Yrittäjän osaaminen

Yrittäjäksi uudelle alalle: Liikeidea kumpusi puhjenneesta renkaasta
Vapaus Bikesin Mikko Ampujan mukaan yrityksellä on vielä tekemistä, jotta se pääsee kasvutavoitteisiinsa. ”Asenneilmapiiri on yhä sellainen, että Suomessa ei voi pyöräillä kuin kesällä. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.”

Yrittäjäksi uudelle alalle: Liikeidea kumpusi puhjenneesta renkaasta

Vapaus Bikes Finlandin Mikko Ampujan liikeidea on mullistaa suomalainen työmatkapyöräily.

|

Moni hyvä liikeidea syntyy sattumalta, ja usein idean taustalla on konkreettinen ongelma. Sen on huomannut myös Vapaus Bikes Finlandin toimitusjohtaja Mikko Ampuja.

– Ostin muutama vuosi sitten pyörän, jonka rengas puhkesi yllättäen, mutta en saanut sitä korjattua. Jäin pohtimaan, että tarvittaisiin sellainen yritys, joka pitäisi huolta pyörästä ja sen huollosta, jotta voisin itse keskittyä pyörällä ajamiseen.

Idea jäi kytemään. Ampuja perusti Vapaus Bikes Finlandin yhdessä Tatu Mäkilän ja Jari Malmivaaran kanssa vuodenvaihteessa. Yritys tarjoaa polkupyöriä muun muassa yritysten käyttöön kuukausimaksua vastaan – ilman huolia puhjenneista pyörän kumeista. Pyörien huolto kuuluu pakettiin.

– Liikeideassa yhdistyi monta hyvää asiaa. Pyöräily on hyväksi sekä ihmisen hyvinvoinnille että ympäristölle. Alalla tapahtuu paljon, kun sähköpyörien ja pyöräilystä kiinnostuneiden määrä kasvaa.

Markkinatutkimuksella alkuun

Ampuja työskenteli aiemmin palvelumuotoilun parissa, ja ajatus yrittäjyydestä oli alkanut kiinnostaa hiljalleen.

– Havahduin siihen, että olin ollut saman yrityksen palveluksessa kymmenen vuoden ajan. Halusin tehdä vaihteeksi jotain muuta, ja pohdin muutaman eri liiketoimintavaihtoehdon välillä. Kaikki merkit viittasivat siihen, että pyöräilytrendi on kasvussa, joten päätös oli lopulta helppo.

Ampuja ja tämän yhtiökumppanit käyttivät ensimmäiset kuukaudet markkinatilanteen tutkimiseen.

– Katsoimme markkinaa ja totesimme, ettei tällaista palvelua ole saatavilla. Aloimme soitella yrityksiin, vaikka meillä ei ole vielä varsinaista tuotetta. Vastaanotto oli niin positiivinen, että päätimme lopulta perustaa yrityksen.

Nyt Vapaus Bikesin asiakkaina on kymmenisen yritystä. Mukana on myös pörssiyhtiöitä. Niitä yritys tavoittelee asiakkaakseen myös jatkossa.

– Tavoitteenamme on saada 10 000 työmatkapyörää Suomeen. Aloitamme isommista kaupungeista, kuten Helsingistä, Turusta, Tampereelta ja Oulusta.

Uusia avauksia

Vapaus Bikesin perustajat toivovat, ettei yritys jää vain suomalaiskaupunkeihin. Kansainvälistyminen siintää jo mielessä.

– Tarkastelemme parhaillaan sopivia kaupunkeja, joihin liikeidea voisi sopia. Moni on ehdottanut meille Amsterdamia, mutta siellä on jo tosi vahva pyöräilykulttuuri. Tähtäämme ensisijaisesti Helsingin kaltaisiin kaupunkeihin, joissa pyöräily on nosteessa, mutta ei vielä yhtä suosittua kuin isoissa pyöräilykaupungeissa, Ampuja sanoo.

Ennen kuin kansainvälistymishaaveet konkretisoituvat, kotimaan tavoitteissa riittää tekemistä.

– Olen laskenut, että jos jokainen yritys hankkisi kauttamme keskimäärin 20 pyörää, tarvitsisimme 500 isoa asiakasta, jotta pääsisimme 10 000 pyörän tavoitteeseen. Siinä riittää töitä, vaikka moni iso organisaatio suhtautuukin esimerkiksi työsuhdepyöriin myönteisesti.

Ampuja huomauttaa, että Vapaus Bikesin asiakkaat voivat löytyä myös matkailualalta.

– Nyt kesällä pilotoimme Clarion-hotellin kanssa hotellipyöriä. Tuomme hotelleihin ääniohjattuja sähköpyöriä, joilla voi tehdä sightseeing-retkiä. Palvelu toimii mobiiliapplikaation kautta.

Hallittua kasvua

Vapaus Bikesin ensimmäinen vuosi kuluu ennen kaikkea myynnin ja hankintojen parissa.

– Hankintojen kanssa pitää olla tarkkana, sillä hankintoja täytyy tehdä ennen kuin pääsemme laskuttamaan. Kassavirtaa pitää osata ennakoida ja ymmärtää. Pahimmassa tapauksessa huonosti suunniteltu, iso kauppa voisi viedä meidät konkurssiin. Osaava yhtiökumppani Tatu Mäkilä on ollut tässä kullanarvoinen apu.

Finnveran käyttöpääomalaina auttoi yrityksen alkuun. Ampuja kertoo, ettei yrityksellä ole ollut vielä tarvetta muulle ulkopuoliselle rahoitukselle.

– Voi olla, että kasvaisimme nopeammin, jos hakisimme rahoitusta. Toistaiseksi olemme painaneet itse pitkää päivää ja pystyneet ennakoimaan vaikeudet maksuehdoista neuvottelemalla.

Ampuja korostaa, että yrityksen kasvun täytyy olla joka tapauksessa hallittua.

– On ehdottoman tärkeää, että löydämme yritykselle juuri sopivat kumppanit ja onnistumme rekrytoinneissa. Seuraavaksi suunnitelmissamme on palkata ensimmäinen työntekijä mukaan. On jännittävää nähdä, miten rekrytointi sujuu ja miten pääsemme sen jälkeen eteenpäin.

Fakta

4 x Hallittu kasvu

Myyntiosaaminen kuntoon. Aloittelevan yrityksen tiimillä täytyy olla myyntiosaamista jo hyvin varhaisessa vaiheessa, sillä myyntityö alkaa usein viimeistään silloin, kun yritys on perustettu. Ilman myyntiä on harvoin liiketoimintaa. Tekeminen kannattaa aloittaa pian, vaikka hyvän suunnitelman tekoakaan ei pidä aliarvioida.

Kuuntele asiakasta. Mikko Ampuja huomauttaa, että palautetta kannattaa kysellä: tutut kehuvat idean usein hyväksi, mutta vasta maksava asiakas kertoo, onko ideassa perää. Liikeideaa voi työstää olemalla heti yhteydessä potentiaalisiin asiakkaisiin.

Realistiset tavoitteet. Aseta sekä lyhyen että pitkän tähtäimen tavoitteita. Lyhyen tähtäimen tavoitteet saavat työhön tekemisen tuntua, pitkän tähtäimen tavoitteet auttavat kokonaisuuden hahmottamisessa. Ampujan mukaan yritystoiminnassa tulee vääjäämättä myös hitaamman kasvun kausia. Tällöin on hyvä katsoa, mitä kaikkia lyhyen tähtäimen tavoitteita on jo saavutettu.

Sitoudu. Uuden yrityksen perustajan on hyvä miettiä realistisesti, miten pitkään hän haluaa työskennellä valitun aiheen parissa. Yrittäjyys helpottuu, jos intohimoa riittää ja yritystä jaksaa pyörittää vähintään muutaman vuoden ajan.

Huijari iskee useimmiten tekaistulla laskulla – Tunnista vaara

Jokainen voi tulla huijatuksi, ja erityisesti identiteettivarkaudet ovat kasvussa. Toimi nopeasti ja varoita muita yrittäjiä.

Yrittäjät muistelevat vaaran paikkoja: Silloin riski oli suurin

Yrittäjän uralla tulee vastaan aikoja, jolloin jälkeen päin ajateltuna olisi voinut käydä huonosti. Kolme yrittäjää kertoo, millaisen riskin he ovat ottaneet.

Uuden yrityksen merkkipaalu: Kuolemanlaakson ylittäminen

Yhtä huolestuttaa raha, toista jaksaminen. Sandy Talarmolla ja Tuuli Tarukanteleella on ollut hyvin erilaiset alkuvaiheen haasteet.

Vuosi paketissa – seuraavalta toivotaan läpimurtoa ja isompaa vaihdetta

Neljän yrityksen vetäjät niputtavat yhteen menneen vuoden ja odotukset tulevalle.

Haluatko perustaa yrityksen? Torju vaaran paikat – Katso video

Uusin Y-Koulu paneutuu kuolemanlaakson ylittämiseen. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu ennen yrityksen perustamista.

Yrityksen liiketoimintasuunnitelma on punainen lanka

Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma toimii yritystoiminnan runkona myös myöhemmin.

Mikä tekee hyvän yhtiökumppanin?

Vahva luottamus ja hyvä vuorovaikutus luovat pohjan markkinointitoimiston perustajien yhtiökumppanuudelle.

Uusi yrittäjä jää helposti liian nopeasti yksin

Pienikin lisäpotku voisi auttaa yrittäjiä pärjäämään ensimmäisinä vuosina, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Yrittäjän tärkeät opit kuolemanlaaksosta: Oppirahat eivät ole pikkujuttu

Ola Sundell ajattelee nyt, ettei uskaltanut tehdä ensimmäisinä vuosina riittävän isoja muutoksia.

Lataa lisää