Yrittäjän osaaminen

Tiimiakatemia luo valmiuksia menestyä: Millaisilla opeilla tulevaisuuden yrittäjiä ja johtajia koulutetaan?
Kun asenne on kohdillaan ja siihen yhdistetään tiimityöskentely ja mahdollisuus kasvaa, luodaan vahva perusta menestykselle. Tälle pohjalle rakentuu Tiimiakatemian toiminta.
Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö Tiimiakatemia on paikka, jossa kehittyy menestyviä yrittäjiä ja tulevaisuuden johtajia. Perustamisvuodesta 1993 lähtien sieltä on valmistunut vuosittain noin 40 opiskelijaa, joista moni on jatkanut tiimiyrittäjyydestä menestyviin yrityksiin.
– Annamme valmiudet toimia yrittäjänä ja tiimiyrittäjänä, mutta koemme myös, että valmennamme tulevaisuuden johtajia, niitä vastuunkantajatyyppejä.

Näin kertoo Anu Manner, joka itse opiskeli tiimiyrittäjäksi vuosina 2003–2007. Toimittuaan 12 vuotta yrittäjänä koulutusalalla hän palasi Tiimiakatemiaan, ensin valmentajaksi, nyt päävalmentajaksi.
– Tiimiakatemia antaa todella kattavan näkemyksen siitä, mitä tiimitoiminta, tiimin johtaminen, yrittäjyys ja liiketoiminnan kehittäminen ovat, Manner kertoo.
Joukosta voimaa
Tärkeä osa opintoja on oman osaamisen ja vahvuuksien löytäminen. Mannerin mukaan siinä auttaa omalta tiimiltä tuleva tuki ja toisaalta myös ajattelun haastaminen.
– Koulu on alusta ja mahdollisuus muotoilla omaa tulevaisuutta. Kaikki tehdään nimenomaan yhdessä ja saadaan joukosta voimaa.
Tavoitteena on tietysti luoda pohja tulevaisuuden menestyville yrityksille, mutta mitä menestys oikeastaan on?
– Itse ajattelen, että menestys on sitä, että pystyy vaikuttamaan omaan ympäristöönsä. On valmiudet toimia, työkaluja ja tukiverkostoja. Mahdollisuus toteuttaa omia ideoita ja ajatuksia, Manner pohtii.
Opiskelijoita yhdistää usein halu kehittää ja kehittyä.
– Asenne on yksi keskeinen osa menestystä. En myöskään usko, että kukaan nykymaailmassa menestyy pelkällä raa’alla työllä. Menestyminen vaatii muita ihmisiä ja oikeat lähtökohdat, mistä ponnistaa.
Nimi: Tiimiakatemia by JAMK
Perustettu: 1993. Tiimiakatemia on Suomen ensimmäinen yrittäjiä kouluttava korkeakoulu.
Kotipaikka: Jyväskylä
Opiskelijoiden määrä: 50 uutta per vuosi
Tavoite: KASVATTAA rohkeita tiimiyrittäjiä.
Manner mainitsee myös muutoskyvykkyyden tärkeänä osana yrittäjyyttä.
– Meidän mallimme opettaa kaaoksen sietämistä. Tekemällä oppiminen ja päällekkäiset projektit voivat tuoda kaaoksen tuntua. Aikataulujen hallinta ja itsensä johtaminen ovat silloin keskiössä.
Taito toimia erilaisten ihmisten kanssa
Joka vuosi Tiimiakatemiassa aloittaa noin 50 uutta opiskelijaa. Heidät jaetaan 10–15 henkilön tiimeihin, jotka perustavat osuuskunnan. Ryhmät yritetään muodostaa mahdollisimman monipuolisesti ikää, sukupuolta ja taustaa ajatellen.
– Ympärillä olevat ihmiset kasvattavat sinua, ja sen takia pitää oppia erilaisten ihmisten kanssa toimimista. Tiimiksi kasvamisen prosessi on keskeinen osa opiskelua, Manner sanoo.
Myös jokaisen yksilöllisiä pyrkimyksiä tuetaan, muun muassa valmennuksen kautta.
Käytännönläheiset opinnot ovat Tiimiakatemian perusta ja sydän. Opiskelijat perustavat osuuskunnan, jonka kautta he tekevät töitä oikeille yrityksille.
– Kannustamme tekemään paljon asiakaskäyntejä ja kysymään konkareilta vinkkejä, ja sitä kautta keräämään omaa tietopääomaa, Manner kertoo.
Opiskelijat suorittavat tradenomin tutkinnon, mutta koulutus ei vastaa ”normaalia” tutkintoa. Tiimiakatemiassa halutaan luoda pohja yrittäjyydelle soveltamalla teoriaa ja käytäntöä. Viikosta käytetään 8 tuntia kirjojen lukemiseen, 8 tuntia dialogitreeneihin ja 24 tuntia omien projektien tekemiseen.
– Ilmaista työtä ei tehdä, tiimiyrittäjät lähtevät tekemään omaa toimintaansa, eikä opiskella ikään kuin tyhjiöön, Manner sanoo.
Opinnoissa painottuvat verkoston rakentaminen, tiimissä toimiminen, johtaminen, markkinointi, talous ja erilaisten yrittäjyyteen liittyvien asioiden haltuun otto.
– Johtamisen ja vastuun ottamisen taidot liittyvät vahvasti yrittäjyyteen, Manner sanoo.
Yrittäjyyttä käytännössä
Anu Mannerin mukaan Jyväskylän Tiimiakatemian tiimiyrittäjät kehuvat vapautta toimia.
– Opintojen kautta saa perustaa oman osuuskunnan ja aidosti pyörittää liiketoimintaa. Vaatii rohkeutta antaa vapaus oppijoille tehdä, mutta näin opiskelijat pystyvät itse vaikuttamaan siihen, minkälaista yrittäjyyttä he haluavat oppia.
Tiimiakatemiassa ei pyöritellä liiketoimintasuunnitelmia pelkästään ajatustasolla.
– Se ei anna täyttä kuvaa yrittäjyydestä, jos itse tekeminen puuttuu, Manner huomauttaa.
Tiimiakatemian yhteisöllisen oppimisen malli on levinnyt myös muihin korkeakouluihin, muun muassa Tampereen Proakatemiaan. Koronaviruksen myötä yhteisölliset opinnot ovat kuitenkin joutuneet hakemaan uutta muotoa muun muassa videokokouksista.
– Tänä vuonna ei ole ollut paljon yhteisiä hetkiä. Jatkossa muutoskyvykkyys korostuu varmasti entistä enemmän, Manner sanoo.
Fakta
Tiimiakatemialta ovat valmistuneet muun muassa:
Jarna Kaplas (Morton Oy)
Suvi Widgren (Vila, Smartum vtj)
Johannes Laine (Greenstreat, Rupla jne.)
Roope Rämänen (Finnchat Oy)
Mikko Markkanen (Crazy Town Oy)