Yrittäjän osaaminen

Purku-uhka vaihtui remonttiin ja avajaisiin: Legendaarinen taukopaikka Lahnajärvi herätettiin henkiin

Purku-uhka vaihtui remonttiin ja avajaisiin: Legendaarinen taukopaikka Lahnajärvi herätettiin henkiin

Yrittäjä Pekka Lounio päätti lähteä jatkamaan taukopaikan tarinaa tarkan riskien punnitsemisen jälkeen. Uudelleen avaamisessa ei ollut kyse pelkästään kansallisperinteiden kunnioittamisesta.

| |

Vuoden 1952 olympialaisia varten rakennettu taukopaikka Lahnajärvi ehti toimia reilut 50 vuotta ennen kuin sen asiakasmäärät kääntyivät laskuun. Vuonna 2008 yritys sulki ovensa, kun liiketoiminta jäi kannattamattomaksi. Yksi selittävä tekijä oli E18-moottoritien valmistuminen.

Vuosina 2014–2018 tiloissa toimi toinen yrittäjä, joka ei onnistunut saamaan toimintaa kannattavaksi.

Pari vuotta myöhemmin kokenut yrittäjä Pekka Lounio osti tontin itselleen. Ajatuksena oli purkaa rakennukset ja rakentaa paikalle kesämökki, jonka pihalla on sattumoisin oma pikavuoropysäkki.

– Julkisuuden myötä saimme yhteydenottoja yhä useammalta ihmiseltä, joille Lahnajärvi jollain tapaa oli ollut merkityksellinen paikka. Peruin kaivinkoneet ja päätin käynnistää legendaarisen paikan toiminnan uudestaan, Lahnajärven toimitusjohtaja Lounio kertoo.

Lounio kertoi Salon Seudun Sanomien jutussa etsivänsä yhteistyökumppania. Muun muassa Tali Golfin kartanoravintolasta tunnettu pitkän linjan ravintoloitsija Teemu Mattila huomasi jutun ja otti Lounioon yhteyttä. Yhteinen sävel löytyi heti.

– Minä osaan omat alani, eikä kokiksi tai ravintoloisijaksi minusta ole. Lahnajärven myötä meistä tuli ystäviä ja liikekumppaneita, Lounio kertoo.

”Kaikessa pitää olla järki”

Kannustusta uudelle projektille tuli eri suunnilta. Monella on tunnesiteitä ja muistoja Lahnajärveltä. Purun sijaan kiinteistöille tehtiin valtavat remontit – mutta ei kuitenkaan pelkästään tunnesyistä.

– Olen rumasti sanottuna liikemies, eli kaikessa pitää olla järki. En ole tehnyt tätä pelkästään kansallisperinteitä kunnioittaen, Lounio sanoo.

Riskejä punnittiin, mutta sekä Lounio että Mattila totesivat, että riski kannattaa.

Esimerkiksi kannattavuuslaskelma auttaa arvioimaan liikeideaa taloudelliselta kannalta.

Ensimmäisen kesän jälkeen kaikki taloudelliset mittarit osoittavat, että Lahnajärven henkiin herättäminen oli myös taloudellisesti kannattavaa.

– Ihmiset hakevat vaihtoehtoja perinteisille taukopaikoille. Me erottaudumme varmasti perinteisistä moottoritiekuppiloista, Lounio sanoo.

Kuka: Pekka Lounio
Kotipaikka: Espoo Ja Suomusjärvi
Tavoite yrittäjänä: Että yrittäjyyden ympärillä ja siihen osallistuvilla on hyvä meininki. Sillä pääsee pitkälle.

Hän päätti heti alussa, että Lahnajärven yksi tavoitteista on tarjota laadukasta ruokaa. Keittiössä einesten määrä on minimoitu ja kaikki leivonnaiset tehdään itse.

Valttikortit: moottoritie ja paikan historia

Vaikka moottoritie aikoinaan sulki taukopaikan ovet, ei Lounio pelkää moottoritietä, vaan näkee sen etuna.

– Tänne on vain minuutti moottoritieltä matkaa. Meillä ei myöskään ole valtavaa asfalttiparkkipaikkaa moottoritien varressa. Mieluummin ihminen viettää taukonsa järven rannassa, hän perustelee.

Hän kokee myös Lahnajärven ainutlaatuisuuden ja historian valttikorttina verrattuna moniin muihin moottoritien varrella sijaitseviin pysähdyspaikkoihin.

Pekka Lounio, Lahnajärven taukopaikan yrittäjä
Lahnajärven toimitusjohtaja Pekka Lounio sanoo monien pitävän yrittäjiä ihan hulluina, mutta kunnostaessaan ja avatessaan Lahnajärven hän otti tietoisen riskin – joka kannatti.

Vielä tämän vuoden puolella Lahnajärveltä saa myös auton tankattua täyteen kuten ennen vanhaan. Öljy-yhtiön mukaan saaminen ei kuitenkaan ollut aivan yksinkertaista.

– Öljy-yhtiöt eivät ensin uskoneet meihin, mutta nyt rupeamme myös bensakauppiaaksi. Myös sähköautojen latauspiste on tulossa pihalle.

Kesän asiakasmäärät yllättivät

Uuden yritystoiminnan ensimmäiset kuukaudet ovat kuitenkin aina kriittisiä. Lahnajärven oli määrä avata ovet jo 1. huhtikuuta, mutta korona siirsi avajaisia kaksi kuukautta eteenpäin.

Sen jälkeen asiakasmäärät ovat jopa päässeet yllättämään – parhaimpina päivinä on ollut 2 000 kassatapahtumaa.

– Olimme ihmeissämme siitä, että tänne tuli näin paljon asiakkaita. Nyt meidän pitää hioa asiakaspalveluprosessit sellaisiksi, ettei jonoja synny. Suomalaisethan tykkäävät jonottamisesta, mutta emme halua tarjota sitä heille, Lounio sanoo.

Hänen mukaansa kesä meni uutta toimintaa harjoitellessa.

– Emme ole pystyneet pitämään kaikilta osin sellaista tasoa, mitä olisimme halunneet, mutta olemme panostaneet ruoan laatuun ja asiakkaat ovat löytäneet meidät loistavasti.

Kuluneen kesän opit otetaan mukaan ensi kesään – eli yrityksen ehdottomaan pääsesonkiin. Jonoja pyritään vähentämään ja koko asiakaspalvelukokemusta parantamaan, jotta Lahnajärvellä kaikki sujuu vielä paremmin kesällä 2021.

– Uimassa on hankala käydä, jos järvi on jäässä. Aiomme kuitenkin pärjätä ympäri vuoden, Lounio sanoo.

Lahnajärvelle suunnitellaankin ensi talveksi sekä avantoa että saunaa yleisön käyttöön.

Tunnettavuutta tapahtumien kautta

Vaikka kesän asiakasmäärät yllättivät, on Lounio tietoinen siitä, että moni luulee Lahnajärven edelleen olevan kiinni. Tunnettavuutta on haettu eri tapahtumien kautta. Syksyllä järjestetään muun muassa makumatkoja eri puolille maailmaa.

– Nyt kun ihmiset eivät pääse mihinkään, haluamme tuottaa heille elämyksiä.

Lounion mukaan tapahtumilla ei välttämättä haeta liikevaihtoa.

– Haluamme ihmisten oppivan, että olemme auki joka päivä aamukuudesta iltakymmeneen.

Suunnitelmissa on luoda Lahnajärvestä matkakohde, jonne varta vasten tullaan. Taukopaikka tarjoaa myös majoitus- ja kokouspalveluita, ja ravintolaan halutaan houkutella asiakkaita Lohjalta, Salosta ja Vihdistä illallistamaan.

– Nyt matkustajat tulevat ohimennen meille, jatkossa meille myös matkustetaan, Lounio lupaa.

Fakta

4 x yritysidean toteuttaminen

Usko siihen, mitä olet tekemässä. Katsotaan nyt mitä tästä tulee -asenne on Lounion mielestä väärä.

Pidä realiteetit mielessä. Moni saattaa haaveilla omasta ravintolasta, mutta kannattaa kysyä ammattilaista määrittelemään, onko siinä mitään järkeä. Lounio sai sparrausta muun muassa Salon kaupungin matkailutoimesta.

Tutustu faktoihin. Oletko astumassa uudelle alalle? Tutustu alan tärkeimpiin faktoihin, jotta ei tarvitse arvailla.

Tee itse, jos oikeaa tekijää ei löydy. Lounio ei löytänyt tekijöitä Lahnajärven kattavaan remonttiin, joten hän perusti Suomusjärven tähtitimpurit ja palkkasi muutaman työntekijän. Nyt rakennusliike tekee töitä myös muille.

Joni Jaakkola oppi kantapään kautta: Mieti, mihin työaikaasi käytät

Kuukauden yrittäjä varoittaa, että alussa innostuu helposti kaikesta. Sparraajat palauttivat Jaakkolan takaisin maan pinnalle.

Aluksi liikeideaa pidettiin mahdottomana, mutta äidit osoittivat luulon vääräksi ja tekivät paikkaamisesta bisnestä

Oikiat Design toi Vaatelaastarin markkinoille reilu vuosi sitten. Vuoden aikana asiakaskunta on laajentunut ja megatrendi tuo toimintaan myötätuulta. Haasteilta ei kuitenkaan ole vältytty.

Vahva visio siivitti eteenpäin – Kampaamoyrittäjien ensimmäinen vuosi ei takunnut koronaan

Laura Santasen ja Tiina Junnon perustama matkailuteemainen kampaamo Aroha Helsinki syntyi pikavauhdilla, jotta maailmanmatkaajat ehtivät matkoilleen.

Korona toi tulikasteen heti alkumetreillä: Terapiayritys ehti toimia vain kuukauden ennen koronaa

Kun Winnie Works aloitti toimintansa, näkymät olivat lupaavat. Sitten iski korona. Millä keinolla nuorta yritystä on viety eteenpäin poikkeusoloissa?

Pia Erlundin toinen yritys kasvoi menestystarinaksi: ”Jumankauta, nyt minä olen se musta hevonen”

Entinen parturi-kampaaja tiesi aina, että jotain suurempaa on tulossa. Hänelle on tärkeää todistaa, että muotifirmakin voi olla hyvää bisnestä. Nyt yritys hipoo 2 miljoonan euron tulosta.

Insinööri halusi palavasti yrittäjäksi – Ruumiskylmiö vaihtui salaatiksi

Kuukauden yrittäjä Samuli Laurikainen viljelee salaattia espoolaisessa teollisuushallissa. Menestys on vaatinut positiivista elämänasennetta ja epämukavuusalueella viihtymistä.

Mitä tilinpäätös tarkoittaa ja miten sitä tulkitaan? Tässä vastaukset

Tilinpäätös koostaa tilikauden tapahtumat yhteen. Yrittäjälle se on tärkeä keino arvioida myös yrityksen tulevaa kehitystä.

5 faktaa konkurssista – Pahimmillaan vuosien prosessi

Konkurssin tekeminen ei ole niin suuri leima kuin takavuosina. Konkurssi ei estä yrittäjän työllistymistä tai uuden yrityksen perustamista.

Myyntisaatavien kierron polku: Sillä on väliä, kuinka nopeasti rahat kotiutuvat

Kun yrittäjä laskuttaa asiakasta tekemästään työstä, käynnistyy polku myyntisaatavien kotiuttamiseksi. Yrittäjä voi vaikuttaa sen sujuvuuteen ja kierron nopeuteen.

Lataa lisää