Yrittäjän osaaminen

Taistelu ruokahävikkiä vastaan: cocktailbaari keksii uusia tuotteita
Tomi Hiltunen ja Sampsa Tukia perustivat oman yrityksen kesällä 2017. ”50-paikkaisen cocktailravintolan pyörittäminen Jyväskylässä ei ole pikavoittojen tavoittelua vaan teemme tätä täysin rakkaudesta lajiin”, Tukia sanoo.

Taistelu ruokahävikkiä vastaan: cocktailbaari keksii uusia tuotteita

DeLorean-baaria Jyväskylässä pitävät Sampsa Tukia ja Tomi Hiltunen haluavat ravintolat mukaan minimoimaan hävikkiä.

| |

Millaisia ekologisesti kestäviä ja samalla taloudellisesti järkeviä valintoja yrittäjä voi tehdä?

Tätä ovat pohtineet jyväskyläläisen cocktailbaari DeLoreanin perustajat Sampsa Tukia ja Tomi Hiltunen. He tekevät töitä hävikin minimoimiseksi ja pyrkivät saamaan muutkin yrittäjät osallistumaan talkoisiin.

Kaksikko haluaa käyttää ravintolassaan kaikki raaka-aineet mahdollisimman pitkälle. Viikossa kuluu noin 30 kiloa tuoreita hedelmiä.

– Kun niistä puristetaan mehut, se on vasta aika marginaalinen osa hedelmää. Pohdimme, mitä lopulla hedelmällä voi tehdä ennen kuin se menee roskiin, Tukia kertoo.

Tämän ajatuksen ympärille syntyi Trashmen-nimellä kulkeva projekti, jonka tavoitteena on vähentää jätteen määrää ja minimoida hiilijalanjälkeä.

Hävikkisitrukset hyötykäyttöön

Entiset työkaverit perustivat yhteisen yrityksen kesällä 2017. Oma cocktailbaari aukesi marraskuussa.

Tuoreet yrittäjät halusivat ensimmäiselle drinkkilistalleen juoman, jossa käytetään hapanta siirappia sitruscordialia. Se syntyy sitrushedelmistä, joista on jo puristettu mehut. Juomasta tuli hitti.

Kun siirappia oli valmistettu omaan käyttöön vuoden ajan, syntyi ajatus toiminnan laajentamisesta. Miksei hyötykäytettäisi myös muiden ravintoloiden sitrusjätettä ja muita yhä käyttökelpoisia raaka-aineita?

Ensivaiheessa mukaan lähti seitsemän jyväskyläläistä ravintolaa. Niiltä saaduista hävikkisitruksista syntynyt siirappi päätyi muun muassa sour ale -olueksi Panimo Hiiden käsissä. Cordialista on valmistettu myös esimerkiksi sorbettia yhteistyössä Art Gelaton kanssa.

Sparrausta kansainvälisestä kilpailusta

Viime marraskuussa Tukia ja Hiltunen osallistuivat Meksikossa ravintola-alan kansainväliseen Tahona Society Competition -kilpailuun. Siinä haettiin baarialaa kehittäviä projekteja, ja yksi näkökulma oli ekologinen kestävyys.

Voittoa ei tullut, mutta kaksikko sai idealleen hyödyllistä sparrausta alan ammattilaisilta.

Yrittäjien ajatuksena on kerätä hävikkiaineksia muilta ravintoloilta, jalostaa niitä ja myydä valmistettuja tuotteita takaisin ravintoloille. Jokaisen kumppaniravintolan kanssa tehdään kartoitus käytettävistä raaka-aineista. Ne haetaan asiakkaalta ja viedään prosessoitavaksi.

Ravintoloiden tyypillisiä hävikkiaineksia ovat sitrushedelmien kuoret, kahvinpurut ja viini. DeLoreanissa tehdään esimerkiksi kahvilikööriä kerran keitetyistä kahvinpuruista.

– Viinistä taas voi tehdä siirappia tai etikkaa, ennen kuin se alkaa hapettua, Tukia kertoo.

Strateginen kumppani avuksi

Tukia on huomannut, että tuotekehitykseen tarvitaan ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Elintarvikkeiden valmistaminen on hidasta, ja esimerkiksi tuotteiden säilyvyys selviää vain ajan kanssa.

Kuluja syntyy väistämättä, mutta ennen kaikkea projektiin on pitänyt investoida aikaa. Työ on kulkenut pitkälti käsikädessä muun yritystoiminnan kanssa.

Rahoitus on tullut pääasiassa yrittäjien omasta pussista. 3 000 euron verran tukea tuli loppuvuodesta Crazy Townin JKL City Challengesta, jossa haetaan kehitysideoita Jyväskylän keskustan palveluiden parantamiseksi.

– Se helpotti kirjaimellisesti sitä, että pystyimme antamaan työntekijöille lisätunteja ja olemaan itse vähän enemmän pois baarista.

Äskettäin kuluja alkoi jakaa myös strateginen kumppani. Hiltunen ja Tukia halusivat mukaan kumppanin, jolla on välineet ja ammattitaitoa jalostaa hävikki tuotteiksi, joita voisi myydä jopa kauppoihin.

– Turha hakata päätä seinään, jos on kaveri, jolla on enemmän tietotaitoa kuin meillä, Tukia korostaa.

Tavoitteena kannattavaa liiketoimintaa

Tukia näkee Trashmen-projektin niin oman liiketoiminnan kehittämisenä kuin yleisemmän hyvän edistämisenä. Muille yrityksille se on mahdollisuus osallistua hävikkitalkoisiin.

Yrittäjien tavoitteena on, että ruokahävikin jalostuksesta tulee kannattavaa liiketoimintaa. Se tietysti edellyttää niin hyviä tuotteita, että ne menevät kaupaksi.

Konseptin voisi monistaa muihinkin kaupunkeihin ja myös ravintola-alan ulkopuolelle. Tukia näkee lisäksi mahdollisuuksia ruokahävikin ja biojätteen laajemmassa jatkojalostamisessa.

– Esimerkiksi asiakkaiden syömätön ruoka menee ravintoloissa roskiin. Mutta voisihan koko biojätteestä tehdä multaa ja luovuttaa vaikka paikallisille viljelijöille, hän pohtii.

Perheyritys otti uuden vaihteen – vegaanituotteet mullistivat kaiken

Uusi tuoteperhe kaksinkertaisti pikkusuolasia valmistavan Weekend Snacksin liikevaihdon ja laittoi sen imagon uusiksi.

Mökkitie avasi pelin – musamiehet metsästävät seuraavaa isoa hittiä

Tuotanto- ja levy-yhtiö Mökkitie Records syntyi Arttu Wiskarin uran tueksi. Musiikkibisneksen murros pakottaa miettimään yrityksen ansaintalogiikkaa.

Yrittäjä teki kovan päätöksen lopettamisesta – täyskäännös muutti suunnitelmat

Asiakkaat saivat My o My -muotiliikettä Helsingissä pitävän Pauliina Louhiluodon muuttamaan mielensä.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Muuttuva maailma pakottaa kaivamaan itsestään taistelutahdon, jos haluaa jatkaa yrittäjänä

Yrittäjä on puun ja kuoren välissä: sietämässä epävarmuutta ja samalla luomassa turvaa ja jatkuvuutta henkilöstölle ja asiakkaille, kirjoittaa perheyritys Fysiogeriatrian Katja Sohlberg.

Kebabista ja pihveistä syntyi menestyvä bisnes – yrittäjälle on tärkeintä laatu

Ole Snellman on rakentanut pakastetusta lihasta menestystarinan, Oles Fast Foodin. Sukupolvenvaihdos on hänelle helpotus.

Vastuullisuus kärsii, kun hinta täytyy painaa alas

Pyrimme siihen, että jos emme voi tehdä työtä vastuullisesti, se jätetään mieluummin muille, kirjoittaa Sparalin Mikael Sparf.

Lumilautailu teki Eero Ettalasta yrittäjän jo parikymppisenä – kova paine yhdistää

Urheilu-ura on antanut lumilautailijalle hyvät eväät yrittäjyyteen. Kummassakin roolissa on tartuttava rohkeasti uusiin tilaisuuksiin.

Perheyrityksen bisnes alkoi sulaa alta – pelastus löytyi työmaa-aidoista

Nordpel kokeili uutta toimialaa jo olemassa olevan rinnalla. Yrityksen onneksi tuote kiinnosti asiakkaita.

Lataa lisää