Yrittäjän osaaminen

Taidot opitaan koulussa, tehokkuus työmaalla

Sami Haatanen

Kirjoittaja on Korson Sähkö-Yksikkö Oy:n toimitusjohtaja.

Taidot opitaan koulussa, tehokkuus työmaalla

Yrittäjän resurssit eivät riitä kouluttamaan työntekijöitä pystymetsästä. Työharjoittelulle on silti perusteet, kirjoittaa Korson Sähkö-Yksikön Sami Haatanen.

Perinteinen oppisopimuskoulutus on ainakin meidän osaltamme sähköalan toimijana mennyttä maailmaa. Siinä mennään takapuoli edellä puuhun eli ensin työpaikalle pystymetsästä ja sitten käydään jossain välissä opiskelemassa teoriaa.

Olemme yrittäneet kaksi kertaa oppisopimuskoulutusta, mutta homma on osoittautunut mahdottomaksi. Yrittäjälle tulee kohtuuttoman kalliiksi varata ammattilainen moneksi viikoksi antamaan perustietoa.

Ainoa järkevä käytäntö on saada peruspaketti oppilaitokselta ja vasta sen jälkeen tulla harjoittelemaan. Onneksi tämäkin mahdollisuus on.

Meillä on koko ajan yhdestä kahteen harjoittelijaa, ja he tulevat useimmiten ammattikoulusta kahden tai kolmen kuukauden ajaksi.

Oppilaitokset tarjoavat meille vain toisen vuoden opiskelijoita, joiden perusvalmiudet ovat riittävät. Osaamisen taso käydään ennen harjoittelua koulun kanssa läpi ja tehdään alustava suunnitelma, kuinka työharjoittelu täydentää harjoittelijan koulutusta.

Harjoittelijoiden perehdytys on tärkeää ja meillä kohteen vastuullisen asentajan, niin sanotun kärkimiehemme vastuulla. Hän antaa tehtävän opiskelijalle ja käy välillä katsomassa, onko tämä oikeilla jäljillä ja että työ sujuu turvallisesti. Oppilaitoksen edustajat vierailevat puolestaan aika ajoin kysymässä kärkimieheltä, mitä opiskelija on oppinut ja mitä taitoja tältä vielä puuttuu.

Tämä järjestelmä vie ammattilaistemme työaikaa vain muutamia tunteja viikossa.

On kolme asiaa, jotka harjoittelijat oppivat työelämässä mutta eivät koulussa. Kaikki liittyvät tehokkuuteen.

Työtavat opitaan vain kokeneita tekijöitä tarkkailemalla. Tavallaan jokainen asentaja tekee omaa urakkaansa, mikä vaikuttaa myös hänen omaan palkkaansa: mitä taloudellisemmin teet, sitä enemmän tienaat.

Lisäksi harjoittelija oppii varastonhallintaa. Työmaalla ei pidä varastoida koko asennustarvikkeiden nimikkeistöä, koska silloin niiden löytäminen kestää ikuisuuden. Varastoon tilataan valmiiksi seuraavan työvaiheen tarvikkeet ajoissa ja valmistuneen vaiheen tarvikkeet viedään samalla pois.

Kolmas juttu on töiden suunnittelu. Oikea-aikainen työsuoritus on kaiken lähtökohta, jotta hommat saa hoidettua ilman odottelua. Tämä vaatii yhteistyötä muiden rakennusalan toimijoiden kanssa työmaalla.

Lisäksi harjoittelussa opiskelija oppii lukemaan sähköpiirustuksia ja -suunnitelmia ja saa tietoa sadoista tarvikkeista sekä työkaluista aina sähkökalusteista kaapeleihin.

Vastineeksi yritykset saavat harjoittelijoista hyvää työvoimaa. Tutustumme tulevaisuuden tekijöihin ja poimimme parhaat kaverit työelämään jo matkan varrelta.

Tahdotko esimieheksi? Mieti, pystytkö elämään näiden asioiden kanssa

Esimiehen työ on äärimmäisen antavaa. Kaikista ei kuitenkaan ole siihen, kirjoittaa Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

Nuoren miehen kuolema järkytti – työturvallisuudesta tuli ykkösjuttu

Traaginen onnettomuus osoitti aikoinaan työturvallisuuden merkityksen. Sen parantaminen on paras päätökseni, kirjoittaa Meri-Porin Kuormauksen Marko Pakarinen.

Vähemmän on enemmän – 4 vinkkiä ajanhallintaan

Suuremmat työtunnit eivät välttämättä tarkoita parempaa tulosta. Rauhoittuminen luo tehokkuutta, kirjoittaa M Roomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Mitä arvot kertovat yrityksestäsi? Vältä näitä sanoja

Yleisimpien fraasien julistaminen ja ”pakkovastuullisuus” ovat epäuskottavia.

Mikä on unelmasi ja miten sen voi saavuttaa?

Visio ja strategia täytyy miettiä huolella ja välttää turhia latteuksia.

Yrittäjä joutui kovan paikan eteen luottomiehen kuoltua traagisesti

Matti Kuosmanen on aina osannut tarttua tilaisuuksiin. Onneton sattuma sai hänet palaamaan yhtiön johtoon 20 vuoden tauon jälkeen.

Miksi visio on tärkeä? Katso yrittäjän upea tarina – koko porukka päätyi Kreikkaan

Visio on iso unelma, jonka jokainen yrittäjä ja yritys haluaa saavuttaa.

Yrittäjän tärkeä oppi: Johtajan pitää osata olla empaattinen

Eläinklinikka Avecin toimitusjohtajan Chita Wahlroosin mielestä hyvä johtaminen vaatii vuorovaikutustaitoja ja ihmistuntemusta.

Terveysyritys heitti statukset romukoppaan ja luopui esimiehistä

Helttiä johtavan Timo Lapin johtamisfilosofiassa luottamus tuo luotettavuutta. Hän on riisunut myös omaa valtaansa.

Lataa lisää