Yrittäjän osaaminen

Uteliaisuudesta on hyötyä – Jatkuva oppiminen heijastuu yrityksen tulokseen

Mika Nikula

Kirjoittaja on LVI-TU:n varapuheenjohtaja ja Maskun Talotekniikkatiimi Oy:n toimitusjohtaja

Uteliaisuudesta on hyötyä – Jatkuva oppiminen heijastuu yrityksen tulokseen

Yrittäjän kannattaa luoda jatkuvalle oppimiselle hyvät puitteet, kirjoittaa LVI-TU:n varapuheenjohtaja ja Maskun Talotekniikkatiimi Oy:n toimitusjohtaja Mika Nikula.

Jatkuvasta oppimisesta puhutaan usein kuin se olisi jokin erikseen opeteltava taito. Yrittäjälle jatkuva oppiminen voi kuitenkin tarkoittaa ihan jokapäiväistä, koko elämän kestävää prosessia, jossa oppia kertyy niin mediasta, muilta ihmisiltä kuin vaikka kirjallisuudestakin.

Jatkuvaa oppimista voi olla myös se, että oppii kollegoiltaan. Jokainen kilpailevakin yritys tekee yleensä jotain oikein, joten myös heidän näkemyksiään on hyvä kuunnella.

Kouluttautuminen on toki yksi hyvä tapa oppia lisää, mutta tärkeämpää on olla utelias, tiedonjanoinen ja vähän kokeilunhaluinenkin. Uutta kannattaa kokeilla aina. Jos se ei toimi, yrittäjä voi palata vanhoihin toimintamalleihin.

Myös työntekijöitä on hyvä kannustaa jatkuvaan oppimiseen. Yritys on niin hyvä kuin sen työntekijät, joten jos yritys haluaa kehittyä, myös sen työntekijöiden on kehityttävä. Lisäksi maailma muuttuu kiihtyvää tahtia, ja muutoksessa pärjätäkseen on yksinkertaisesti pakko oppia uutta. Parhaimmillaan jatkuva oppiminen heijastuu yrityksen tulokseen.

Yrittäjän täytyy silti muistaa, että halun ja motivaation täytyy lähteä työntekijästä itsestään, eikä ketään voi käskyttää oppimaan lisää. Kyse on enemmänkin siitä, että yrittäjän kannattaa tarjota jatkuvaan oppimiseen erilaisia keinoja ja kanavia. Jos työntekijä kiinnostuu kurssista tai päivän koulutuksesta, kurssille kannattaa osallistua aina, jos siitä voi olla vähänkään hyötyä.

Työntekijöiden oivalluksia ja ideoita ei myöskään kannata vähätellä. Käsittele idea ja näytä, että olet aidosti kiinnostunut siitä, vaikka idea ei olisikaan toteuttamiskelpoinen.

Jos työntekijä ei tunnu innostuvan jatkuvasta oppimisesta, motivaatio herää usein, kun hänelle antaa haasteita. Tällöin työntekijän täytyy opiskella hieman uutta pärjätäkseen. Jos vuodesta toiseen painaa samoja, jokapäiväisiä rutiineja, kuka tahansa voi passivoitua ja leipääntyä työhönsä.

Yrittäjän on tärkeintä muistaa, että jatkuvan oppimisen ajatus on loppujen lopuksi melko yksinkertainen. Kyse on ennen kaikkea jokapäiväisestä uuden tiedon sisäistämisestä, johon kannattaa kannustaa yrityksen kaikkia työntekijöitä.

Jättimäinen hyppy uudelle tasolle – Kalanviljely-yritys on 30-kertaistanut viljelymääränsä

Suuret investoinnit kalanviljelylupiin ovat auttaneet Brändö Laxin kasvamaan. Tiukennetut säännökset tekevät kalanviljelystä ympäristöystävällisempää, mutta myös vaikeampaa.

Hellapoliisi Kati Jaakonen ehti käydä pohjalla ennen kuin yritys alkoi menestyä

Ruokablogien pioneerin, Hellapoliisi Kati Jaakosen tie suosituksi yrittäjäksi on vaatinut lukemattomia työtunteja, uskoa omaan tekemiseen sekä sisua ja kykyä ideoida.

Bluetin pitkä matka pinnalle – Ensikontaktista laskutukseen kuluu jopa vuosia

Kelluvaan rakentamiseen erikoistuneella yrityksellä on kovat tavoitteet, mutta projektiliiketoiminnassa myös muuttujia on paljon.

Milloin verkkokauppa kannattaa perustaa?

Menestyvä verkkokauppa ei synny sattumalta. Sen rakentaminen vaatii suunnitelmallisuutta ja asiakkaan tarkkaa tuntemista. Näin verkkokaupan perustaminen etenee.

Ohjelmistotalon henkilöstö päättää kaikesta: ”Meillä on fiksuja ihmisiä, jotka tekevät fiksuja päätöksiä”

Sysart poisti johtotehtävät ja lisäsi läpinäkyvyyttä, oikeudenmukaisuutta ja itseohjautuvuutta. Työtyytyväisyys parani rutkasti.

Kuinka vaikeaa on ottaa haltuun yli satavuotias perheyritys?

Perheyritys Polttimo kasvaa nyt viidennen sukupolven voimin. Rohkeat päätökset ovat tuplanneet yrityksen liikevaihdon.

Kuukauden yrittäjä: Riski oli valtava, mutta miljoonan euron investointi kannatti

Kouvolalainen Marko Hartama pyörittää yritystä kolmella alalla – ja takoo samalla hyvää tulosta.

Yrittäjä on palveluammattilainen – jos sitä ei ymmärrä, menettää rahaa

Asiakaspalvelun aika on aina, kirjoittaa Stream Industries Oy:n toimitusjohtaja Lauri Kröger.

Ruokahävikkiyhteistyö johti uuteen tuotteeseen: kotimainen tomaattikastike haastaa italialaiset kilpailijat

Pitkän tuotekehittelyn jälkeen Jävla Sås Bolag tekee tomaattikastiketta Närpiön Vihanneksen hävikkitomaateista.

Lataa lisää