Yrittäjän osaaminen

Nuoren miehen kuolema järkytti – työturvallisuudesta tuli ykkösjuttu

Marko Pakarinen

Kirjoittaja on lastien käsittelyyn erikoistuneen Meri-Porin Kuormaus Oy:n toimitusjohtaja ja yrittäjä.

Nuoren miehen kuolema järkytti – työturvallisuudesta tuli ykkösjuttu

Traaginen onnettomuus osoitti aikoinaan työturvallisuuden merkityksen. Sen parantaminen on paras päätökseni, kirjoittaa Meri-Porin Kuormauksen Marko Pakarinen.

Nuoren palokuntalaisen kuolema tehdaspalossa 20 vuotta sitten jätti minuun syvän jäljen. Työskentelin onnettomuuden sattuessa kyseisellä tehtaalla nuorena insinöörinä. Työturvallisuudesta tuli minulle ykkösasia.

Enkä nyt missään nimessä tarkoita, etteivätkö tehokkuus ja taloudellisuus olisi tärkeitä. Asiat täydentävät toisiaan.

Minulla on aina täysi suojavarustus, kun liikun työmaalla – ja vaadin samaa myös muilta. Nykyisin sitä vaativat myös kaikki asiakkaamme. Käytännössä se on kypärä, suojalasit sekä turvavaatteet ja -kengät, osassa paikoista jopa pakonaamari laukussa. Kuulosuojaimia käytämme tarpeen mukaan.

Yrittäjyyteni alkutaipaleella riittävä suojavaatetus ei ollut Meri-Porin Kuormauksessakaan itsestään selvyys. Nyt kukaan ei laita hanttiin tai kyseenalaista sen tarpeellisuutta.

Moni piti minua hulluna, kun heittäydyin yrittäjäksi vuonna 2013 puulevyteollisuuden johtotehtävistä. Jätinhän samalla hyvän ja varmapalkkaisen uran. Olin kuitenkin kypsä vuosia jatkuneisiin saneerauksiin ja irtisanomisiin. Tahdoin mieluummin olla luomassa kuin hävittämässä työpaikkoja.

Meillä työturvallisuus on erityisen tärkeää, sillä käsittelemme muun muassa tukkeja, sahatavaraa ja lannoitteita sekä niiden raaka-aineita. Tavaraa voi pudota tai jalka livetä. Isoilla koneilla ajettaessa myös törmäämisen ja yliajon vaara on aina olemassa. Onneksi mitään isompaa ei ole sattunut.

Meri-Porin Kuormauksessa työntekijöiden vaihtuvuus on pientä ja työsuhteet pitkiä. Uskon, että olen onnistunut sitouttamaan sekä työntekijät että asiakkaat osin myös työturvallisuuden ansiosta. Työntekijä kokee, että työnantaja sitoutuu henkilökuntaan eikä vain toisin päin.

Kaikki asiakkaamme eivät sinänsä työturvallisuuden tehostamista edellytä, eivätkä varmaan olisi siitä valmiita maksamaan ekstraa. Silti olen huomannut sen kohentamisen vahvistavan edelleen asiakkuussuhdetta. Työturvallisuus koetaan yhteiseksi investoinniksi ja merkiksi siitä, että teemme asioita oikein.

Tietysti yrittäjän pitää huolehtia myös itsestään, eivätkä siihen riitä kypärä ja turvakengät. Minulle se tarkoittaa säännöllistä liikkumista ja syömistä sekä riittävää yöunta ja ymmärtävää perhettä ympärillä.

Rutiini sokaisee vaaroilta – miten työtapaturmat vältetään?

Työpaikoilla tapahtuu yli 100 000 onnettomuutta vuodessa. Niitä kitketään arjen teoilla.

Onko asenteesi kunnossa? Jokainen vakava työtapaturma on liikaa

Kaikilla on moraalinen vastuu huolehtia omasta ja työkaverin turvallisuudesta, kirjoittaa RTA-Yhtiöiden Nina Lindström.

Yli 100 000 onnettomuutta: Työturvallisuus jää jalkoihin – katso video

Työturvallisuus on osassa yrityksistä retuperällä. Joku loukkaantuu joka kymmenes minuutti.

Laki muuttui – Yrittäjien suhtautuminen yllätti  

Vapaaehtoisten työtapaturmavakuutusten perusteella maksettava korvaus määräytyy nyt Yel-työtulon mukaan.

Työtapaturmia liukuhihnalta: Perisuomalainen asenne pakko kitkeä

Työtapaturmia sattuu Suomessa tasaisesti. Yrittäjän on syytä valistaa työntekijöitään lakisääteisistä minimivelvoitteista.

Lataa lisää