Yrittäjän osaaminen

Mistä kumppani yksinyrittäjälle? Yhteistyö johti yhteiseen nimeen
Hannele Halmeen (vas.), Jenni Kinnarin ja Anu Salmisen yhteistyö oli alusta alkaen hyvin luontevaa.

Mistä kumppani yksinyrittäjälle? Yhteistyö johti yhteiseen nimeen

Yrittäjien tiivis yhteistyö edellyttää hyvää henkilökemiaa ja yhteistä visiota.

|

Joskus sen näkee heti, että henkilökemiat toimivat. Niin kävi Anu Salmiselle, Hannele Halmeelle ja Jenni Kinnarille. Hyvä ensivaikutelma ja pikkuhiljaa tiivistynyt yhteistyö veivät heidät lopulta saman nimen ja brändin alle.

Kaikki lähti blogiyhteistyöstä runsaat kolme vuotta sitten. Salminen ja Halme avasivat Juhlahumua-nimisen juhlatarvikkeiden verkkokaupan kevättalvella 2014. Kinnari aloitteli samoihin aikoihin Juhlahuuma-nimistä blogiaan.

Salminen ja Halme päätyivät ehdottamaan Kinnarille blogiyhteistyötä. Myöhemmin he tutustuivat toisiinsa paremmin ja yhteistyö jatkui.

– Meidän yhteistyömme oli heti todella luontevaa. Olin innoissani siitä, kuinka aikuisiällä ja vielä yrityspuolella voi tavata ihmisiä, joiden kanssa on helppo ja ihana toimia, Jenni Kinnari sanoo.

Kinnari perusti oman yrityksen keväällä 2015, kun hän päätyi somistamaan yritystapahtumaa tuttavansa kautta. Noin 1,5 vuoden ajan juhlasuunnittelu oli hänelle sivutoiminen bisnes päivätyön ohessa.

Yrittäjien yhteistyö on ottanut isoja loikkia viimeisen vuoden aikana. Syksyllä 2016 Kinnari, Halme ja Salminen tekivät ensimmäisen yhteisen hääkeikkansa. Helmikuussa 2017 Kinnarin Juhlahuuman somistevarasto muutti Juhlahumun tiloihin, ja verkkokaupassa alettiin myös vuokrata tuotteita. Kesällä yhteisiä keikkoja oli lähes joka viikonloppu.

– Viimeinen vuosi ollaan tehty yhdessä tosi tiiviisti ja puoli vuotta täysillä, Kinnari tiivistää.

Yhdistyminen suunnitelmissa

Kinnari oli kaivannut apukäsiä ja sparraajaa – ihmistä, jonka kanssa jakaa yrittäjyyden. Halme ja Salminen taas kokivat tarvitsevansa apua visuaaliseen puoleen. Juhlasuunnittelupalvelujen tarjoaminen oli myös kiinnostanut heitä jo verkkokauppaa perustaessa. Halme sanoo, ettei kaksikon tarvinnut käydä keskenään suuria keskusteluja kumppanuudesta. Kumpikin näki siinä selviä hyötyjä.

Kinnarin mukaan yritysyhteistyö on tehnyt hänen osaltaan ”piiperryksestä” oikeaa yrittäjyyttä. Juhlasuunnittelu ja juhlatuotteiden verkkokauppa tukevat hyvin toisiaan, ja tiivis yhteistyö myös mahdollistaa palveluiden volyymin kasvattamisen.

– Nytkin meillä oli kolme keikkaa viikon sisään. Yksin en olisi pystynyt tekemään niitä kaikkia, Kinnari sanoo.

Hän saa vielä tällä hetkellä starttirahaa. Kinnari ajattelee, että starttiraha mahdollistaa pehmeämmän laskun täyspäiväiseen yrittäjyyteen.

Virallisesti yrityksiä on siis edelleen kaksi, mutta asiakkaille päin vain yksi: Juhlahumua. Kaikki laskutus tapahtuu sen kautta. Yrittäjien mielestä on selvää, että yhteinen nimi on esimerkiksi selkeyttänyt yhteydenpitoa asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa.

– Toimimme pitkälti yhtenä yrityksenä. Suunta on kuitenkin siihen, että jossain vaiheessa yhdistymme, Hannele Halme kertoo.

Yrittäjät ovat sopineet tarkasti työnjaosta, vastuista ja miten yritystoimintaa pyöritetään. Roolijako syntyi luonnollisesti jokaisen omien vahvuuksien mukaan.

Kinnarilla ja Halmeella on päävastuu tapahtumien järjestämisestä. Kinnari huolehtii muun muassa kaikesta visuaalisesta, juhlasuunnittelun yksityisasiakkaista ja kuvausjärjestelyistä. Halmeen käsissä ovat yritysten tapahtumat ja verkkokauppa. Salminen puolestaan huolehtii enemmän hallinnollisesta puolesta ja vuokratuotteista.

Halme sanoo yhdessä tekemisen monipuolistaneen työtehtäviä.

– Myymälä on auki vain yhtenä päivänä viikossa, ja verkkokaupan pyörittäminen onnistuu missä tahansa. Toimistolla ja varastolla tulee vietettyä aiempaa vähemmän aikaa.

Yhteinen ajatus tulevaisuudesta

Yhtiökumppanuutta muistuttava yhteistyö vaatii sen, että osapuolet jakavat samat visiot ja keinot, joilla niitä toteutetaan. Kinnarin mukaan kolmikkoa yhdistää vahvasti eteenpäin vievä ajattelu. He tahtovat olla alan suunnannäyttäjiä.

– Haluamme, että kaikesta tekemisestä huokuu eteenpäin meneminen. Olemme myös aktiivisia toimijoita koko alalla.

Juhlahumua on esimerkiksi edustettuna kesällä perustetun hääsuunnittelijoiden yhdistyksen hallituksessa.

Yhä useampi hyödyntää juhla-ammattilaisten palveluja. Ala on silti vielä nuori. Uusia yrityksiä tulee koko ajan, mutta vaihtuvuus on suurta, Kinnari kuvailee.

– Suurin tavoitteemme, jonka olemme jo pitkälti saavuttaneet, on nostaa juhlasuunnittelun taso tosi korkealle.

Fakta

3 x Tiiviin yhteistyön rakennuspalikat

Kemia. Jenni Kinnarin ja Hannele Halmeen mielestä kaikki lähtee siitä, että tulee hyvin toimeen. Kemioiden on kohdattava, jotta yhteistyö tuntuu helpolta. Yhdessä työskentelyä kannattaa kokeilla ensin esimerkiksi projekti- tai keikkaluontoisesti.

Roolit. Hyödyllistä on, kun osapuolilla on toisiaan täydentävää osaamista. Silloin myös roolit ja vastuut on helpompi jakaa. Missä tahansa yrityksessä on järkevää, että jokainen voi toimia tehtävissä, joissa on parhaimmillaan.

Yhteinen visio. Tiivis yhteistyö onnistuu vain, kun osapuolilla on samat visiot, pyrkimykset ja ajatus siitä, miten niitä kohti päästään. Juhlahumun yrittäjäkolmikkoa yhdistää pyrkimys eteenpäin menemisestä.

Pohjoismaista startup-osaamista Afrikkaan: ”Haluamme auttaa nuoria johtamaan muutosta”

Nuorilla on ratkaiseva rooli Afrikan tulevaisuuden muovaamisessa. Pohjoismainen projekti haluaa luoda kontakteja Afrikan 54 maahan ja auttaa uuden bisneskulttuurin rakentamisessa.

5 sekunnin sääntö: Vakuuttaako verkkokauppasi markkinointi asiakkaat?

Verkkokaupan markkinointi on keino hankkia uusia asiakkaita ja pitää kauppa käynnissä. Menestys lähtee aina asiakkaan tarkasta tuntemisesta.

Ruokahävikkiyhteistyö johti uuteen tuotteeseen: kotimainen tomaattikastike haastaa italialaiset kilpailijat

Pitkän tuotekehittelyn jälkeen Jävla Sås Bolag tekee tomaattikastiketta Närpiön Vihanneksen hävikkitomaateista.

Pakko muuttui mahdollisuudeksi – kolme irtisanottua työntekijää yhdisti voimansa ja alkunsa sai menestyvä yritys

Sopivan markkinaraon löytäminen oli Metsäpalvelu FourForestin yrittäjille helppoa. Päätös yrittäjäksi lähtemisestä vaati enemmän pohdintaa.

Pienyrittäjät saman katon alle – etuina verkostoituminen ja edullinen vuokra

Kuopiolaisille pienyrittäjille avautui mahdollisuus päästä remontoituihin liiketiloihin, joissa verkostoituminen on helppoa.

Yhteistyö on voimaa – 7 pienyrittäjää perusti kivijalkakaupan

Yhteinen myymälä säästää aikaa ja rahaa. Kuopiolaisille yrittäjille jää entistä enemmän aikaa oman brändin ja liiketoiminnan kehittämiseen.

Verkosto laittaa hyvän kiertämään – ja se palaa takaisin

Kollegoiden verkostossa ei ole tarpeen olla kateellisia tai mustasukkaisia, kirjoittaa Fysio MU:n Mikko Utecht.

Mökkitie avasi pelin – musamiehet metsästävät seuraavaa isoa hittiä

Tuotanto- ja levy-yhtiö Mökkitie Records syntyi Arttu Wiskarin uran tueksi. Musiikkibisneksen murros pakottaa miettimään yrityksen ansaintalogiikkaa.

Yksinkertainen sopimus on tyhjää parempi

Sopimusten merkitys on kasvanut, ja niiden kanssa pitää olla todella tarkkana, kirjoittaa LVI-Trion Martti Saarnio.

Lataa lisää