Yrittäjän osaaminen

Uteliaisuus voitti: Jollaksen kartanon yrittäjä painaa pitkää päivää palkkatyön ohella
Antti Tuomola yhdisti yrittäjyyden ja palkkatyön, koska halusi oppia uutta.
Jollaksen kartano Oy:n perustaneen Antti Tuomolan ensimmäinen vuosi yrittäjänä ei ole ollut helpoimmasta päästä. Koronapandemia on ehtinyt laittaa suunnitelmat ja tavoitteet monta kertaa uusiksi, ja samalla vuorokauden tunnit ovat tuntuneet loppuvan kesken.
Tilannetta ei ole helpottanut se, että Tuomolalla on rajallinen määrä aikaa käytettävissä yrittäjyyteen: Tuomola toimii päivätyössään hävikkiruokasovellus ResQ Clubin markkinointipäällikkönä.
– Yrittäjyys on minulle enemmän harrastus kuin vakavasti otettavaa liiketoimintaa, hän myöntää.
Tuomolan yritysidea on ollut alusta saakka selkeä. Sen ansiosta Helsingin Laajasalossa sijaitsevan 400-neliöinen arvorakennus toimii nyt juhla- ja kokoustilana. Jollaksen kartanon rantasaunassa on tarjolla yleisiä saunavuoroja ja kesäviikonloppuisin kartanon pihalla toimii kesäterassi.
Vanhan rakennuksen huoltotyöt ovat ehtineet tulla Tuomolalle tutuksi, mutta remontointi itsessään ei herätä yrittäjässä intohimoja – päinvastoin.
– Remontointi on tällaisen yrityksen pyörittämiseen liittyvä pakollinen paha. Eniten yrittäjyydessä kiinnostaa uuden oppiminen ja itsensä haastaminen. Uteliaisuutta tarvitaan, Tuomola pohtii.
Harmistus ajoi yrittäjäksi
Idea Jollaksen kartano Oy:n perustamisesta syntyi, kun Tuomola turhautui muutama vuosi sitten siihen, että lapsuudenkodin lähettyvillä sijaitseva kartanorakennus oli jäämässä tyhjilleen.
– Kaupungin tilakeskuksen silloinen johtaja kertoi tuolloin etsivänsä yrittäjää kartanolle. Unohdin koko asian, mutta pari vuotta myöhemmin huomasin, että tila oli edelleen tyhjillään. Nyt kaupunki olikin myymässä rakennusta, Tuomola kertoo.
Yritys: Jollaksen kartano Oy
Toimiala: Kokous- ja juhlatilojen vuokraus
Perustettu: 2019
Henkilöstö: 2
Tilanteen sivusta seuraaminen harmitti siinä määrin, että Tuomola alkoi kysellä säännöllisesti, miten myynti edistyy.
– Asia ei kuitenkaan edennyt mihinkään, ja harmistukseni kasvoi niin suureksi, että lopulta otin yhteyttä kaupungin johtoon, poliitikkoihin ja mediaan. Lopulta viime vuoden lopulla he myöntyivät siihen, että rakennus vuokrataan sittenkin, hän kertoo.
Tuomola osallistui vuokrakilpailuun ja voitti oikeuden vuokrata kartanoa. Kannattavuuslaskelmien ja budjetin tekemisen jälkeen oli selvää, että yrittäjyyttä kannattaisi kokeilla.
– Olen alusta saakka ajatellut, että tämä on sivutoiminen työ. Minulla on aivan mahtava palkkatyö, josta en hevillä luovu.
Kontrastia ja vaihtelua
Toistaiseksi Jollaksen kartanon toiminta on pysynyt pystyssä muun muassa onnistuneen myynnin ansiosta. Kesällä erityisesti saunan vuokraaminen oli suosittua. Myös juhlatiloja vuokrattiin ahkeraan. Myös Business Finlandilta saatu kehitystuki on ollut avuksi.
– Keväällä kun koronatilanne alkoi eskaloitua, varauduin pahimpaan. Kaupungin antamat vuokrahelpotukset tulivat silloin tarpeeseen.
Lisähaasteita on tuonut se, ettei kaupungin vuokralaisena toimiminen ole Tuomolan mukaan helppoa.
– Yhteinen kieli kaupungin kanssa puuttuu kokonaan, samoin yhteiset päämäärät.
Haasteista huolimatta Tuomola jaksaa innostua yrittäjyydestä.
– Tämä tuo mukavaa kontrastia ja vaihtelua palkkatyöhön verrattuna. Istun päivätyössäni lähinnä tietokoneella, yrittäjänä teen sen lisäksi monia muitakin asioita. Vapaa-aikaa ei toki oikeastaan ole, joten sanoisin, että tällainen toimintamalli sopii vain, jos todella tykkää työstä.
Toistaiseksi tulevaisuus näyttää silti valoisalta. Elokuun tilavarausten perusteella kertyneiden tulojen ansiosta puskurirahastoa ehti kertyä tarpeeksi, ja Tuomola pystyi palkkaamaan kartanolle ensimmäisen osa-aikaisen työntekijän.
– Työntekijän tehtäviin kuuluu erilaisia talonmiehen hommia, joita tällaisessa vanhassa rakennuksessa riittää. Toivon, että minulle vapautuu nyt aikaa muihin tehtäviin: toistaiseksi esimerkiksi kauppaa on jäänyt tekemättä puhtaasti siksi, etten ole ehtinyt myydä ja markkinoida.
Tuomola pyrkii katsomaan tulevaan rauhallisin mielin. Tavoitteena on, että oma yritys pysyisi ainakin plussan puolella eikä tuottaisi suuria tappioita.
– Kaupunki varmaankin myy talon jossain vaiheessa, mutta siihen voi mennä vuosia. Tällä hetkellä keskityn siihen, että saisin bisneksen rullaamaan.
Käytännössä tiloja on saatava kunnostettua juhlakäyttöä varten, ja tarve on myös kasvattaa myyntiä.
Fakta
3 x Antti Tuomolan vinkit palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistämiseen
Ole avoin. Puhu avoimesti yritysideasta sekä palkkatöissä että kotona. Yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistämisen vaarana on, että päivätyössä fokus hajaantuu, ja esimerkiksi ylitöille ja perheelle jää vähemmän aikaa.
Vedä rajat. Perhe tai jokin muu rajoittava tekijä auttaa vetämään raamit yrittäjyydelle ja pitävät huolen siitä, että elämässä on muutakin kuin työ. Rajojen vetäminen on tärkeää oman hyvinvoinnin kannalta.
Tee kannattavuuslaskelmat. Liiketoiminnan kannattavuus kannattaa selvittää mahdollisimman tarkasti etukäteen. Muista kuitenkin, että laskelmat ovat vain suuntaa-antavia.