Yrittäjän osaaminen

Työelämä muuttuu: Uusille tiloille kysyntää

Työelämä muuttuu: Uusille tiloille kysyntää

Jaettu tila sopii varsinkin freelancereille ja pienille asiantuntijayrityksille.

|

Uudenlaisille toimitiloille riittää kysyntää, kun yhä useampi työllistää itse itsensä yrittäjänä. Taustalla piilee työelämän muutos.

Jyväskylästä ponnistava Crazy Town avaa uuden yhteisöllisen työtilan Tampereen Postitaloon huhtikuussa. Toimitusjohtaja Mikko Markkasen mukaan tila on yrityksen toistaiseksi suurin. Yli tuhat neliömetriä taipuu moneen käyttötarkoitukseen.

– Jokainen kaupunki on erilainen, joten on mielenkiintoista nähdä, millainen yhteisö Tampereelle syntyy. Esimerkiksi Hämeenlinnassa sijaitsevassa toimitilassamme työskentelee paljon isojen organisaatioiden työntekijöitä, joiden työ on hyvin itsenäistä. Myös monet pendelöijät ovat löytäneet tilan, Markkanen sanoo.

Yhteisölliset työtilat ja toimistohotellit sopivat varsinkin aloitteleville yrityksille, joilla ei ole halua sitoutua pitkiin vuokra-aikoihin ja mahdollisuutta vuokrata suuria liiketiloja tai hankkia kallista kalustoa. Perinteisesti Crazy Townin ja sen kilpailijoiden toimistohotelleissa on työskennellyt freelancereitä ja pienten yritysten henkilökuntaa.

– Perustimme Crazy Townin omaksi iloksemme jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta kesällä 2015 huomasimme, että toiminnalle on yhä enemmän kysyntää. Aloimme monistaa konseptia, Markkanen kertoo.

Yrityksen tavoitteena on laajentua tänä vuonna Tampereen lisäksi vielä kolmelle muulle paikkakunnalle. Markkasen mukaan yritys tavoittelee kaiken kaikkiaan 20 toimipisteen verkostoa.

– Jaetun työtilan etuna on myös siellä syntyvä vuorovaikutus muiden yritysten ja asiantuntijoiden kesken.

Kasvava trendi

Helsingissä tilapalveluita tarjoavan Hub13:n toimitusjohtaja ja perustaja Ola Sundell on Markkasen kanssa samaa mieltä.

Hän sanoo, että ilmiön taustalla on pienyrityskentän ammattimaistuminen. Isot ja pienet yritykset tekevät aiempaa enemmän yhteistyötä. Samaan aikaan moni kaipaa vapaampaa työskentelymallia.

– Pienetkin yritykset ovat tänä päivänä valmiita ostamaan palveluita. Tilapalvelut tuovat arkeen järjestystä. Ei tarvitse joka päivä miettiä, missä töitä tekee. Moni ei kaipaa omaa toimistoa, mutta haluaa kuitenkin tehdä töitä muualla kuin kotona tai kahvilassa.

Sundellin mukaan kyseessä on kasvava trendi.

– Isot yritykset vähentävät henkilökuntaa samaan aikaan, kun ihmiset työllistyvät aiempaa enemmän freelancereina ja pieninä tiimeinä. Jossain vaiheessa varmasti tulee raja vastaan. Pienyrittäjillä harvoin on liikaa rahaa, mikä taas osaltaan estää kenttää kehittymästä nopeammin ja enemmän.

Verkostot kasvavat

Crazy Townin Jyväskylän toimipisteessä majaileva Vuorovaikutustoimisto Siliä Oy on saanut yhteisöllisessä työtilassa työskentelystä potkua yrityksen liiketoimintaan.

– Arvostamme paljon toimitilan järjestämiä yhteisöllisiä tapahtumia, kuten kerran kuukaudessa järjestettävää myyntipäivää. Myyntipäivissä teemme yhdessä toimenpiteitä yritysten myynnin eteen, ja päivästä saa aina buustia omaankin myyntiin, kertoo pari vuotta tiloissa työskennellyt yrittäjä Johanna Hytönen.

Hytösen luotsaama Siliä on tyypillinen yhteisöllisen toimitilan ja toimistohotellin asiakas. Se työllistää neljä ihmistä kahdella eri paikkakunnalla, eikä kokonaan oman toimitilan hankkiminen ole ollut yritykselle ajankohtaista.

– Olemme saaneet täältä paljon uusia kontakteja. Tarjolla on sekä vertaistukea että toisaalta myös ihan oikeita asiakassuhteita.

Fakta

Kenelle toimistohotelli sopii?

Kenelle? Mikko Markkasen mukaan yhteisölliset työtilat ja toimistohotellit sopivat itsensä työllistäjille, pienille yrityksille ja asiantuntijatiimeille, jotka tarvitsevat työtiloja.

Harva pystyy alkuvaiheessa investoimaan kalliiseen vuokratilaan ja kalusteisiin, joten toimistohotellit tarjoavat joustavamman ratkaisun. Moni toimitilayritys tarjoaa tätä varten sekä kuukausittaisia että päiväkohtaisia sopimuksia.

Mitä etuja? Edullinen vuokra, verkostoitumismahdollisuudet ja aito vuorovaikutuksen synty eri yritysten ja asiantuntijoiden kesken. Toimistohotelleissa ja yhteisöllisissä toimitiloissa syntyy usein jonkinasteista liiketoiminnallista yhteistyötä ja uusia kumppanuuksia.

Miksi ei? Jaettu tila ei sovi sellaiselle henkilölle tai yritykselle, joka kokee, ettei tällä ole opittavaa muilta. Tilat toimivat usein parhaiten läppärityöläisille, joten varsinaista tuotantoa tekeville yrityksille niistä ei ole iloa.