Yrittäjän osaaminen

Kunnia-asia: Sukuyhtiön konkurssi ajoi Mika Väyrysen perustamaan oman leipomon
Pöly ei ehtinyt kunnolla laskeutua perheyritys Primulan konkurssin jäljiltä, kun leipomosuvussa lähdettiin jo käynnistelemään uutta yritystoimintaa.
Suku oli yli satavuotiaan Primulan leipomoyhtiön kaatumisesta vielä shokissa, kun omistajasukuun kuuluva Mika Väyrynen ja hänen vaimonsa Nina Väyrynen päättivät lähteä rakentamaan omaa leipomoa, Leipomo Väyrystä.
– Suvun tarinan jatkaminen oli minulle kutsumustehtävä. Olin tehnyt elantoni basistina eri yhtyeissä, mutta perheyrityksen kariuduttua musiikki siirtyi taka-alalle ja veri veti jatkamaan leipomotoimintaa, Mika Väyrynen kertoo.
Vuonna 2013 perustetun yrityksen taustavoimiin liittyivät myös Mikan pikkuserkku Risto Väyrynen sekä hänen vaimonsa Noora Kulvik. Väyrysille oli tärkeää startata uuni saman tien.
Leipomobisnestä aloiteltiin ensin toisen leipomon munkkihuoneessa Helsingin Tukkutorilla pikkumunkeilla, joita Mika valmisti öisin ja jotka Nina myi aamuisin. Pian kaupat alkoivat kysellä Väyrysiltä myös leivän perään. Ratkaisevaksi muodostui vuosi 2015, jolloin yrittäjä Petri Laukontaus myi yrityskaupalla Väyrysille Coquus-leipomonsa. Tuolloin Väyrysten leipomotoiminta siirtyi Tukkutorilta naapurissa sijaitsevan Teurastamon puolelle.
– Homma starttasi silloin ihan kunnolla. Kaupan myötä meillä oli oma paikka, oma henkilökunta ja omat uunit, Väyrynen kertoo.
Luottamus siivittää toimintaa
Leipomo Väyrysen toimintaa on siivittänyt alusta alkaen tietynlainen luottamus.
– Kun lähtee 100-vuotisen perheyrityksen ja sen konkurssin jälkeen aluksi tekemään munkkeja ja sitten ostaa isomman leipomon, niin kyllä siinä käy pieni epäilys, että onko tämä ihan järkevää. Mutta kyllä minulla koko ajan on ollut varma tunne ja luotto siihen, että kyllä tämä tästä lähtee, Väyrynen sanoo.
Väyrysen mukaan Primulan tarina on hieno, ja siihen sisältyy opetus siitä, että menestys voi myös loppua.
Vuonna 2009 Järvenpäähän rakennutettiin täysin uusi tehdas, jossa Primulan oli tarkoitus lähteä valmisruokabisnekseen toisen yhtiön kanssa. Leipomo jäi suuriin tiloihin yksin. Kassa hupeni, ja lopulta Primula asetettiin konkurssiin.
– Käytännössä koko satavuotinen leipomohistoria loppui kahdessa vuodessa, Väyrynen sanoo.
Hänen mukaansa yrittäjänä täytyy olla varovainen joka asiassa.
– Ei kannata ajatella, että liikevaihdon pitäisi väkisin kasvaa. Mieluummin tehdään pienellä liikevaihdolla kannattavaa toimintaa. Tietysti jokaisen yrityksen on hyvä kasvaa, mutta maltilla ilman isoja harppauksia, Väyrynen sanoo.
Yritys: Leipomo Väyrynen Oy
Toimiala: Leipomo
Perustettu: 2013
Liikevaihto: 1,1 miljoonaa euroa (2019)
Liiketulos: 97 000 euroa
Henkilöstö: 10
Korona iski leipomoonkin
Tällä hetkellä Leipomo Väyrysen liikevaihto on 1,1 miljoonaa euroa. Mika Väyrysen mukaan nykypisteeseen on päästy kovalla työnteolla.
Viime talvena yritys vuokrasi Tukkutorilta lisätilaa ja tarkoituksena oli kasvaa jo tänä kesänä. Korona kuitenkin veti suunnitelmilta maton alta: ravintoloiden sulkeuduttua leipomon myynti tippui kahdessa päivässä kolmanneksella, ja myös kaupat vähensivät tai lopettivat tilauksiaan.
– Siinä ei auttanut muu kuin lomauttaa kaikki työntekijät, itseni mukaan lukien, Mika Väyrynen sanoo.
Laskenutta myyntiä paikattiin esimerkiksi Väyrysen leipomon suositulla pihakioskilla, ja tilanne palautui vähitellen normaaliksi. Tällä hetkellä käynnissä on leipomon päätuotteen paras sesonki.
– Hyvä sää näkyy heti käsintehtyjen hampurilaissämpylöiden myynnissä. Horeca-myynnin lisäksi briosseja myydään jonoksi asti pop up -kioskiltamme, Väyrynen sanoo.
Leipomo Väyrynen jatkaa Primulan tarinaa
Viime vuodet leipomossa on menty aikamoinen vauhti päällä. Tarkoituksena on ollut kehittyä, kasvattaa leipomoa ja selättää erilaiset leivän käsin tekemiseen liittyvät haasteet.
Päätös yritystoiminnan aloittamisesta tuli alun perin niin nopeasti, että Mika Väyrynen on käsitellyt konkurssiin liittyvät tunteet vasta paljon myöhemmin.
– Henkilökohtaisesti olin silloin jo rakentamassa jotakin uutta. Se oli sinänsä myös helppo tie, koska firman kaatumisen pystyi sillä tavalla unohtamaan. Vuosi sitten aloin käsittelemään konkurssiin liittyviä asioita ja olen päässyt niistä nyt yli, Väyrynen sanoo.
Hän kokee leipomotyöllään jatkavansa isovanhempiensa tarinaa.
– Meillä on seinällä samat taulut kuin Primulan aikoina ja myös siellä käytettyjä laitteita. Yksi työntekijöistämme oli Primulalla töissä 28 vuotta. Vaikka perheyritys kaatui, minusta tuntuu, että tarina jatkuu meidän kauttamme.
Myös suku on ollut mielissään tarinan jatkumisesta.
– Se on pitänyt virkeänä tässä työssä. En tiedä, kauanko leipomotoiminta jatkuu, mutta niin pitkälle jatketaan kuin kantti vain kestää, Väyrynen sanoo.
Fakta
4 vinkkiä oman liikeidean löytämiseen:
Erikoistuminen. Kun markkinoilla on paljon tarjontaa, kannattaa yrittää olla vähän toisenlainen kuin muut. Me haluamme tehdä kaikki leipämme juureen. Olemme kokeilleet valmistaa juureen leivottuja pitsapohjia.
Luottaminen. Vaikka se onkin klisee, niin omaan tekemiseen kannattaa luottaa. Me luotamme todella hyviin leipiin ja myös ammattitaitoiseen henkilökuntaamme, joka on perehtynyt juurileivän tekemiseen. On ilo ja ylpeys viedä tuotteitamme kauppoihin. Luottamus vähentää myös työhön liittyvää stressiä.
Asiakkaiden kuunteleminen. On tärkeää kuunnella tarkasti sekä asiakaskuntaa että leipäalan trendejä. Kuluttajien kiinnostus juurileipään on noussut, ja toisaalta trendit kehittyvät todella nopeasti eteenpäin. Tuotteita täytyy kehittää sen mukaan.
Periksiantamattomuus. Me koimme periksiantamattomuutta sukuyhtiön konkurssin jälkeen, kun päätimme lähteä itse yrittäjiksi. Ajattelin, että vaikka sukuyhtiö tuhottiin, niin minä rakennan sen jalanjäljissä uuden.