Yrittäjän osaaminen

Nuorten liikeideat nojaavat vihreisiin arvoihin – jätteistä syntyy sisustuksen helmiä
Vilma Piironen, Evi Oivanen, Tuomas Mäkelä, Anna Kytövuori ja Moona Haapala tähyävät jo kansainvälisille markkinoille.

Nuorten liikeideat nojaavat vihreisiin arvoihin – jätteistä syntyy sisustuksen helmiä

Cuitu haluaa muuttaa muotiteollisuutta entistä ekologisemmaksi, kun taas Belle Maison valmistaa sisustustuotteita kierrätyspuusta ja betonista.

|

Yritysten liikeideat ammentavat yhä enemmän voimansa ekologisuudesta. Kestävä kehitys näkyy vahvasti myös nuorten yrittäjien palkituissa liikeideoissa.

Nuori yrittäjyys ry:n Uskalla yrittää -kilpailussa tuomaristo seuloi vuoden 2019 finalisteista toukokuussa parhaat NY-yritykset. Belle Maison valmistaa sisustustuotteita rakennusjätteitä kierrättäen ja valittiin toisen asteen opiskelijoista parhaaksi. Oulun seudun ammattiopistosta ponnistavat nuoret lähtevät edustamaan Suomea NY-yrittäjien EM-kilpailuihin Ranskaan heinäkuussa.

Cuitu puolestaan kaupallistaa uusia materiaaleja muotiteollisuuden käyttöön ja tavoittelee omaa ekologista mallistoaan. Korkea-asteen yritysten sarjassa kilpaillut joukko tähtää tosissaan myös ulkomaan markkinoille ja edustaa Suomea puolestaan NY-yrittäjien EM-kilpailussa Norjassa, missä he aikovat verkostoitua tosissaan.

Nuoret kertovat, kuinka liikeideat syntyivät, kuinka luoda brändi ja miltä tulevaisuus näyttää.

Tekstiiliä puusta

Vilma Piironen, 23, Cuitu

”Tavallaan palaamme juurille. Suomessahan käytettiin aikoinaan punottuja tuohikenkiä ja -reppuja, sitten siirryttiin muoviin ja taas palaamme puuhun. Tulevassa mallistossamme näkyy yhtymäkohtia tuohon historiaan.

Tapasimme muiden cuitulaisten kanssa Nuori Yrittäjyys ry:n startup-kurssilla Turussa. Emme tunteneet toisiamme entuudestaan, mutta kaikkia meitä yhdistivät kiinnostus muotiin, designiin ja ympäristöystävällisyyteen.

Itse heräsin muovi- ja ilmasto-ongelmaan, kun matkustelin Aasiassa. Siellä ilmastonmuutos näkyy ihan eri tavalla kuin Suomessa. Muotiteollisuus on hyvin epäekologista, joten minua alkoi kiinnostaa mahdollisuus tehdä puukuidusta tekstiilejä ilman muovia ja kemikaaleja.

Ensimmäiset tuotteet ovat prototyyppejä, joita ei pysty vielä ostamaan mistään. Mallisto on kaupan aikaisintaan ensi vuonna.

Tuotteidemme suunnittelusta vastaa Evi Oivanen. Meillä jokaisella on omat erikoisosaamisalueemme, ja tiimissämme on bisnes-, materiaali- ja designosaamista. Itse hoidan juristina muun muassa sopimusasiat.

Suomessa on tällä hetkellä kehitteillä erilaisia ekologisia materiaali-innovaatioita, ja lankaa voi esimerkiksi valmistaa jätteestä. Kummiyrityksenämme toimii puukuitulankaa kehittänyt Spinnova.

Suunnittelu on ydinalueemme, ja itse tuotanto ulkoistetaan. Olemme tähän saakka tehneet vasta prototyyppejä mielikuvamarkkinointia varten. Ensimmäinen oikea mallisto tulee ulos aikaisintaan ensi vuonna. Tänä vuonna keräämme rahaa sitä varten.

Olemme muotibrändi, ja lisäksi tarjoamme kaupallistamispalveluja. Kauttamme ekologiset materiaalit löytävät tiensä muotimarkkinoille.

Olemme kaikki vahvasti sitoutuneita yritykseen. Emme lähteneet pelkästään opettelemaan yritystoimintaa – aiomme luoda yrityksen, joka kantaa useita vuosia eteenpäin.”

Sisustustavaraa rakennusjätteestä

Venla Vaarala, 17, Belle Maison

”Onhan ekologisuus nyt trendikästä, ei sitä voi kieltää. Toisaalta me kaikki tykkäämme liikkua luonnossa. Jos luonto voi hyvin, niin mekin voimme.

Olemme Noora Anetjärven ja Pinja Halosen kanssa niin sanottuja ammattilukiolaisia – valmistumme ylioppilaiksi ja yrittäjämerkonomeiksi kukin hieman eri aikoihin.

Lähdimme mukaan Nuori Yrittäjyys -projektiin ilman, että meillä olisi ollut laittaa omaa rahaa likoon. Koetimme keksiä jotain sisustukseen liittyvää.

Nooran isä on rakennusalan yrittäjä, ja heidän kotonaan lojui jouten betonisäkki. Olimme kuulleet ja nähneet, että betonista tehdään monia juttuja. Siitä se lähti: ensin tuikkukuppi ja sitten kukkapöytä, joka ei tosin enää ole valikoimissa.

Pinja Halonen, Noora Anetjärvi ja Venla Vaarala muuttavat jätettä sisustustavaraksi.

Ryhdyimme hankkimaan rakennusjätettä, lähinnä kierrätyspuuta ja betonia. Niitä yhdistelemällä on syntynyt muun muassa talouspaperi- ja vessapaperitelineet sekä erilaisia sisustustuotteita.

Tilauksia saamme lähinnä Instagramin ja sähköpostin kautta. Ensi vuonna ajattelimme perustaa verkkokaupan. Keräämme ennakkotilaukset, teemme tuotteet jonkun kotona autotallissa ja toimitamme ne parin viikon kuluessa tilauksesta.

Ehdimme valmistaa tuotteita vain rajallisen määrän kolmestaan. Voi olla, että palkkaamme tulevaisuudessa osa-aikaisen työntekijän.

Ranskan EM-kisoja varten teemme täällä Suomessa ennakkotehtävinä raporttia sekä yritysesittelyä englanniksi. Harjoittelemme esiintymistä ja opettelemme muutaman sanan ranskaa, jotta voimme puhutella kisaisäntiä ja tehdä hyvän vaikutuksen.”

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle. Toiminimen valitsi myös esitysdesigniin erikoistunut Pauliina Ullner.

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yhden naisen yritys sai alkunsa viikossa. Reilussa vuodessa tuotevalikoima on kasvanut yli 20 tuotteeseen. Mihin kaikkeen yrittäjän oma aika riittää?

Liiketoimintasuunnitelma yrittäjän kielellä – katso animaatio

Liiketoimintasuunnitelma auttaa yrittäjää tarkastelemaan liikeideaansa analyyttisesti. Animaatiomme tiivistää suunnitelmasta kolme tärkeintä pointtia alle 2 minuuttiin.

Tofuyritys oli aikaansa edellä – Toiminta kääntyi kunnolla kannattavaksi vasta 20 vuoden jälkeen

Yrityksen perustaminen liian aikaisessa vaiheessa saattaa tulla kalliiksi. Varhainen panostus voi kuitenkin luoda myös hyvän perustan toiminnalle: Jalotofun valttikortti on nyt suuri etumatka kilpailijoihin.

Pullonkaulana pullot – Juomafirman piti tilata ja maksaa 250 000 lasipulloa, jotka tuotiin pihaan kolmessa merikontissa

Kuuden kaveruksen perustama Good Guys pyörii intohimosta teehen. Oleellista yritystoiminnassa on puhua kaikesta avoimesti.

Kun yhteinen matka päättyy – Yrittäjä ratkaisi lemmikinomistajien pulman

Tuhkaamoyrittäjä halusi tehdä palveluksen pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille ja luoda samalla itselleen työpaikan.

Kutsumus ajaa eteenpäin: Meri Saarinen rakentaa haaveidensa hoivakotia

Tuoreen hoivakotiyrittäjän filosofiaan kuuluu, että asiakkaan tarpeita kunnioitetaan ja että hoitajat keskittyvät hoitotyöhön. Kipinä hoitotyöhön roihahti jo vuosia sitten.

Insinööri halusi palavasti yrittäjäksi – Ruumiskylmiö vaihtui salaatiksi

Kuukauden yrittäjä Samuli Laurikainen viljelee salaattia espoolaisessa teollisuushallissa. Menestys on vaatinut positiivista elämänasennetta ja epämukavuusalueella viihtymistä.

Lataa lisää