Yrittäjän osaaminen

Verkosto laittaa hyvän kiertämään – ja se palaa takaisin

Mikko Utecht

Kirjoittaja on Fysio MU:n perustaja ja omistaja. Hän on myös Kuntoutusyrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja. Peruskoulutukseltaan Utecht on fysioterapeutti.

Verkosto laittaa hyvän kiertämään – ja se palaa takaisin

Kollegoiden verkostossa ei ole tarpeen olla kateellisia tai mustasukkaisia, kirjoittaa Fysio MU:n Mikko Utecht.

Muistan edelleen sen, kun avasin ensimmäisen oman toimipisteeni ja seisoin ensimmäistä kertaa yksin työhuoneessani Malmin uimahallilla ja katselin valkeita seiniä. Siitä on reilut kymmenen vuotta.

Vielä muutamaa vuotta aiemmin olin työskennellyt täysin eri alalla, isolla 260 ihmisen osastolla, 8000 ihmisen konsernissa. Nyt työkavereitani olivat työhuoneeni viherkasvit.

Hetken mietin, oliko aiempi työyhteisöni rikkaus? Pystynkö työskentelemään vain itsekseni?

Olen sosiaalinen luoteeltani, joten aloin tapailla tuttuja liikunnanohjaajia ja kuntoutusalalla työskenteleviä, yrittäjiä hekin. Alussa monia meistä jännitti, miten yritystoiminnasta saadaan kannattavaa. Tämä kääntyi aika pian päälaelleen. Yksin ja aloittavana yrittäjänä on vaikea sanoa ”ei” uusille asiakkaille, ja kuitenkin omasta jaksamista pitää huolehtia. Verkko auttoi tsemppaamaan.

Kasvotusten tapaamiset harvenivat, kun työtahti kiihtyi. Teknologia mahdollisti kuitenkin uudenlaisen yhteydenpidon, ja se siirtyi yhä enemmän Whatsapp- ja Messenger-ryhmiin. Itse tosin olen yhä kummajainen, koska en jaksa loputtomiin näpytellä. Tartun mieluummin luuriin ja soitan. Tätä ystäväni jaksavat edelleen nauraa.

Syntyi uusia verkostoja: jumppareita, voimavalmentajia ja opiskelukavereita ja fysioterapeutteja – avoimia keskustelupaikkoja ja ajatustenvaihtomahdollisuuksia. Ilman niitä työ kävisi ajoittain yksinäiseksi. Ainakin itse tarvitsen keskustelua erilaisten ihmisten kanssa ja asioiden pohtimista ääneen. Se on virkistävää ja auttaa minua haastamaan itseäni.

Yhteydenpito on muuttunut yhä enemmän kanaviksi, joissa on mahdollista konsultoida kollegoja, jakaa tietoa sekä puhua ihan niitä näitä. Meillä jokaisella on oma osaamisen ydinalue: yhdellä pilates, toisella neurologia ja kolmannella tuki- ja liikuntaelinten ongelmat. Tällä alalla ei kukaan voi tietää kaikkea, joten neuvot ja apu ovat tarpeen tenkkapoon iskiessä.

Verkosto poikii myös työtilaisuuksia. Lähetän asiakkaan eteenpäin kollegalle, jos tiedän, etten ole paras mahdollinen ammattilainen häntä hoitamaan. Luotan sen verran osaamiseeni, etten osaa olla mustasukkainen tai kateellinen asiakkaista. Kun hyvän laittaa kiertämään, se palaa kyllä takaisin.

Olen edelleen erittäin kiitollinen ystävälleni siitä, että hän auttoi ja sparrasi, kun laajensin toimintaa pilatekseen. Nyt viisi vuotta myöhemmin pilates on mahdollistanut minulle merkityksellisen tavan tehdä työtäni, jota en olisi kymmenen vuotta sitten edes osannut ajatella. Samalla olen saanut luotua uuden verkoston, joka kattaa ihmisiä aina Kaliforniasta Australiaan.

Neuvoni onkin: uskalla luoda verkosto, joista koet olevan apua tai hyötyä. Merkitystä ei todellakaan ole sillä, työskenteletkö 8000 ihmisen konsernissa vai yksinyrittäjänä. Tärkeämpää on, miten toimit omassa verkostossasi ja pystyt sitä hyödyntämään. Anna hyvän kiertää. Se palaa aina takaisin.

Pohjoismaista startup-osaamista Afrikkaan: ”Haluamme auttaa nuoria johtamaan muutosta”

Nuorilla on ratkaiseva rooli Afrikan tulevaisuuden muovaamisessa. Pohjoismainen projekti haluaa luoda kontakteja Afrikan 54 maahan ja auttaa uuden bisneskulttuurin rakentamisessa.

5 sekunnin sääntö: Vakuuttaako verkkokauppasi markkinointi asiakkaat?

Verkkokaupan markkinointi on keino hankkia uusia asiakkaita ja pitää kauppa käynnissä. Menestys lähtee aina asiakkaan tarkasta tuntemisesta.

Ruokahävikkiyhteistyö johti uuteen tuotteeseen: kotimainen tomaattikastike haastaa italialaiset kilpailijat

Pitkän tuotekehittelyn jälkeen Jävla Sås Bolag tekee tomaattikastiketta Närpiön Vihanneksen hävikkitomaateista.

Pakko muuttui mahdollisuudeksi – kolme irtisanottua työntekijää yhdisti voimansa ja alkunsa sai menestyvä yritys

Sopivan markkinaraon löytäminen oli Metsäpalvelu FourForestin yrittäjille helppoa. Päätös yrittäjäksi lähtemisestä vaati enemmän pohdintaa.

Pienyrittäjät saman katon alle – etuina verkostoituminen ja edullinen vuokra

Kuopiolaisille pienyrittäjille avautui mahdollisuus päästä remontoituihin liiketiloihin, joissa verkostoituminen on helppoa.

Yhteistyö on voimaa – 7 pienyrittäjää perusti kivijalkakaupan

Yhteinen myymälä säästää aikaa ja rahaa. Kuopiolaisille yrittäjille jää entistä enemmän aikaa oman brändin ja liiketoiminnan kehittämiseen.

Mökkitie avasi pelin – musamiehet metsästävät seuraavaa isoa hittiä

Tuotanto- ja levy-yhtiö Mökkitie Records syntyi Arttu Wiskarin uran tueksi. Musiikkibisneksen murros pakottaa miettimään yrityksen ansaintalogiikkaa.

Yksinkertainen sopimus on tyhjää parempi

Sopimusten merkitys on kasvanut, ja niiden kanssa pitää olla todella tarkkana, kirjoittaa LVI-Trion Martti Saarnio.

Tulipalo tuhosi hotellin – kuinka yrittäjä selviää kriisistä?

Pudasjärvellä Hotelli Iso-Syötettä yli 20 vuotta pyörittänyt Juha Kuukasjärvi ei ole tuntenut vihaa tapahtuneesta. Katse on jo tulevassa.

Lataa lisää