Yrittäjän osaaminen

Uteliaisuudesta on hyötyä – Jatkuva oppiminen heijastuu yrityksen tulokseen

Mika Nikula

Kirjoittaja on LVI-TU:n varapuheenjohtaja ja Maskun Talotekniikkatiimi Oy:n toimitusjohtaja

Uteliaisuudesta on hyötyä – Jatkuva oppiminen heijastuu yrityksen tulokseen

Yrittäjän kannattaa luoda jatkuvalle oppimiselle hyvät puitteet, kirjoittaa LVI-TU:n varapuheenjohtaja ja Maskun Talotekniikkatiimi Oy:n toimitusjohtaja Mika Nikula.

Jatkuvasta oppimisesta puhutaan usein kuin se olisi jokin erikseen opeteltava taito. Yrittäjälle jatkuva oppiminen voi kuitenkin tarkoittaa ihan jokapäiväistä, koko elämän kestävää prosessia, jossa oppia kertyy niin mediasta, muilta ihmisiltä kuin vaikka kirjallisuudestakin.

Jatkuvaa oppimista voi olla myös se, että oppii kollegoiltaan. Jokainen kilpailevakin yritys tekee yleensä jotain oikein, joten myös heidän näkemyksiään on hyvä kuunnella.

Kouluttautuminen on toki yksi hyvä tapa oppia lisää, mutta tärkeämpää on olla utelias, tiedonjanoinen ja vähän kokeilunhaluinenkin. Uutta kannattaa kokeilla aina. Jos se ei toimi, yrittäjä voi palata vanhoihin toimintamalleihin.

Myös työntekijöitä on hyvä kannustaa jatkuvaan oppimiseen. Yritys on niin hyvä kuin sen työntekijät, joten jos yritys haluaa kehittyä, myös sen työntekijöiden on kehityttävä. Lisäksi maailma muuttuu kiihtyvää tahtia, ja muutoksessa pärjätäkseen on yksinkertaisesti pakko oppia uutta. Parhaimmillaan jatkuva oppiminen heijastuu yrityksen tulokseen.

Yrittäjän täytyy silti muistaa, että halun ja motivaation täytyy lähteä työntekijästä itsestään, eikä ketään voi käskyttää oppimaan lisää. Kyse on enemmänkin siitä, että yrittäjän kannattaa tarjota jatkuvaan oppimiseen erilaisia keinoja ja kanavia. Jos työntekijä kiinnostuu kurssista tai päivän koulutuksesta, kurssille kannattaa osallistua aina, jos siitä voi olla vähänkään hyötyä.

Työntekijöiden oivalluksia ja ideoita ei myöskään kannata vähätellä. Käsittele idea ja näytä, että olet aidosti kiinnostunut siitä, vaikka idea ei olisikaan toteuttamiskelpoinen.

Jos työntekijä ei tunnu innostuvan jatkuvasta oppimisesta, motivaatio herää usein, kun hänelle antaa haasteita. Tällöin työntekijän täytyy opiskella hieman uutta pärjätäkseen. Jos vuodesta toiseen painaa samoja, jokapäiväisiä rutiineja, kuka tahansa voi passivoitua ja leipääntyä työhönsä.

Yrittäjän on tärkeintä muistaa, että jatkuvan oppimisen ajatus on loppujen lopuksi melko yksinkertainen. Kyse on ennen kaikkea jokapäiväisestä uuden tiedon sisäistämisestä, johon kannattaa kannustaa yrityksen kaikkia työntekijöitä.

Perinteinen pyöräliike toteutti digiloikan juuri ennen kuin korona sulki Suomen – Nyt verkkokauppa tukee kivijalkaa

Yli 30-vuotiaan Pyöräpalvelu Berggrenin digiloikka osui hyvään hetkeen. Verkkokauppa ja uudet verkkosivut olivat valmiit juuri ennen kun korona iski.

Yrittäjät kertovat arjestaan: Takana kaksi kuukautta koronaa

Kun korona iski maaliskuun puolessavälissä, kysyimme yrittäjien ensikäden tuntemuksia. Nyt poikkeusolot ovat jatkuneet pari kuukautta. Soitimme samoille yrittäjille ja kysyimme, mitä heille kuuluu nyt.

Kuka auttaisi yrittäjää? Jo keskusteluavulla ja vertaistuella on valtava merkitys

Yrittäjät kaipaavat nyt enemmän tukea kuin ehkä koskaan aiemmin, kirjoittaa Yrityskummien hallituksen puheenjohtaja Kaarlo Nurmiranta.

130-vuotias perheyritys on kohdannut sotia sekä talouskriisejä ja aikoo selvitä myös koronasta

Uudet tuotekategoriat, omistautunut henkilökunta ja valmius reagoida nopeasti ovat kantaneet Knorringin kriisien yli.

Kuukauden yrittäjä toi it-alan opit perinteikkääseen vaatetehtaaseen: ”Jos yritys ei muutu maailman mukana, se kuolee hiljalleen”

Tuomo Saarni uudisti yli 90-vuotiaan Tam-Silkin toimintatavat ja markkinoinnin. Nyt kasvu-uralle kiihdyttänyt yritys on entistä useammalle tuttu tekijä, joka haastaa rohkeasti myös alan suuria yrityksiä.

Liikenteen uudistaja Pekka Möttö koronan vaikutuksista: ”Nyt pitäisi minimoida jo kertynyt jättiläismäinen isku”

Pekka Möttö uudisti joukkoliikenteen hinnoittelun ja kehittää nyt uudenlaista, joustavaa joukkoliikennettä. Vaikka ratkaisuja vasta etsitään koronatilanteeseen, tulisi hänestä ajatella jo pandemian jälkeistä aikaa.

Koronashokki pakotti reagoimaan ennätysnopeasti – Jo tehdystä digiloikasta oli iso apu

Poikkeustila on vähitellen muuttunut uudeksi normaaliksi. Tilanteesta tekee helpomman hyväksyä se, että se on aivan yhtä epäreilu kaikille osapuolille, kirjoittaa MRoomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Ota etätyö haltuun – Neljä vinkkiä toimivampaan etätyöhön

Vahinkoja sattuu myös etätöissä. Katso animaatioltamme, millaiset työntekijän tapaturmat lakisääteinen työtapaturmavakuutus korvaa.

Katastrofi sai yllättävän käänteen ja lasitalo perui lomautukset: Toisen yrittäjän vinkin pohjalta syntyi täsmätuote koronan vastaiseen taisteluun

Puoli tuntia puhelun päättymisestä kuopiolainen Lasilinkki oli kehittänyt pleksisuojan. Myynti on pysynyt tavanomaisissa lukemissa, vaikka tuotevalikoima muuttui parissa viikossa täysin.

Lataa lisää