Yrittäjän osaaminen

Tahdotko esimieheksi? Mieti, pystytkö elämään näiden asioiden kanssa

Tomi Lantto

Kirjoittaja on perheyrittäjä sekä ravintola- ja kahvila-alan konserni Antellin toimitusjohtaja.

Tahdotko esimieheksi? Mieti, pystytkö elämään näiden asioiden kanssa

Esimiehen työ on äärimmäisen antavaa. Kaikista ei kuitenkaan ole siihen, kirjoittaa Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

Johtajuus on hienoa ja motivoivaa. On mahtavaa, kun johtajana yrittää saada jotain aikaiseksi, ja ihmiset lähtevät joukolla yhteistä tavoitetta kohti. Ei ole mitään suurempaa huumetta kuin saada homma toimimaan.

Tämän vuoksi voin vilpittömästi suositella esimiehen uraa, mutta…

Ennen kuin tavoittelet uraa esimiehenä, mieti omalta kohdaltasi rehellisesti vastaukset ainakin seuraaviin kysymyksiin:

1. Olenko parempi asiantuntija vai esimies? Älä anna muiden anna vaikuttaa päätökseen, vaan toteuta omaa intohimoasi. Silloin sinusta tulee automaattisesti hyvä. On väliä, oletko työssäsi superhyvä, keskinkertainen tai huono.

2. Oletko valmis palvelemaan tiimiä? Haluatko tehdä töitä alaisten menestymisen eteen ja saatko siitä kiksejä? Jos et menesty tiimin kautta, niin miten sitten? Eihän ravintolapäällikkökään tee itse ruokaa vaan johtaa niin, että homma toimi.

3. Kestätkö elää epävarmuuden kanssa? Joudut ratkaisemaan vaikeita asioita, joihin ei ole oikeita vastauksia. Entäpä sitten, kun menee pieleen? Sekin pitää kestää.

4. Oletko valmis puuttumaan lintsaamiseen? Jos tahdot johtaa menestyvää tiimiä, jokaisen täytyy hoitaa hommansa. Sinua arvioidaan sen perusteella, mitä vaadit muilta. Jos sallit yhden laiskottelevan, sallit kohta muidenkin. Hyvät työntekijät eivät sattumalta pysy tietyissä yrityksissä.

5. Oletko valmis tarvittaessa irtisanomaan? Joudut irtisanomaan loistavia ihmisiä ja työntekijöitä, koska se kuuluu duuniisi. Se on äärimmäisen raskas taakka kantaa. Jossain asemassa joutuu jopa pohtimaan, olisiko irtisanottujen työpaikka säilynyt, jos olisin toiminut toisin. Monen perheen elanto on sinun varassasi.

6. Oletko valmis katsomaan peiliin? Jos johdettava ei menesty, kuka on valinnut hänet tehtävään? Kuka ja miten on perehdyttänyt, ohjeistanut ja johtanut häntä ja saiko hän riittävät valmiudet tehtävään? Usein vastaus on peilissä.

7. Toiminko esimerkillisesti? Tähän kiteytyy paljon. Kuka haluaa seurata luuseria, jolla ei ole selkärankaa tai joka ei toimi eettisesti oikein? Tai epärehellistä ja oman edun tavoittelijaa? Vastaus on: ei kukaan. Jos tahdot johtaa, sinun täytyy olla esimerkki kaikessa. Työntekijät eivät seuraa titteliä vaan henkilöä, jota arvostavat.

8. Tavoitteletko vain vihreää oksaa? Taloudellinen korvaus ei riitä kattamaan työaikaa ja vastuuta, jota johtotehtävät vaativat. Voit laskea, nouseeko tuntipalkka oikeasti palkankorotuksen jälkeen, jos työpäiväsi pitenevät. Työt tulevat kotiin ja jopa uniin. Hinta on kova, ja se maksetaan usein muun muassa perhe-elämässä, terveydessä ja ystävissä.

Jos näiden vaikeiden kysymysten jälkeenkin johtaminen edelleen kiinnostaa, voin suositella lämpimästi. Tämä on äärimmäisen antoisaa, kun sen oikein oivaltaa.

Nuorten sitouttamisessa korostuu kuuntelun taito: 4 huomiota nuorten johtamisesta

Nuorten taitava johtaminen on tärkeä keino sitouttaa tekijöitä yrityksiin. Asiantuntija kertoo tärkeimmät huomiot nuorten tekijöiden johtamisesta.

Miten vahvistaa yhteishenkeä? 4 vinkkiä tiiviimpään työyhteisöön

Etätyön lisääntyessä me-hengen tärkeys kasvaa entisestään. Hyvät esimiestaidot ovat sen keskeinen peruspilari, mutta myös kollegoiden välistä vuorovaikutusta kannattaa edistää.

Itseohjautuvuudella parempiin tuloksiin – Työntekijöille kannattaa antaa niin paljon valtaa, että hirvittää

Yritys voi saavuttaa itseohjautuvuuteen kannustamalla mittavia hyötyjä. Sudenkuoppia on silti syytä varoa, kirjoittaa Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

Miten voin sitouttaa nuoren sukupolven yritykseen?

Nuorten työntekijöiden sitouttamisessa kehitysmahdollisuuksien tarjoaminen on keskeistä, kirjoittaa Rainmakerin osakas Mika Aittamäki.

Onko työsopimus rekrytoinnin päätepiste? ”Se on vaarallista ajattelua yrittäjiltä”

Rekrytointi ja palkkaus pitää erotella toinen toisestaan. Muuten syntyy kalliita virheitä, ja laskun maksaa aina yrittäjä.

Miten syntyy vahva yrityskulttuuri? Katso Juho Toivolan neuvot

Työpsykologi listaa, mitä yrityskulttuuri tarkoittaa, miten sitä voi kehittää ja miksi se on tärkeää.

Yrittäjän tärkeä oppi: Johtajan pitää osata olla empaattinen

Eläinklinikka Avecin toimitusjohtajan Chita Wahlroosin mielestä hyvä johtaminen vaatii vuorovaikutustaitoja ja ihmistuntemusta.

Kasvu pakotti tarkastelemaan itseäni yrittäjänä

Jos yritys haluaa menestyä uusilla paikkakunnilla, on rekrytoinneissa onnistuminen kriittisen tärkeää, kirjoittaa Lämpökarelian Jari Könönen.

Pitsaa mokaamisesta ja levyraati fiilistä nostamaan – palkita voi muutenkin kuin rahalla

Bonus hyvästä työstä voi motivoida mutta niin myös yhteinen tekeminen. Parhaimmillaan palkitseminen lisää hyvinvointia.

Lataa lisää