Yrittäjän osaaminen

Kuolemanlaakso jäi taakse vaikka ikää on vasta 21 vuotta

Kuolemanlaakso jäi taakse vaikka ikää on vasta 21 vuotta

Riku Korhonen pyörittää kahta yritystä. Hän puhuu hyvän tiimin merkityksestä.

|

Kuolemanlaakson ylittäminen on yrittäjälle kuin yrittäjälle tunteikas hetki. Tilastojen mukaan jopa puolet yrityksistä ajautuu konkurssiin tai lopettaa toimintansa ennen kuin kolme vuotta tulee täyteen.

Yrittäjä Riku Korhonen on ylittänyt kuolemanlaakson kahdesti. Suorituksen arvoa lisää se, että Korhonen on vasta 21-vuotias.

Hän perusti käytettyjä konsolipelejä myyvän RikuCo Oy:n yli neljä vuotta sitten ja asuntojen remontteihin erikoistuneelle MTRJ Palvelut Oy:lle tuli kolme vuotta täyteen ennen joulua.

– Aika on mennyt nopeasti. Olen nähnyt ja kokenut näiden vuosien aikana niin paljon, että tavallisessa työelämässä se ei olisi ollut mahdollista, Korhonen sanoo.

Tärkeimpänä kokemuksena hän pitää sitä, miten paljon tekemällä oppii. Hän kertoo myös kasvaneensa matkan varrella henkisesti.

– Olen jo nyt onnistunut yrittäjänä. Suurin yllätys on ollut se, kuinka paljon olen saanut uusia ystäviä. Jaamme avoimesti ideoita keskenämme ja autamme toinen toistamme. Sitä ei voi rahalla mitata, Korhonen kertoo.

Heti julkisuuteen

Korhosen ensimmäinen yritys ratsasti heti perustamisen jälkeen aallonharjalla.

RikuCo valittiin muun muassa Vuosi Yrittäjänä –ohjelman Suomen parhaaksi NY-yritykseksi, ja palkittiin Company of the Year –kilpailuissa Lontoossa parhaan kansainvälisen kaupan kategoriassa. Lisää julkisuutta tuli, kun yrittäjä kertoi oman tarinansa Taivas+Helvetti-kirjassa.

Korhosesta tuli kertaheitolla julkisuuden henkilö ja esikuva monelle nuorelle. Hän on käynyt puhumassa yrittäjyydestä lukuisissa tilaisuuksissa ympäri Suomea.

– RikuCo pyörii nyt enemmän harrastusmaisesti. MTRJ Palveluiden kanssa oli puolestaan ensimmäinen kunnon työvuosi, kun ei ollut koulua tai armeijaa välissä, Korhonen kertoo.

Hänellä on lämpimiä muistoja armeija-ajasta, vaikka äkkiseltään ajateltuna kasarmilla vietettävä aika ja yrittäjyys eivät helposti kulje käsi kädessä.

– Armeija opetti ajanhallintaa. Aikaa oli vähän ja tekemistä paljon. Jouduin priorisoimaan, että mitä ehdin tehdä ja mitä en.

Korhosen on pitänyt opetella ajanhallintaa myös armeijan jälkeen. Työ ja vapaa-aika ovat menneet välillä päällekkäin.

– Pystyn nyt enemmän erottelemaan niitä. Työt voi tehdä paljon tehokkaammin, kun on aidosti vapaalla, yrittäjä pohtii.

Ystävät osakkaina

MTRJ Palveluilla on neljä osakasta. Korhosen mukaan suurin ero kahden yrityksen välillä on nimenomaan tiimi.

RikuCo:n kanssa yrittäjä oli verkostoista huolimatta yksin. Nyt hän pääsee jakamaan ilot ja surut muiden osakkaiden kanssa.

– Meillä on jokaisella vastuu- ja vahva osaamisalue. Vastaan kaikesta hallinnollisesta puolesta ja yritän kehittää omaa johtamistaitoa, Korhonen kertoo.

Hänen mukaansa neljän ystävän yhteinen yritys ei ole ongelma. Päinvastoin.

– Pohdimme sitä perustamisvaiheessa. Yllätyksiä ei ole kuitenkaan tullut. Tiedän, miten muut käyttäytyvät, kun he ovat esimerkiksi väsyneitä. On tärkeää, että voimme luottaa toinen toisiimme ja keskustella asioista avoimesti, Korhonen sanoo.

Toimitusjohtaja antaa MTRJ Palveluiden viime vuodelle arvosaksi kiitettävä.

Osakkaat ovat asettaneet tavoitteita myös tulevaisuuden osalta. Yksi niistä on palkata työntekijöitä.

– Töitä Uudellamaalla riittää. Seuraavaksi etsimme mahdollisuuksia päästä mukaan uudisrakentamiseen ja enemmän kiinteistösijoittamiseen, Korhonen kertoo.

Fakta

3 x Vinkit yrittäjyyttä miettivälle

Oppimiskokemus. Riku Korhonen sanoo, että yrittäjyys on oppimiskokemus. Yrittäjänä on mahdollisuus nähdä paljon ja tehdä asioita, joita haluaa. Jos yrittäjyys ei ole oma juttu, voi aina jatkaa elämää muulla tavoin. Ainakin kannattaa kokeilla yrittäjyyttä sivutoimisena. Pääoma ei ole este, sillä toiminnasta tulee yleensä luovempaa, jos rahat ovat vähissä. Pyörääkään ei tarvitse keksiä uudelleen. Vahva osaaminen ja intohimo riittävät pitkälle.

Tiimi. Yritystä ei ole pakko perustaa yksin. Korhonen pohtii, että jälkikäteen ajateltuna RikuCo olisi ollut mielekästä perustaa jonkun toisen kanssa.

Mahdollisuus vaikuttaa. Tulevaisuudessa yrittäjyys on entistä tärkeämmässä roolissa oman itsensä työllistämisessä.

Haluatko perustaa yrityksen? Torju vaaran paikat – Katso video

Uusin Y-Koulu paneutuu kuolemanlaakson ylittämiseen. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu ennen yrityksen perustamista.

Yrittäjän liiketoimintasuunnitelma on punainen lanka

Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma toimii yritystoiminnan runkona myös myöhemmin.

Mikä tekee hyvän yhtiökumppanin?

Vahva luottamus ja hyvä vuorovaikutus luovat pohjan markkinointitoimiston perustajien yhtiökumppanuudelle.

Yrittäjäksi uudelle alalle: Liikeidea kumpusi puhjenneesta renkaasta

Vapaus Bikes Finlandin Mikko Ampujan liikeidea on mullistaa suomalainen työmatkapyöräily.

Uusi yrittäjä jää helposti liian nopeasti yksin

Pienikin lisäpotku voisi auttaa yrittäjiä pärjäämään ensimmäisinä vuosina, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Yrittäjän tärkeät opit kuolemanlaaksosta: Oppirahat eivät ole pikkujuttu

Ola Sundell ajattelee nyt, ettei uskaltanut tehdä ensimmäisinä vuosina riittävän isoja muutoksia.

Kilpailu kuluttajien huomiosta ei pelota – virtuaalipuisto löysi paikkansa kauppakeskuksista

Virtuaalitodellisuuden markkinat kasvavat. Pikseli Arcaden perustaja haistoi markkinaraon.

Unelmien hotelli sai pariskunnan jättämään kaiken vanhan – ”Hakkasimme päätä seinään”

Alkuperäiset suunnitelmat toteutuvat harvoin sellaisenaan. Kun Paula ja Harri Paltilan hotellihanke jumitti, piti sen kylkeen keksiä muuta.

Järkevä riskienhallinta vei yli kuolemanlaakson

Sivutoimisena aloittaminen oli Uula-Matti Laitiselle riittävän riskitön tapa ryhtyä yrittäjäksi.

Lataa lisää