Yrittäjän osaaminen

Vinkkejä tilitoimiston valintaan – varmista ammattitaito ja luota muiden kokemuksiin

Tiina Raatikainen

Kirjoittaja on tamperelaisen tilitoimisto Aldia Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja.

Vinkkejä tilitoimiston valintaan – varmista ammattitaito ja luota muiden kokemuksiin

Yrityksen johto vastaa kirjanpidon ja tilinpäätöksen oikeellisuudesta, joten tilitoimisto kannattaa valita huolellisesti, kirjoittaa Aldian Tiina Raatikainen.

Kun ulkoistaa kirjanpidon tilitoimistolle, valinta kannattaa tehdä harkiten. Tilinpäätösten oikeellisuudesta pk-yrityksissä vastaa johto, eli käytännössä useimmiten tilinpäätöksen allekirjoittava yrittäjä. Osaamattomuus tilinpäätösasioissa ei vapauta allekirjoittajaa vastuusta.

Tilitoimiston mukana valitsee samalla myös taloushallinto-ohjelmiston. Nykyaikana ohjelmistot ovat yhteiskäyttöisiä, mikä maksimoi kustannustehokkuuden.

Tärkeintä tilitoimiston valinnassa on kuitenkin varmistaa tilitoimiston ammattitaito ja osaaminen. Valitettavan usein tulee eteen väärin laadittuja kirjanpitoja ja tilinpäätöksiä. Asiakas ei ole tiennyt jotain asiaa, ja kirjanpidon korjaamisesta tulee asiakkaalle sekä kuluja että yllättäviä veroseuraamuksia.

Tilitoimiston osaamisen tasoa voi tutkia muutamin keinoin. Tilitoimiston auktorisointi on hyvä lähtökohta. Auktorisoidut tilitoimistot ovat Taloushallintoliiton valvonnan alla, ja niiden tulee täyttää tietyt kriteerit säännöllisissä tarkastuksissa.

Lisäksi kannattaa kuunnella puskaradiota, tsekata tilitoimistojen nettisivuilta referenssit, tilitoimiston kirjanpitäjät ja palvelujen sisältö ja valita muutama itselle sopiva vaihtoehto. Niihin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa paikan päällä.

Tärkein kuitenkin on vielä varmistamatta: useimmissa tilitoimistoissa on sekä hyviä että hieman kokemattomampia kirjanpitäjiä. Jotta tilitoimistossa saadaan kaikki tilinpäätökset oikein laadittua, se edellyttää suunniteltuja prosesseja, henkilökunnan perehdytystä ja toimivaa varamiehitystä. Näistä kannattaa aina keskustella tilitoimiston kanssa.

Summa summarum tilitoimiston valinta on haasteellinen asia. Varmistamalla auktorisoinnin ja tilitoimiston prosessit sekä käymällä valituissa tilitoimistoissa, on laadukkaan ja itselle sopivan tilitoimiston löytäminen todennäköisempää. Luottaisin aina myös muiden asiakkaiden kokemuksiin.

Tsemppiä tilitoimiston valintaan!

Liiketoimintaa vuoristoradalla – Kuljetinvalmistaja tietää, millaista on olla suhdanteiden armoilla

Voitosta tappioon ja takaisin nousuun. 37 vuotta syklisellä toimialalla on opettanut Ferroplania tasoittamaan laskuja ja hyödyntämään nousuja.

Iso investointi vaatii juustoyrittäjältä lisää myyntiä ja nuukuutta – ”Luiden päällä ei ole paljon mitään”

Herkkujuustola suunnitteli historiansa suurinta investointia yli kymmenen vuotta. Tilinpäätöksillä oli merkittävä rooli pankkilainan saamisessa.

Tulorekisteri-ilmoittamisen lievennykset helpottavat etenkin pk-yrittäjää

Ensimmäinen vuosi tulorekisterin kanssa oli harjoittelua – toinen vuosi tekee ilmoittamisen etenkin pk-yrittäjille ja yhdistyksille hieman helpommaksi, kirjoittaa Taloushallintoliiton henkilöstöhallinnon johtava asiantuntija Eija Männistö.

Mitä tilinpäätös tarkoittaa ja miten sitä tulkitaan? Tässä vastaukset

Tilinpäätös koostaa tilikauden tapahtumat yhteen. Yrittäjälle se on tärkeä keino arvioida myös yrityksen tulevaa kehitystä.

Koko vuoden tulot tammikuussa: Lyytin bisnesmalli vaatii hyvää kassanhallintaa

Turkulaisyritys oli kassakriisissä vuonna 2010. Nyt suunnitelmissa on kansainvälinen kasvu.

Laskutatko valtiota? Nyt on korkea aika päivittää verkkolaskutus kuntoon

Sähköinen laskutus yleistyy yhä kiihtyvää tahtia. Varsinkin valtiota laskuttavien yritysten on hyvä laittaa verkkolaskutus ajan tasalle, kirjoittaa Taloushallintoliiton johtava asiantuntija Janne Fredman.

Mitä uusi verkkolaskulaki tarkoittaa?

Jos yrityksen asiakkaana on suomalaisia suuryrityksiä tai julkishallintoa, tilannetta kannattaa seurata rauhassa, kirjoittaa Taloushallintoliiton Janne Fredman.

Muuttuuko arvonlisäveron ilmoittaminen? Selvitys herättää huolta

Yrittäjät pelkäävät työmäärän ja kustannusten kasvavan, jos arvonlisäverotietoja ryhdytään antamaan tulevaisuudessa laskukohtaisesti.

Maksuehdolla on väliä: Yli 30 päivää vaatii jo toimenpiteitä

Tarpeisiin sopiva maksuehto on yrityksen elinehto, yritysneuvoja Teemu Vähätalo muistuttaa.

Lataa lisää