Yrittäjän osaaminen

Pohjoismaista startup-osaamista Afrikkaan: ”Haluamme auttaa nuoria johtamaan muutosta”
Kansainvälisiä osallistujia houkutellut hackathon toimi lähtölaukauksena Ambitious African onlineversiolle, Ronny Eriksson (oik.) kertoo.

Pohjoismaista startup-osaamista Afrikkaan: ”Haluamme auttaa nuoria johtamaan muutosta”

Nuorilla on ratkaiseva rooli Afrikan tulevaisuuden muovaamisessa. Pohjoismainen projekti haluaa luoda kontakteja Afrikan 54 maahan ja auttaa uuden bisneskulttuurin rakentamisessa.

| |

Yrittäjyys, koulutus ja viihde. Nämä kolme teemaa ovat keskeisiä kantavia voimia Ambitious Africa -yhteisössä, jonka tavoitteena on viedä pohjoismaista startup-osaamista Afrikkaan.

– Kaiken perustana toimii koulutus. Yrittäjyydellä ratkaistaan kriittisiä ongelmia, luodaan uusia työpaikkoja ja kannustetaan nuoria perustamaan omia yrityksiä. Viihteen kautta voi tavoittaa suuremman yleisön, Ronny Eriksson kertoo.

Hän perusti Ambitious African yhdessä Victor Lindahlin, Vincent Forsmanin ja Maija Luukan kanssa, ja toiminta käynnistyi tänä vuonna. Eriksson on itse kiinnostunut globaalista toiminnasta ja auttaa mielellään muita kehittämään omia ideoitaan.

– Tärkeintä on koota ihmisiä yhteen ja rakentaa luottamusta, ei tehdä rahaa. Jatkuvien ja rehellisten keskustelujen kautta voimme tunnistaa sekä ongelmia että ratkaisuja, Eriksson sanoo.

Ambitious Africa haluaa ennen kaikkea viedä pohjoismaista koulutus- ja yrittäjyysosaamista nuorille afrikkalaisille.

– Afrikassa keski-ikä on noin 20 vuotta, joten nuoret ovat vastuussa tulevaisuuden kehittämisestä, Eriksson sanoo.

Mikä: ambitious africa
Perustettu: 2020
Tavoite: Viedä pohjoismaisia oppeja koulutuksesta, yrittäjyydestä ja viihteestä Afrikkaan ja sitä kautta antaa työkaluja afrikkalaisille nuorille
Toimintafilosofia: Rakentaa siltaa Pohjoismaiden ja Afrikan välille – luoda kontakteja ja inspiroida nuoria ihmisiä tekemään muutosta yhteistyön avulla

Tosin Afrikassa vallitsee vielä vahvat hierarkiat ja vanhempien mielipiteitä arvostetaan nuorten mielipiteitä enemmän. Tästä syystä nuorten on vaikeampaa saada aikaan muutoksia, mutta juuri tätä Ambitious Africa myös haluaa haastaa.

– Haluamme auttaa nuoria johtamaan muutosta Afrikassa. Tavoitteena on luoda rakenteita, joissa nuoret johtavat uusia aloitteita ja saavat asioita tapahtumaan. Se on kestävää toimintaa tulevaisuutta ajatellen, Eriksson sanoo.

Pandemia johti digitapahtumiin

Ambitious African suunnitelmana oli järjestää iso lanseeraustapahtuma toukokuisen Arctic 15 -konferenssin yhteydessä Helsingissä, ja sen jälkeen matkustaa viiteen Afrikan maahan kesällä.

Pandemian iskiessä perustajat joutuivat muuttamaan suunnitelmiaan – kaikista tapahtumista tuli digitaalisia.

– Uudet järjestelyt johtivat odottamattomaan menestykseen. Useampi ihminen pystyi osallistumaan tapahtumiin, koska kenenkään ei tarvinnut matkustaa, Eriksson sanoo.

Ambitious Africa

Nyt tapahtumia on järjestetty yli 20 ja mukaan on saatu yli 70 vapaaehtoista. Yhteensä tapahtumat ovat tavoittaneet yli 5 000 ihmistä kahdessa kuukaudessa.

Osallistujien joukossa on muun muassa opiskelijoita, yrittäjiä, yliopistojen ja startup-hautomojen edustajia. Ambitious African tavoite on järjestää tapahtumia jokaisessa Afrikan 54 maassa syyskuun loppuun mennessä.

– Se on kunnianhimoinen tavoite, mutta olemme jo päässeet pitkälle, Eriksson sanoo.

Kaikissa maissa toiminta alkaa verkkotapahtumalla, jossa osallistujat saavat ottaa osaa paneelikeskusteluihin.

– Osallistujat voivat myös sopia yksityisiä tapaamisia muiden osallistujien, mentoreiden tai eri alojen johtavien ammattilaisten kanssa, Eriksson kertoo.

Lanseeraustapahtuman jälkeen jokaiselle maalle perustetaan tiimi, joka koostuu kahdesta pohjoismaalaisesta ja kahdesta paikallisesta.

Nimekkäitä henkilöitä mukana tiimissä

Projektissa ovat mukana muun muassa Peter Vesterbacka ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari. Nimekkäät henkilöt ovat olleet tärkeä resurssi.

– Peter Vesterbacka yritti jo vuonna 2015 tehdä jotain vastaavaa Afrikassa. Silloin ei ollut vielä oikea hetki tällaiselle projektille, eikä digitaalinen kehitys ollut tarpeeksi pitkällä, Eriksson kertoo.

Vesterbackalla on myös kokemusta suomalaisen koulutuksen viemisestä muun muassa Aasiaan. Skinnari on puolestaan houkutellut mukaan afrikkalaisten maiden hallitusten edustajia.

– Verkostot ja kontaktit mahdollistavat uuden opettamista ja nopeaa kehitystä, mutta nuoret hallitsevat kuitenkin projekteja itse, Eriksson sanoo.

Ambitious Africa on myös mukana useassa pienemmässä projektissa. Yhdessä niistä pyritään luomaan työtä naisille, ja 5G Mökki luo parempia yhteyksiä mukana oleville maille.

Afrikan potentiaali on valtava

Ambitious African perustajat haluavat irtautua kehitystyön perinteisistä malleista ja luoda inspiroivan ja tukevan ympäristön, joka edistää kunnianhimoisten nuorten yhteistyötä Pohjoismaissa ja Afrikassa. Kaikkien ratkaisujen ei kuitenkaan väitetä löytyvän Pohjoismaista.

Tavoitteena ei myöskään ole avustaa tietyllä summalla ja sitten vetäytyä projektista rahojen loppuessa.

Erikssonin mukaan Euroopan ja Afrikan välille tarvitaan tiivistä yhteistyötä, jotta ratkaisut voidaan mukauttaa afrikkalaisten maiden kulttuuriin ja infrastruktuuriin.

Suomi on nyt myös vastuussa EU:n Afrikka-strategiasta, mikä tekee projektista yhä ajankohtaisemman.

– Haluamme muuttaa ajatusmalleja. Suomessa moni asia on muuttunut viime vuosina. Nykyään nuoret suomalaiset johtavat ja laittavat alulle uusia aloitteita. Voimme saada saman aikaan myös Afrikassa, Eriksson sanoo.

Fakta

4 x uuden liikeidean testaaminen

Kokeile käytännössä. Jos haluat myydä jotain tuotetta, esimerkiksi kukkia, kokeile kuinka monta kukkaa saat myytyä yhden päivän aikana. Arvioi jälkikäteen onko toimintaa mahdollistaa kehittää ja voisiko kukkia myydä enemmän.

Learning by doing. Joka kerta, kun kokeilet jotain uutta, opit samalla. Käytä näitä oppeja hyväksi uutta ideaa kehittäessä. Opit joka kerralla lisää.

Älä rajoita itseäsi. Moni on turhan varovainen testaamaan uusia ideoita. Ronny Erikssonin mukaan pitää ajatella fiksusti, mutta myös uskaltaa. Suuret haaveet tuovat mukanaan suuret mahdollisuudet. Jos et usko onnistuvasi, on todennäköisyys onnistumiselle hyvin pieni.

Arvosta Suomen mahdollisuuksia. Suomessa saa aina apua, kun aloittelee uutta projektia tai perustaa uutta yritystä. Hyödynnä verkostojasi tai käänny uusyrityskeskusten puoleen, jos jokin asia askarruttaa tai tarvitset apua.

5 sekunnin sääntö: Vakuuttaako verkkokauppasi markkinointi asiakkaat?

Verkkokaupan markkinointi on keino hankkia uusia asiakkaita ja pitää kauppa käynnissä. Menestys lähtee aina asiakkaan tarkasta tuntemisesta.

Ruokahävikkiyhteistyö johti uuteen tuotteeseen: kotimainen tomaattikastike haastaa italialaiset kilpailijat

Pitkän tuotekehittelyn jälkeen Jävla Sås Bolag tekee tomaattikastiketta Närpiön Vihanneksen hävikkitomaateista.

Pakko muuttui mahdollisuudeksi – kolme irtisanottua työntekijää yhdisti voimansa ja alkunsa sai menestyvä yritys

Sopivan markkinaraon löytäminen oli Metsäpalvelu FourForestin yrittäjille helppoa. Päätös yrittäjäksi lähtemisestä vaati enemmän pohdintaa.

Pienyrittäjät saman katon alle – etuina verkostoituminen ja edullinen vuokra

Kuopiolaisille pienyrittäjille avautui mahdollisuus päästä remontoituihin liiketiloihin, joissa verkostoituminen on helppoa.

Yhteistyö on voimaa – 7 pienyrittäjää perusti kivijalkakaupan

Yhteinen myymälä säästää aikaa ja rahaa. Kuopiolaisille yrittäjille jää entistä enemmän aikaa oman brändin ja liiketoiminnan kehittämiseen.

Verkosto laittaa hyvän kiertämään – ja se palaa takaisin

Kollegoiden verkostossa ei ole tarpeen olla kateellisia tai mustasukkaisia, kirjoittaa Fysio MU:n Mikko Utecht.

Mökkitie avasi pelin – musamiehet metsästävät seuraavaa isoa hittiä

Tuotanto- ja levy-yhtiö Mökkitie Records syntyi Arttu Wiskarin uran tueksi. Musiikkibisneksen murros pakottaa miettimään yrityksen ansaintalogiikkaa.

Yksinkertainen sopimus on tyhjää parempi

Sopimusten merkitys on kasvanut, ja niiden kanssa pitää olla todella tarkkana, kirjoittaa LVI-Trion Martti Saarnio.

Tulipalo tuhosi hotellin – kuinka yrittäjä selviää kriisistä?

Pudasjärvellä Hotelli Iso-Syötettä yli 20 vuotta pyörittänyt Juha Kuukasjärvi ei ole tuntenut vihaa tapahtuneesta. Katse on jo tulevassa.

Lataa lisää