä ja mobiilissa, Nygård huomauttaa.

Palvelun taustalla on myös ajatus yhteisöllisyydestä, joka pientä liikettä pyörittävältä yrittäjältä saattaa puuttua. Moni muu todennäköisesti kamppailee arjessaan samojen asioiden ja kiireen kanssa.

– Ei ehkä esimerkiksi osata tai ehditä rakentaa kunnollista verkkosivua, saati tuoda sitä esille. Yksittäisen kauppana helposti hukkuu massaan.

Tavoitteena tuhat liikettä

Kivijalka.netiin tavoitellaan alkuvaiheessa tuhatta kivijalkaliikettä. Se on Nygårdin mukaan edellytys verkkokauppa-alustan avaamiselle. Nyt tästä on kasassa noin kolmannes.

Palvelua tehdään tunnetuksi yrittäjäverkostojen avulla. Nygårdin lisäksi sanaa levittävät muun muassa mukaan lähteneet yrittäjät. Tavoitteena onkin löytää sellaisia yrittäjiä ja muita kumppaneita, jotka toimivat sivuston äänitorvena.

Kivijalkakauppiaiden vastaanotto on ollut innostunut. He ovat kiitelleet sivuston yhteisöllisyyttä, kotimaisuutta ja sitä, että joku on pienen kauppiaan puolella.

– On selkeästi joku tarve, johon ei ole vielä vastattu kunnolla, Nygård sanoo.

Nygård näkee yhdeksi onnistumisen avaimeksi sen, että aiemmista kokeiluista on otettu opiksi. Sivustosta ei haluta vain yritysten luetteloa, joka on pahimmillaan täynnä vanhentuneita tietoja. Yrittäjien on sitouduttava päivittämään yrityksensä sivua kolmen kuukauden välein.

Kun yritykset ovat kasassa, huomio on tarkoitus siirtää kuluttajiin. Heitä tarvitaan, jotta palvelu voi menestyä.

Sivuston ylläpitokustannuksia on määrä kattaa tulevaisuudessa verkkokaupalla ja muilla lisäpalveluilla. Pitkän aikavälin visiona on tarjota kivijalkakauppiaille keskitetysti esimerkiksi kassa- ja tilipalveluja.

Lähipalvelut pelastus?

Nygård uskoo, että pienet kivijalkaliikkeet säilyvät katukuvassa myös tulevaisuudessa. Esimerkiksi paikallisuus ja vastuullisuus nousevat esiin ajankohtaisessa keskustelussa.

– Väestön ikääntyminen ja lähipalvelujen tarve saattaa olla yksi kivijalan pelastus. Paljon puhutaan myös siitä, että kivijalkakaupat luovat tietyille alueille oman leiman. Sitä pitäisi pystyä tuomaan entistä enemmän esille Suomessa.

Tuomas Santasalo on samoilla linjoilla. Hän kannustaa yrityksiä ottamaan ohjat käsiinsä, mutta peräänkuuluttaa myös hyvää kaupunkisuunnittelua.

– Olemme korostaneet, että kun esimerkiksi uusiin kaupunginosiin kaavoitetaan liikepaikkoja, niiden pitää olla mahdollisimman tiiviinä kokonaisuutena eikä hajallaan siellä täällä.

Fakta

Kivijalkayrittäjä, huolehdi näistä

Verkkokauppa voi tuoda lisää myyntiä melko pienillä kuluilla ja vaivalla. Verkkokauppa ja kivijalka toimivat myös yhteen: asiakkaille kannattaa esimerkiksi tarjota mahdollisuuden noutaa tuotteet myymälästä. Osa liikkeistä onkin muuttunut enemmän showroom-tyyppisiksi tiloiksi.

Yhteistyö. Joukossa on enemmän voimaa. Pienyrittäjällä ei välttämättä ole laittaa isoja summia mainontaan ja markkinointiin. Esimerkiksi kivijalkakauppiaiden yhteiset alepäivät tai markkinointikampanjat ovat toimiva keino asiakkaiden haalimiseen.

Näkyvyys. Hyvännäköinen ja kiinnostava ikkuna kiinnittää ohikulkijoiden huomion. Panosta ikkunaan ja muutenkin siihen, miltä liike näyttää.

Palvelu on yksi erikoiskaupan valttikortti, Tuomas Santasalo muistuttaa. Tuotteeseen kannattaa liittää palvelua, asiakkaalle voi esimerkiksi tarjota siihen liittyviä ohjeita. Palvelua voi tarjota myös verkon kautta.

Liikepaikka. Valitse sijaintisi tarkkaan. Santasalon mukaan esimerkiksi kauppakeskuksissa kaupat toimivat yhtenä kokonaisuutena, joka muodostaa luontevan asiointipaikan. Katujen varsilla liikkeet eivät välttämättä tue toisiaan samalla tavoin. Pienten liikkeiden on parasta pyrkiä muodostamaan kokonaisuus, ”kadunvarren kauppakeskus”, joka houkuttelee asiakasvirtoja.

Vahva visio siivitti eteenpäin – Kampaamoyrittäjien ensimmäinen vuosi ei takunnut koronaan

Laura Santasen ja Tiina Junnon perustama matkailuteemainen kampaamo Aroha Helsinki syntyi pikavauhdilla, jotta maailmanmatkaajat ehtivät matkoilleen.

Millaista on hyvä asiakaspalvelu? Koronan aikana aito kohtaaminen ja yhteisöllisyys korostuvat

Yrittäjä ovat huomanneet, että asiakkailla on nyt tarve arkisille kohtaamisille. Kaksi kivijalkayrittäjää kertoo, mitä hyvä asiakaspalvelu on ja mikä on sen rooli poikkeusoloissa.

Laura Salonen aloitti yrittäjänä kolme kuukautta ennen koronaa: Ei kaduta

Juustoansan vetäjä kannustaa yrittäjiä yhdessä etsimään uusia ratkaisuja myyntiin.

Kun yhteinen matka päättyy – Yrittäjä ratkaisi lemmikinomistajien pulman

Tuhkaamoyrittäjä halusi tehdä palveluksen pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille ja luoda samalla itselleen työpaikan.

Alussa oli lama ja vanha ompelukone – Nyt Artistiasu on Suomen johtava yksityinen puvusto

Minna Gröhnille yritys on väline oman ammattitaidon hyödyntämiseen. Asiakkaan tarpeen täyttäminen ja korkea laatu ovat pitäneet Artistiasun pinnalla erikoisella alalla vuosikymmenestä toiseen.

Verkkokaupan edelläkävijä: Vaikka kauppaa käydään verkossa, ei asiakaskontaktia saa unohtaa

Oma verkkokauppa on Dermoshopille tärkeä myyntikanava. Hyvät tuotteet ja tyytyväiset asiakkaat ovat kuitenkin pääasia.

Kutsumus ajaa eteenpäin: Meri Saarinen rakentaa haaveidensa hoivakotia

Tuoreen hoivakotiyrittäjän filosofiaan kuuluu, että asiakkaan tarpeita kunnioitetaan ja että hoitajat keskittyvät hoitotyöhön. Kipinä hoitotyöhön roihahti jo vuosia sitten.

Miksi rakas muisto ei voisi kulkea aina mukana? Anna Koskimäen oivalluksesta syntyi moderni käsityötuote

Huttaroon yrittäjien käsissä käsityö kohtaa teknologian. Koruiksi ja avaimenperiksi taipuvat niin piirrokset kuin äänetkin.

Yrittäjä on palveluammattilainen – jos sitä ei ymmärrä, menettää rahaa

Asiakaspalvelun aika on aina, kirjoittaa Stream Industries Oy:n toimitusjohtaja Lauri Kröger.

Lataa lisää