Yrittäjän osaaminen

Uuden yrityksen merkkipaalu: Kuolemanlaakson ylittäminen
Tuuli Tarukannel tuskastui uutena yrittäjänä siihen, miten oli jatkuvasti kiinni auton ratissa.

Uuden yrityksen merkkipaalu: Kuolemanlaakson ylittäminen

Yhtä huolestuttaa raha, toista jaksaminen. Sandy Talarmolla ja Tuuli Tarukanteleella on ollut hyvin erilaiset alkuvaiheen haasteet.

|

Uuden yrityksen yksi virstanpylväs on niin sanotun kuolemanlaakson ylittäminen eli kun kolme ensimmäistä vuotta tulee täyteen. Läheskään kaikki eivät pääse sinne asti, vaan lopettavat toimintansa tai ajautuvat konkurssiin.

Tamperelainen Sandy Talarmo on ylittänyt kuolemanlaakson käytännössä kahdesti. Hän aloitti yrittäjyyden syksyllä 2012 ammattijärjestäjänä ja life coachina eli elämäntaidon valmentajana.

Keväällä 2016 toiminta muuttui, kun hän vuokrasi katutasossa olevan liiketilan valmennuksia varten. Myyntiin tuli myös pari hyllyllistä vihkoja, joita oli ennestään verkkokaupassa valmennusten rinnalla. Talarmo keksi nimen Vihkokauppa ja teki sille oman Facebook-sivun.

Silti hän vastusteli pitkään ajatusta itsestään kauppiaana. Ovetkin olivat auki vain parina päivänä viikossa.

Ensimmäiset kuukaudet osoittautuivat vaikeiksi, sillä valmennusten kysyntä laski.

– Punnitsin joka kuukausi, vieläkö voin pitää tilan vai pitääkö miettiä irtisanomista. Ja selviänkö silloin vielä kolmen kuukauden irtisanomisajan, Talarmo muistelee.

– Halusin saada toiminnan kannattavaksi. Toisaalta kysyin itseltäni, mitä olen oikeasti tekemässä?

Aluksi vihkomyynti ei ollut kummoista. Talarmo huomasi kuitenkin ensimmäisen vuoden aikana, että kaupassa on sitä jotakin. Muistikirjoja alkoi tulla aina vaan uusi hyllyllinen, ja lopulta hän päätti, ettei enää pistä hanttiin. Hänellä oli nyt oma kauppa.

Rönsyt ovat mahdollisuus

Vihkokaupan ensimmäisen vuoden joulumyynti yllätti positiivisesti, eikä myynti laskenutkaan sen jälkeen takaisin aiemmalle tasolle. Uusia asiakkaita löytyi muun muassa Facebookista, jossa on kokonaisia ryhmiä kalenteriharrastajille.

– Ilman näitä yhteisöjä olisin tuskin uskaltanut jatkaa. Enkä olisi pystynyt pitämään tilaa pelkästään valmentamisella, Talarmo kertoo.

”kannattaa pitää silmät auki ja antaa alkuun hassultakin tuntuvien rönsyjen kasvaa.”

Kesällä 2017 myynti nousi selvästi uudelle tasolle. Sen jälkeen yrittäjä on pystynyt hengittämään helpommin. Pienet notkahdukset eivät enää huoleta.

Koulutukset ja Vihkokauppa tukevat nyt hyvin toisiaan. Talarmo pitää kivijalkaliikkeen etuna sitä, että asiakkaat löytävät sinne myös vahingossa.

– Olen oppinut, ettei kannata rajata ajatuksiaan liian tarkasti, vaan kannattaa pitää silmät auki ja antaa alkuun hassultakin tuntuvien rönsyjen kasvaa. Sieltä voi kasvaa jotain, mitä ei olisi itse osannut edes keksiä.

Uuden yrittäjän kestämätön arki

Kuolemanlaakso liittyy ennen kaikkea siihen, riittävätkö rahat ja saadaanko yritystoiminnasta kannattavaa.

Tuuli Tarukanteleelle kannattavuus ei ole ollut koskaan ongelma. Hänelle kuolemanlaakso on kiteytynyt arjen hektisyydestä kumpuavaan kysymykseen: onko tässä mitään järkeä?

”Oli kausia, jolloin en kerennyt edes pestä pyykkejä vaan kävin ostamassa puhtaat vaatteet paikan päällä.”

Tarukannel perusti toiminimen Hallintoakatemian vuoden 2015 alussa. Kuntien ja julkisen sektorin kouluttaminen oli tuttua jo lähes kymmenen vuoden kokemuksella ja kontakteja oli valmiina. Niinpä asiakkaita alkoi löytyä nopeasti.

– Ehkä kahden ensimmäisen kuukauden ajan en saanut samaa palkkaa kuin töissä ollessa, Tarukannel muistelee.

Tarukannel rakasti sitä, mitä teki. Tilanne muuttui kuitenkin pikkuhiljaa kestämättömäksi, kun hän matkusti ympäri Suomea kouluttamassa.

– Elämäni ja yritykseni olivat jatkuvasti kiinni auton ratissa. Oli kausia, jolloin en kerennyt edes pestä pyykkejä vaan kävin ostamassa puhtaat vaatteet paikan päällä.

Kuolemanlaakson yli kumppanien avulla

Toisena yrittäjävuonnaan Tarukannel aloitti yhteistyön yrityksen niin ikään perustaneen tuttunsa Ulla Tirrosen kanssa, jolla oli koulutusalusta videokoulutuksia varten. Helmikuussa 2017 yrittäjät yhdistivät liiketoimintansa ja Hallintoakatemiasta tuli Suomen Videokoulutus Oy:n aputoiminimi.

Yhteisessä yrityksessä isoimmat haasteet ovat liittyneet Tarukanteleen mukaan muun muassa rekrytointiin ja palvelun ostamiseen ulkopuolelta.

Kaksikon usko oli välillä koetuksella sen osalta, löytävätkö he yhteistyökumppaneita, joiden varaan voivat laskea. Palvelun laadun kanssa oli haasteita, ja se taas aiheutti Tarukanteleen sanoin vääntöä ja konflikteja.

– Alussa oli sinisilmäisyyttä, kun joku kehui itseään. Ei edes ollut välttämättä kyse valehtelusta, vaan ajattelimme vaan osaamisesta ja laadusta eri tavalla.

On käynyt myös selväksi, että laadusta pitää olla valmis maksamaan riittävästi. Tarukannel huomauttaa, ettei tilanne tule sen edullisemmaksi, jos tekee paljon hutiostoja.

Yhteistyökumppaneiden ja toisten kouluttajien löytäminen oli joka tapauksessa tärkeä askelmerkki Hallintoakatemian tarinassa. Nyt yritys työllistää suoraan neljä henkilöä ja sen sivutoimisena kouluttajina toimii noin 20 henkilöä.

– Kun yhteistä yrittämistä oli takana jo reilusti yli vuosi, aloin tajuta, että nyt meillä on sen verran muutakin toimintaa ja muita kouluttajia, että pääsen vihdoin irti siitä hirveästä kierteestä, Tarukannel tiivistää.

Fakta

4 x Oivalluksia yrittäjänä

Sandy Talarmo:

Luottamus ennen pelkoa. ”Yrittäjyyteen kuuluu paljon epävarmuuden sietämistä. Kuuntele itseäsi ja uskalla valita. Ei kannata lähteä hätäpäissään tai väkisin tekemään itseään vastaan. Toimi ennemmin luottamuksen kuin pelon kautta.”

Mistä itse innostut? ”Olen ottanut Vihkokauppaan myyntiin vain asioita, joista itse sytyn. On helppo myydä sellaista, mihin itse uskoo. Uskon myös, että oma innostus tarttuu muihin.”

Tuuli Tarukannel:

Vältä uupuminen. ”Yksin ei jaksa loputtomiin eikä siinä ole välttämättä mitään järkeä. Vaarana on, että jossain vaiheessa ei enää tee työtään niin hyvin kuin haluaisi. Varo uuvuttamasta itseäsi heti alkuvaiheessa. Kumppaneita tai muita tekijöitä kannattaa lähteä hakemaan mahdollisimman aikaisin.”

Reagoi nyt eikä huomenna. ”Eteen tuleviin asioihin pitää reagoida melko nopeasti. Niitä ei saa jättää roikkumaan. Se vie nimittäin paljon enemmän energiaa kuin se, että tekee vaikeankin päätöksen.”

Huijari iskee useimmiten tekaistulla laskulla – Tunnista vaara

Jokainen voi tulla huijatuksi, ja erityisesti identiteettivarkaudet ovat kasvussa. Toimi nopeasti ja varoita muita yrittäjiä.

Yrittäjät muistelevat vaaran paikkoja: Silloin riski oli suurin

Yrittäjän uralla tulee vastaan aikoja, jolloin jälkeen päin ajateltuna olisi voinut käydä huonosti. Kolme yrittäjää kertoo, millaisen riskin he ovat ottaneet.

Vuosi paketissa – seuraavalta toivotaan läpimurtoa ja isompaa vaihdetta

Neljän yrityksen vetäjät niputtavat yhteen menneen vuoden ja odotukset tulevalle.

Haluatko perustaa yrityksen? Torju vaaran paikat – Katso video

Uusin Y-Koulu paneutuu kuolemanlaakson ylittämiseen. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu ennen yrityksen perustamista.

Yrityksen liiketoimintasuunnitelma on punainen lanka

Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma toimii yritystoiminnan runkona myös myöhemmin.

Mikä tekee hyvän yhtiökumppanin?

Vahva luottamus ja hyvä vuorovaikutus luovat pohjan markkinointitoimiston perustajien yhtiökumppanuudelle.

Yrittäjäksi uudelle alalle: Liikeidea kumpusi puhjenneesta renkaasta

Vapaus Bikes Finlandin Mikko Ampujan liikeidea on mullistaa suomalainen työmatkapyöräily.

Uusi yrittäjä jää helposti liian nopeasti yksin

Pienikin lisäpotku voisi auttaa yrittäjiä pärjäämään ensimmäisinä vuosina, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Yrittäjän tärkeät opit kuolemanlaaksosta: Oppirahat eivät ole pikkujuttu

Ola Sundell ajattelee nyt, ettei uskaltanut tehdä ensimmäisinä vuosina riittävän isoja muutoksia.

Lataa lisää