Tilaa uudistunut yrittäjäkirje

Kirjeessä kootusti Kuukauden teema ja paljon yrittäjille hyödyllistä tietoa.

Yrittäjän osaaminen

Tärkeä oppi: Verkostot auttavat, mutta päätökset on tehtävä yksin

Tärkeä oppi: Verkostot auttavat, mutta päätökset on tehtävä yksin

Rovaniemellä jäätelötehdasta pyörittävä Anna-Riikka Lavia hyödyntää paikallista yrittäjäverkostoa.

|

Rovaniemeläisen Anna-Riikka Lavian päässä alkoi kypsyä muutama vuosi sitten ajatus elintarvikeyrittäjyydestä, jossa hän voisi käyttää hyödyksi paikalliset raaka-aineet ja verkostot.

– Ajattelin, että olisi kiinnostavaa tukea aluekehitystä yrittäjänä eikä vain kehittämishankkeissa, Lavia kertoo.

Hän oli tehnyt työuransa projektipäällikkönä paikallisuuden tuotteistamiseen liittyvissä hankkeissa. Yrittäjyysajatuksen kypsyttyä Lavia meni Lapin ammattiopistoon opiskelemaan elintarviketuotantoa. Vuonna 2015 syntyi Arctic Ice Cream Factory Oy.

Lavia kertoo nyt, mitä on oppinut yrittäjänuransa alkutaipaleella.

1. Verkostoidu

Työurallaan Lavia oli nähnyt, kuinka rankkaa ja väsyttävää yrittäminen saattoi olla. Toisaalta monelle se oli myös hienoa, motivoivaa ja palkitsevaa siitä huolimatta, että itsensä piti laittaa totaalisesti likoon.

Lavia tutustui projektipäällikköaikoinaan lukuisiin ihmisiin, jotka ovat voineet auttaa ja tukea häntä yrittäjänuralla. Lavia esimerkiksi vuokraa toiselta yrittäjältä tuotantotilat ja hyödyntää paikallisia yrittäjiä raaka-aineiden hankinnassa.

Verkostot ovat yksinyrittäjälle elintärkeitä. Eivätkä pelkästään operatiiviset verkostot, vaan myös sellaiset ihmiset, joiden kanssa voi keskustella ja joilta voi saada vertaistukea, Lavia sanoo.

Hän on kuitenkin myös oppinut, että viime kädessä yrittäjä on yksin, vaikka ympärillä olisi laajat verkostot. Yrittäjä tekee lopulta itse päätökset ja kantaa niistä vastuun.

2. Laske, laske ja laske

Lavia perusti yrityksensä Finnveran pienyrityslainan ja starttirahan turvin. Ensimmäisen vuoden hän suunnitteli ja opetteli, ja tuloja alkoi tulla vasta toisesta vuodesta alkaen.

– Kun yritys käynnistyy, pitää varautua siihen, ettei ole heti varaa nostella rahaa itselle. Sen puolen olin turvannut, joten liikkumavaraa oli.

Lavialla oli muun muassa säästöjä, jotka helpottivat alussa.

Toisaalta hän sanoo, että ainakin ensimmäistä kertaa yksinyrittävän on syytä pitää riskit järkevissä mitoissa ja ymmärtää realiteetit.

– Yrittäminen on älyttömän kallista. Rahaa pitää tulla sisään, jotta saa kaikki vakuutukset, YELit ja työntekijöiden maksut maksettua.

Siksi on tärkeää laskea, laskea ja vielä kerran laskea, että rahat riittävät.

– Kaikki kannattaa laskea monta kertaa ja vähän eri skenaarioilla, koska asiat eivät usein mene niin kuin on itse ajatellut. Ja vielä pitäisi jäädä vähän liikkumavaraakin.

3. Työ ei ole pyhää

Projektitöissä Lavia tottui siihen, että työajat eivät ole joka päivä kahdeksasta neljään. Myös yrittäjänä hän on hyödyntänyt mahdollisuutta työskennellä joustavasti. Lavian mielestä ei kuitenkaan pidä ajatella, että työ on pyhää ja työpäivien on pakko kestää 12 tuntia.

– Pitää muistaa, että joskus voi tulla päivä, jolloin ei itse pääse hoitamaan yritystä. Siihenkin pitää varautua.

Lavialla on viisivuotias lapsi, joka pitää yrittäjän mielessä muutakin kuin jäätelön tekemisen ja myynnin. Esimerkiksi talviaikaan Lavia suunnittelee työpäivänsä lapsen hoitoaikojen mukaan ja tekee tarvittaessa paperitöitä illalla, kun lapsi on mennyt nukkumaan. Kesäsunnuntaisin kesken kuumimman jäätelönmyyntisesongin hän haluaa käydä lapsen kanssa tivolissa.

Arctic Ice Cream Factory työllistää tänä kesänä viisi osa-aikaista myyjää. Lavia on löytänyt luotettavan työntekijän tuotantoon, joten syksystä alkaen hän keskittyy itse enemmän myyntityöhön.

Yrittäjyys sopii ihmiselle, joka on valmis tekemään töitä. Mutta elämästä pitää pystyä nauttimaan myös arjessa, eikä tilanne saa mennä siihen, että odottaa vain lomaa.

Fakta

3 x Vinkit uudelle yrittäjälle

Uskalla panostaa. Sesonkiluonteisella alalla pitää takoa silloin, kun rauta on kuumaa. Ennen sesongin alkua on syytä varmistaa, että välineistöä, työvoimaa ja myytävää tavaraa on riittävästi. Ilman rohkeita panostuksia ei tule myöskään voittoja.

Etsi oikeat verkostot. Anna-Riikka Lavia on löytänyt vertaistukea entisen työnsä kautta saamistaan yrittäjäkontakteista. Joku toinen taas saattaa olla innokas lähtemään mukaan esimerkiksi yrittäjäjärjestön toimintaan. Ei ole väliä, mitä kautta itselle sopivat verkostot löytyvät, kunhan löytyvät.

Pidä työ ja vapaa-aika tasapainossa. Vaikka varsinkin uudella yrittäjällä voi olla hinku täyttää elämänsä pelkällä työllä ja yrittäjyydellä, se tie voi viedä ennen pitkää tuhoon. Muustakin elämästä nauttiminen auttaa jaksamaan työssä.

Aasia kouli viinigurun verkostoitumaan: Yrittäjien on puhallettava yhteen hiileen

Timo Jokinen oli vuosikymmeniä yrittäjänä maailmalla. Nyt hän luotsaa viinibistroa Tampereella.

Mikä sai hyppäämään sijoitusalalta kalusteyrittäjiksi?

Sebastian Schauman ja Anssi Jokinen pohtivat yrittäjyyttä vuoden. Kun uskallus voitti, syntyi Ikea-kalusteita räätälöivä A.S.Helsingö.

Ovatko toiset yrittäjät sinulle vihollisia vai kumppaneita?

Hyvät kumppanuudet auttavat varmistamaan, että asiakas on tyytyväinen, kirjoittaa Mittasähkön Simo Kosunen.

Suurkaupunki vaihtui pikkukyläksi – Paluumuutto vei yrittäjäksi

Yrittäjä: Suomessa byrokratia Saksaan verrattuna todella pientä.

Kasvusuunnitelma vaihtui lennosta – yrittäjä mietti perusasiat uusiksi

Siivousyrittäjä oli aikeissa palkata työntekijän, kunnes käsitti, ettei se ole ainoa tapa viedä yritystä eteenpäin.

Mistä kumppani yksinyrittäjälle? Yhteistyö johti yhteiseen nimeen

Yrittäjien tiivis yhteistyö edellyttää hyvää henkilökemiaa ja yhteistä visiota.

Pariskunnan rohkea muutos: Urat Nokialla vaihtuivat yrittäjyyteen

Nokia-vuodet antoivat Anu ja Matti Torkkelille hyvät eväät ja asenteen yrittäjäksi.

Miten markkinat luodaan tyhjästä? Kilpailijoista tulee kumppaneita

EntoCube huokaisi helpotuksesta, kun hyönteisruuan myymisestä tuli viimein laillista.

Käykö aika pitkäksi? Somevaari ryhtyi yrittäjäksi eläkkeellä

Aku Erosesta tuli Somevaari puolivahingossa. Yrittäjyys oli keino työllistyä.

Lataa lisää