Yrittäjän osaaminen

Vinkkejä tilitoimiston valintaan – varmista ammattitaito ja luota muiden kokemuksiin

Tiina Raatikainen

Kirjoittaja on tamperelaisen tilitoimisto Aldia Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja.

Vinkkejä tilitoimiston valintaan – varmista ammattitaito ja luota muiden kokemuksiin

Yrityksen johto vastaa kirjanpidon ja tilinpäätöksen oikeellisuudesta, joten tilitoimisto kannattaa valita huolellisesti, kirjoittaa Aldian Tiina Raatikainen.

Kun ulkoistaa kirjanpidon tilitoimistolle, valinta kannattaa tehdä harkiten. Tilinpäätösten oikeellisuudesta pk-yrityksissä vastaa johto, eli käytännössä useimmiten tilinpäätöksen allekirjoittava yrittäjä. Osaamattomuus tilinpäätösasioissa ei vapauta allekirjoittajaa vastuusta.

Tilitoimiston mukana valitsee samalla myös taloushallinto-ohjelmiston. Nykyaikana ohjelmistot ovat yhteiskäyttöisiä, mikä maksimoi kustannustehokkuuden.

Tärkeintä tilitoimiston valinnassa on kuitenkin varmistaa tilitoimiston ammattitaito ja osaaminen. Valitettavan usein tulee eteen väärin laadittuja kirjanpitoja ja tilinpäätöksiä. Asiakas ei ole tiennyt jotain asiaa, ja kirjanpidon korjaamisesta tulee asiakkaalle sekä kuluja että yllättäviä veroseuraamuksia.

Tilitoimiston osaamisen tasoa voi tutkia muutamin keinoin. Tilitoimiston auktorisointi on hyvä lähtökohta. Auktorisoidut tilitoimistot ovat Taloushallintoliiton valvonnan alla, ja niiden tulee täyttää tietyt kriteerit säännöllisissä tarkastuksissa.

Lisäksi kannattaa kuunnella puskaradiota, tsekata tilitoimistojen nettisivuilta referenssit, tilitoimiston kirjanpitäjät ja palvelujen sisältö ja valita muutama itselle sopiva vaihtoehto. Niihin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa paikan päällä.

Tärkein kuitenkin on vielä varmistamatta: useimmissa tilitoimistoissa on sekä hyviä että hieman kokemattomampia kirjanpitäjiä. Jotta tilitoimistossa saadaan kaikki tilinpäätökset oikein laadittua, se edellyttää suunniteltuja prosesseja, henkilökunnan perehdytystä ja toimivaa varamiehitystä. Näistä kannattaa aina keskustella tilitoimiston kanssa.

Summa summarum tilitoimiston valinta on haasteellinen asia. Varmistamalla auktorisoinnin ja tilitoimiston prosessit sekä käymällä valituissa tilitoimistoissa, on laadukkaan ja itselle sopivan tilitoimiston löytäminen todennäköisempää. Luottaisin aina myös muiden asiakkaiden kokemuksiin.

Tsemppiä tilitoimiston valintaan!

Muuttuuko arvonlisäveron ilmoittaminen? Selvitys herättää huolta

Yrittäjät pelkäävät työmäärän ja kustannusten kasvavan, jos arvonlisäverotietoja ryhdytään antamaan tulevaisuudessa laskukohtaisesti.

Maksuehdolla on väliä: Yli 30 päivää vaatii jo toimenpiteitä

Tarpeisiin sopiva maksuehto on yrityksen elinehto, yritysneuvoja Teemu Vähätalo muistuttaa.

Osakeyhtiön perustaminen mielessä? Muista nämä 10 vinkkiä

Osakeyhtiöön liittyy omat muodollisuutensa, mutta osakkaiden riskit ovat rajallisia. Asiantuntija kertoo, kenelle osakeyhtiö sopii.

Kaikilla yrityksillä on liikesalaisuuksia – pidätkö huolta omistasi?

Uusi laki antaa lisäsuojaa liikesalaisuuksille, mutta tietojen salassapidosta on myös syytä sopia kirjallisesti.

Tilitoimiston vaihtaminen on harvinaista

Tietyissä tilanteissa tilitoimiston vaihtaminen on välttämätöntä, kirjoittaa Taloushallintoliiton Eeva Lyytinen.

Yrittäjä, ole hereillä – tulorekisteri tuo ison muutoksen

Työnantajan ei enää tarvitse jatkossa ilmoittaa samoja tulotietoja eri viranomaisille, kirjoittaa Taloushallintoliiton Eija Männistö.

Yrittäjän suurin valhe: Tiedätkö, kuinka paljon pitää maksaa itsellesi palkkaa

Tuloslaskelma valehtelee, jos yrittäjän palkkatiedot ovat pielessä. Laskukaava on selkeä.

Haaste yrittäjille: Käännä katse eteenpäin

Kumpaa seuraat aktiivisemmin: uutisia vai yrityksesi talouslukuja? kysyy Turun Tilikeskus-Yhtiöiden Tapio Peltomäki.

Kirjanpitäjästä on tultava asiakkaansa neuvonantaja

Yritykset hyötyvät, kun ne saavat parempaa tukea talousjohtamiseen, kirjoittaa Taloushallintoliiton Antti Soro.

Lataa lisää