Yrittäjän osaaminen

Uusi yrittäjä jää helposti liian nopeasti yksin

Jari Jokilampi

Kirjoittaja on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja.

Uusi yrittäjä jää helposti liian nopeasti yksin

Pienikin lisäpotku voisi auttaa yrittäjiä pärjäämään ensimmäisinä vuosina, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

|

Yrityksen perustaminen on yksi elämän isoimpia päätöksiä. Omaa yritystä suunnittelevalle on tarjolla apua ja keskustelukumppaneita esimerkiksi meidän uusyrityskeskusten kautta. Yrittäjä jää kuitenkin helposti julkisten yrityspalvelujen ulkopuolelle varsinkin yrittämisen alkutaipaleella.

Uuden yrityksen ensimmäiset pari–kolme vuotta ovat etsikkoaikaa. Yritystä perustaessa moni asia saattaa perustua haavekuviin ja jopa toiveajatteluun. Kun homma on aloitettu, vastaan tulee yrittämisen realismi. On kuviteltu kaikenlaista ja huomataan, etteivät esimerkiksi valitut asiakkaat olekaan oikea kohderyhmä.

Äskettäin perustetut yritykset ovat varsin pieniä mikroyrityksiä, usein yksinyrittäjiä. Nämä nuoret yritykset lähtevät toimimaan hitaasti ja yrittäjiltä puuttuu monenlaisia taitoja, voimavaroja ja tukiverkkoja. Yrittäjät kohtaavat käytännön ongelmia esimerkiksi markkinoinnissa, myynnissä, talousasioissa ja asioiden organisoinnissa.

Valtaosa alkavista yrittäjistä on aivan tavallisia ”jokamiesluokan startuppeja”. Käytäntö on osoittanut, että pienikin lisäpotku etsikkoaikana voisi auttaa heitä eteenpäin. Julkinen asiantuntija- ja tukiverkko kuitenkin puuttuu eikä yksityisiin konsulttipalveluihin ole vielä varaa.

Tiedämme, että uusyrityskeskusten kautta aloittaneista yrittäjistä noin neljännes on kasvuhaluisia eli he ovat valmiita palkkaamaan henkilökuntaa. Olemme nähneet, että kun yrittäjä on kasvuhaluinen jo alkuvaiheessa, kasvu näyttää myös toteutuvan. Se kuitenkin pitää saada käyntiin muutaman toimintavuoden aikana.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on isoin kynnys yrittäjäksi ryhtymisen jälkeen. Siksi ainakin kasvuhaluisille yrittäjille olisi hyvä saada tukea. Suomessa on noin 285 000 yrittäjää, joista lähes 70 prosenttia eli noin 190 000 on yksinyrittäjiä. Jos pienikin osa heistä työllistää toisen ihmisen, se on aika paljon.

Yrityksen perustamisen jälkeiseen vaiheeseen tarvitaan entistä tehokkaampaa tukea, jotta varsinkin yksin- ja mikroyrittäjät pääsevät kunnolla kannattavaan liiketoimintaan ja edelleen kasvu-uralle. Nyt palveluja on lähinnä voimakkaan kasvun ja kansainvälistymispotentiaalin tueksi.

Mikään julkinen taho ei ole profiloitunut juuri toimintansa aloittaneiden yritysten neuvojaksi. Meillä uusyrityskeskuksissa ei tahdo riittää resurssit, kun uusia yrittäjiksi aikoviakin on koko ajan. Pyrimme ohjaamaan apua kaipaavia esimerkiksi yrittäjäjärjestöjen piiriin.

Neuvontaan hakeutuminen myös jätetään pääasiassa yrittäjän omalle vastuulle. Esimerkiksi TE-toimiston yhteydenpito yrittäjään päättyy tavallisesti siinä vaiheessa, kun starttirahan myöntäminen lakkaa.

On sinänsä ristiriitaista, että ihmisiä houkutellaan yrittäjiksi mutta apu loppuu aika nopeasti. Olisi paikallaan miettiä, miten yrittäjiä ei jätetä liian yksin.