Yrittäjän osaaminen

Unelmien hotelli sai pariskunnan jättämään kaiken vanhan – ”Hakkasimme päätä seinään”
Kun hotellihanke oli ponkaistu käyntiin, ei luovuttaminen ollut Paula ja Harri Paltilalle missään kohtaa vaihtoehto.

Unelmien hotelli sai pariskunnan jättämään kaiken vanhan – ”Hakkasimme päätä seinään”

Alkuperäiset suunnitelmat toteutuvat harvoin sellaisenaan. Kun Paula ja Harri Paltilan hotellihanke jumitti, piti sen kylkeen keksiä muuta.

| |

Toissa syksynä suunnitelmat olivat selvät. Paula ja Harri Paltila olivat päättäneet toteuttaa unelmansa omasta, yksilöllisestä boutique-hotellista. Sen nimeksi tulisi Lillan Hotel.

Sopiva rakennus oli löytynyt Tampereen Viinikasta, ja rahoitus oli järjestynyt pankin ja Finnveran kautta. Niinpä pariskunta myi talonsa, irtisanoutui töistään ja osti kiinteistön.

– Olimme saaneet kaupungin lupatoimistosta vihreää valoa, että hakemuksemme menee läpi. Rakentamisen piti käynnistyä vauhdilla. Ajattelimme saavamme hotellin auki jo alle puolessa vuodessa, Paula Paltila kertoo.

Mutta sitten kaikki ei mennytkään suunnitelmien mukaan.

Huoli rahoista

Yrittäjät eivät arvanneet, miten hitaasti lupaprosessi etenee. Myös turvallisuusmääräysten täyttämisessä oli tekemistä. Paltilan mukaan esimerkiksi valmiina ollut sprinklerijärjestelmä ei kelvannut majoituskäyttöön. Palohälytinjärjestelmäkin piti uusia. Muutokset vaativat isoja investointeja.

Paltila kuvailee koko viime vuoden menneen stressissä. Vastoinkäymiset tuntuivat valtavilta. Kun suunnitelmat eivät edenneet, oli suuri huoli rahojen riittämisestä ja omasta toimeentulosta.

– Keväällä hakkasimme päätä seinään. Teimme itse ja työmiesten kanssa niitä töitä, joita pystyi toteuttamaan ilman rakennuslupaa.

– Pahinta oli keskeneräisyyden sietäminen. Näin sieluni silmin, mitä hotellista tulee, mutta se viivästyi koko ajan. Kova työ ei stressaa ja uuvuta, vaan epävarmuus. Se, ettei tiedä, milloin tulee valmista, Paltila kertoo.

Kahvila tyhjästä

Paula Paltilalla oli kokemusta yrittäjyydestä The Body Shop -liikkeen vetäjänä. Ennen Lillania hän toimi koordinaattorina lastensuojelujärjestössä. Harri Paltila puolestaan opetti matkailua ja yrittäjyyttä ammatti- ja aikuisopistossa.

Alun perin pariskunta aikoi perustaa vain hotellin, mutta rinnalle hiipi ajatus samassa rakennuksessa toimivasta kahvilasta. Sen ulkoistaminen toiselle yrittäjälle tuntui järkevältä.

Kun hotellisuunnitelmat olivat jäissä ja ulkopuoliset alkoivat kysellä kahvilan perään, Paltilat päättivät avata sellaisen pihalle kesäksi. Sen toiminta käynnistyi toukokuussa.

– Siitä tulikin hirveä menestys. Hyvällä säällä pihakahvila oli aina täynnä. Kaikki sukulaiset joutuivat hommiin, Paula Paltila kertoo.

Hänen mukaansa suosio yllätti ja aluksi myös hirvitti. Yrittäjille ei jäänyt aikaa suunnitella kahvilaa, ja tuli huoli, miten kaikki asiakkaat saadaan palveltua.

Neuvottelut sisäkahvilan vuokralaisesta olivat jo pitkällä, kun pariskunta päättikin pyörittää myös sitä itse. Lillan Café valmistui heinäkuun ensimmäiseksi perjantaiksi. Niin kahvilatoiminta laajeni vain parissa kuukaudessa.

Teimme seitsemänä päivänä viikossa 12–15-tuntisia päiviä. En muista niistä ajoista mitään. Suunnilleen konttasin sänkyyn iltaisin. Se oli rankka vaihe, mutta koko ajan ajattelin, että tämä ei ole lopullista. Ja hetkittäin yritimme myös ajatella, että hei, olemme saaneet jotain aikaiseksi.

Alun myllerryksen jälkeen avuksi palkattiin muutama työntekijä.

Laatu ennen määrää

Hotellin rakennusluvat tulivat vihdoin elokuun alussa viime vuonna. Siitä meni vielä puolisen vuotta, ennen kuin Lillan Hotel aukaisi ovensa tammikuun lopulla. Viivästykset johtivat siihen, että Paltilat pystyivät avaamaan aluksi vain alakerran viisi huonetta.

Toisen kerroksen on tarkoitus noin kaksinkertaistaa huonemäärä, mutta sen remontoiminen jää myöhemmäksi. Suunnitelmat saattavat vielä elää, kokoustiloille on nimittäin Paltilan mukaan kova kysyntä.

– Voi olla, että teemmekin muutaman huoneen vähemmän. Joku ehkä sanoo, että hotellihuoneesta saa paremman tuoton, mutta haluamme mennä siihen suuntaan, mihin asiakaskunta meitä vie.

Paltila uskoo vahvaan intuition kuuntelemiseen. Kun päätös on tehty, ei enää jäädä miettimään, onko se järkevä.

Boutique-hotelli tarkoittaa yrittäjäpariskunnalle yksilöllistä hotelliympäristöä, jossa on mietitty pienetkin yksityiskohdat. Paltilan mukaan tavoitteena on antaa asiakkaille kokemus välittämisestä ja arjen luksuksesta. Tärkeintä on elämysten tuottaminen.

– Ajattelen, että taloudellinen menestys tulee hyvän fiiliksen mukana. En mene raha ja luvut edellä.

Ei rahaa silti voi täysin sivuuttaa, onhan Lillan Hotel & Café & Butikin tarkoitus tuoda toimeentulo yrittäjille ja sen kolmelle työntekijälle.

Hyvä palaute auttoi eteenpäin

Suurin positiivinen yllätys Paltilalle on ollut hotellihankkeen ja kahvilan positiivinen vastaanotto. Tukea on satanut paljon.

– Kun on ollut rankimmat hetket, ihmisten mukana eläminen on antanut voimaa. On tullut viestiä, että älkää vaan luovuttako.

Paltila kiitollinen lopputuloksesta. Hän on varma, ettei heillä olisi nyt omaa kahvilaa, jos rakennusluvat olisi saatu heti.

– Lopputulos ei ole yhtään sellainen kuin ajattelimme alkumetreillä. Se on parempi.

Fakta

4 x Yritystä perustamassa

Hyödynnä verkostoja. Asiantuntijoilla on osaamista, mitä aloittavalla yrittäjällä ei välttämättä ole. Sitä kannattaa hyödyntää. Paltilat saivat apua esimerkiksi Uusyrityskeskus Ensimetristä.

Muista oma visio. Yrittäjän oman vision pitää olla kirkas alusta lähtien. Sen miettimiseen on syytä käyttää aikaa. Paula Paltila visioi hotellia esimerkiksi liimaamalla kuvia aarrekarttaan. Hänelle oli tärkeää miettiä, millaisen tunteen hotelli haluaa välittää asiakkailleen. Yrittäjä saa neuvoja, vinkkejä ja ohjeita joka suunnasta. Oma visio täytyy kuitenkin muistaa koko ajan. Visiota voi toki muuttaa matkan varrella.

Ole ylpeä siitä, mitä teet. Paltilan mukaan matkan varrella on varmasti päänpudistelijoita. Epäilijöiden ei pidä antaa horjuttaa uskoa omaan ideaan. Omista suunnitelmista kannattaa kertoa rohkeasti ja ylpeästi muille. Todennäköisesti moni muukin innostuu niistä.

Valmistaudu kovaan työhön. Aloittavan yrittäjän kannattaa varautua siihen, ettei työtunteja voi laskea aluksi. Alkuvaihe vaatii sitoutumista ja aikaa. Paltilan mielestä on silti tärkeää muistaa, että kyse on vain tietystä vaiheesta. Saman tahdin ei tarvitse jatkua loputtomasti. Paltilan tavoitteena on normalisoida työaika ja pitää myös vapaapäiviä.

Huijari iskee useimmiten tekaistulla laskulla – Tunnista vaara

Jokainen voi tulla huijatuksi, ja erityisesti identiteettivarkaudet ovat kasvussa. Toimi nopeasti ja varoita muita yrittäjiä.

Yrittäjät muistelevat vaaran paikkoja: Silloin riski oli suurin

Yrittäjän uralla tulee vastaan aikoja, jolloin jälkeen päin ajateltuna olisi voinut käydä huonosti. Kolme yrittäjää kertoo, millaisen riskin he ovat ottaneet.

Uuden yrityksen merkkipaalu: Kuolemanlaakson ylittäminen

Yhtä huolestuttaa raha, toista jaksaminen. Sandy Talarmolla ja Tuuli Tarukanteleella on ollut hyvin erilaiset alkuvaiheen haasteet.

Vuosi paketissa – seuraavalta toivotaan läpimurtoa ja isompaa vaihdetta

Neljän yrityksen vetäjät niputtavat yhteen menneen vuoden ja odotukset tulevalle.

Haluatko perustaa yrityksen? Torju vaaran paikat – Katso video

Uusin Y-Koulu paneutuu kuolemanlaakson ylittämiseen. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu ennen yrityksen perustamista.

Yrityksen liiketoimintasuunnitelma on punainen lanka

Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma toimii yritystoiminnan runkona myös myöhemmin.

Mikä tekee hyvän yhtiökumppanin?

Vahva luottamus ja hyvä vuorovaikutus luovat pohjan markkinointitoimiston perustajien yhtiökumppanuudelle.

Yrittäjäksi uudelle alalle: Liikeidea kumpusi puhjenneesta renkaasta

Vapaus Bikes Finlandin Mikko Ampujan liikeidea on mullistaa suomalainen työmatkapyöräily.

Uusi yrittäjä jää helposti liian nopeasti yksin

Pienikin lisäpotku voisi auttaa yrittäjiä pärjäämään ensimmäisinä vuosina, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Lataa lisää