Yrittäjän osaaminen

Uteliaisuus voitti: Jollaksen kartanon yrittäjä painaa pitkää päivää palkkatyön ohella
Jollaksen kartano sai yrittäjän Antti Tuomolasta. Hänet tunnetaan myös Ravintolapäivän perustajana, Yle Puheen ja Radio Helsingin ruokajournalistina, ravintoloitsijana ja ravintola-alan vaikuttajana.

Uteliaisuus voitti: Jollaksen kartanon yrittäjä painaa pitkää päivää palkkatyön ohella

Antti Tuomola yhdisti yrittäjyyden ja palkkatyön, koska halusi oppia uutta.

| |

Jollaksen kartano Oy:n perustaneen Antti Tuomolan ensimmäinen vuosi yrittäjänä ei ole ollut helpoimmasta päästä. Koronapandemia on ehtinyt laittaa suunnitelmat ja tavoitteet monta kertaa uusiksi, ja samalla vuorokauden tunnit ovat tuntuneet loppuvan kesken.

Tilannetta ei ole helpottanut se, että Tuomolalla on rajallinen määrä aikaa käytettävissä yrittäjyyteen: Tuomola toimii päivätyössään hävikkiruokasovellus ResQ Clubin markkinointipäällikkönä.

– Yrittäjyys on minulle enemmän harrastus kuin vakavasti otettavaa liiketoimintaa, hän myöntää.

Tuomolan yritysidea on ollut alusta saakka selkeä. Sen ansiosta Helsingin Laajasalossa sijaitsevan 400-neliöinen arvorakennus toimii nyt juhla- ja kokoustilana. Jollaksen kartanon rantasaunassa on tarjolla yleisiä saunavuoroja ja kesäviikonloppuisin kartanon pihalla toimii kesäterassi.

Vanhan rakennuksen huoltotyöt ovat ehtineet tulla Tuomolalle tutuksi, mutta remontointi itsessään ei herätä yrittäjässä intohimoja – päinvastoin.

– Remontointi on tällaisen yrityksen pyörittämiseen liittyvä pakollinen paha. Eniten yrittäjyydessä kiinnostaa uuden oppiminen ja itsensä haastaminen. Uteliaisuutta tarvitaan, Tuomola pohtii.

Harmistus ajoi yrittäjäksi

Idea Jollaksen kartano Oy:n perustamisesta syntyi, kun Tuomola turhautui muutama vuosi sitten siihen, että lapsuudenkodin lähettyvillä sijaitseva kartanorakennus oli jäämässä tyhjilleen.

– Kaupungin tilakeskuksen silloinen johtaja kertoi tuolloin etsivänsä yrittäjää kartanolle. Unohdin koko asian, mutta pari vuotta myöhemmin huomasin, että tila oli edelleen tyhjillään. Nyt kaupunki olikin myymässä rakennusta, Tuomola kertoo.

Yritys: Jollaksen kartano Oy
Toimiala: Kokous- ja juhlatilojen vuokraus
Perustettu: 2019
Henkilöstö: 2

Tilanteen sivusta seuraaminen harmitti siinä määrin, että Tuomola alkoi kysellä säännöllisesti, miten myynti edistyy.

– Asia ei kuitenkaan edennyt mihinkään, ja harmistukseni kasvoi niin suureksi, että lopulta otin yhteyttä kaupungin johtoon, poliitikkoihin ja mediaan. Lopulta viime vuoden lopulla he myöntyivät siihen, että rakennus vuokrataan sittenkin, hän kertoo.

Tuomola osallistui vuokrakilpailuun ja voitti oikeuden vuokrata kartanoa. Kannattavuuslaskelmien ja budjetin tekemisen jälkeen oli selvää, että yrittäjyyttä kannattaisi kokeilla.

– Olen alusta saakka ajatellut, että tämä on sivutoiminen työ. Minulla on aivan mahtava palkkatyö, josta en hevillä luovu.

Kontrastia ja vaihtelua

Toistaiseksi Jollaksen kartanon toiminta on pysynyt pystyssä muun muassa onnistuneen myynnin ansiosta. Kesällä erityisesti saunan vuokraaminen oli suosittua. Myös juhlatiloja vuokrattiin ahkeraan.  Myös Business Finlandilta saatu kehitystuki on ollut avuksi.

Keväällä kun koronatilanne alkoi eskaloitua, varauduin pahimpaan. Kaupungin antamat vuokrahelpotukset tulivat silloin tarpeeseen.

Lisähaasteita on tuonut se, ettei kaupungin vuokralaisena toimiminen ole Tuomolan mukaan helppoa.

– Yhteinen kieli kaupungin kanssa puuttuu kokonaan, samoin yhteiset päämäärät.

Haasteista huolimatta Tuomola jaksaa innostua yrittäjyydestä.

– Tämä tuo mukavaa kontrastia ja vaihtelua palkkatyöhön verrattuna. Istun päivätyössäni lähinnä tietokoneella, yrittäjänä teen sen lisäksi monia muitakin asioita. Vapaa-aikaa ei toki oikeastaan ole, joten sanoisin, että tällainen toimintamalli sopii vain, jos todella tykkää työstä.

Toistaiseksi tulevaisuus näyttää silti valoisalta. Elokuun tilavarausten perusteella kertyneiden tulojen ansiosta puskurirahastoa ehti kertyä tarpeeksi, ja Tuomola pystyi palkkaamaan kartanolle ensimmäisen osa-aikaisen työntekijän.

– Työntekijän tehtäviin kuuluu erilaisia talonmiehen hommia, joita tällaisessa vanhassa rakennuksessa riittää. Toivon, että minulle vapautuu nyt aikaa muihin tehtäviin: toistaiseksi esimerkiksi kauppaa on jäänyt tekemättä puhtaasti siksi, etten ole ehtinyt myydä ja markkinoida.

Tuomola pyrkii katsomaan tulevaan rauhallisin mielin. Tavoitteena on, että oma yritys pysyisi ainakin plussan puolella eikä tuottaisi suuria tappioita.

– Kaupunki varmaankin myy talon jossain vaiheessa, mutta siihen voi mennä vuosia. Tällä hetkellä keskityn siihen, että saisin bisneksen rullaamaan.

Käytännössä tiloja on saatava kunnostettua juhlakäyttöä varten, ja tarve on myös kasvattaa myyntiä.

Fakta

3 x Antti Tuomolan vinkit palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistämiseen

Ole avoin. Puhu avoimesti yritysideasta sekä palkkatöissä että kotona. Yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistämisen vaarana on, että päivätyössä fokus hajaantuu, ja esimerkiksi ylitöille ja perheelle jää vähemmän aikaa.

Vedä rajat. Perhe tai jokin muu rajoittava tekijä auttaa vetämään raamit yrittäjyydelle ja pitävät huolen siitä, että elämässä on muutakin kuin työ. Rajojen vetäminen on tärkeää oman hyvinvoinnin kannalta.

Tee kannattavuuslaskelmat. Liiketoiminnan kannattavuus kannattaa selvittää mahdollisimman tarkasti etukäteen. Muista kuitenkin, että laskelmat ovat vain suuntaa-antavia.

Yrittäjäksi muuttotappiopaikkakunnalle – Yksityinen lääkäriketju pyrkii tuomaan Kainuuseen hyvää

Erikoislääkäri Marjo Pantti toivoo vastaperustetun MediEllenin tuovan helpotusta syrjäseutujen lääkäripulaan.

Nettivideoista tuotantoyhtiöksi – Justimus Filmsin tähdet päätyivät yrittäjiksi puolivahingossa

YouTubesta ja tv:stä tutun Justimus Filmsin yrittäjät pyörittivät toimintaa vuosia verokortilla. Lopulta yrityksen perustaminen oli järkiratkaisu.

Korona pakotti nopeisiin toimiin: Yrittäjä vei yritystreffit verkkoon kuukaudessa

Anneli Komi myöntää, että epävarmuus nousi keväällä uusiin sfääreihin.

Pohjoismaista startup-osaamista Afrikkaan: ”Haluamme auttaa nuoria johtamaan muutosta”

Nuorilla on ratkaiseva rooli Afrikan tulevaisuuden muovaamisessa. Pohjoismainen projekti haluaa luoda kontakteja Afrikan 54 maahan ja auttaa uuden bisneskulttuurin rakentamisessa.

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja

Uskalla yrittää -kilpailun voittajayritys Jalo NY syntyi, kun viallinen rusetti häiritsi ylioppilasjuhlia. Nuorille yrittäjille yrittäjyys on myös keino työllistää itsensä kesällä.

Entä jos menetän työkykyni? 4 kysymystä pysyvästä työkyvyttömyydestä

Yritys voi joutua tiukkaan tilanteeseen, jos yrittäjä menettää työkykynsä esimerkiksi onnettomuuden takia. Vakuuttamisen asiantuntija vastaa pysyvään työkyvyttömyyteen liittyviin kysymyksiin.

Älä anna koronan haudata yrittäjyyshaavetta

Koronakriisin takia moni yritys joutuu lopettamaan toimintansa tai muuttamaan toimintamalliaan. Pandemian seurauksena yrityskanta uudistuu ja syntyy tilaa uudelle yrittäjyydelle, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle. Toiminimen valitsi myös esitysdesigniin erikoistunut Pauliina Ullner.

Lataa lisää