Yrittäjän osaaminen

Yrittäjän tärkeät opit kuolemanlaaksosta: Oppirahat eivät ole pikkujuttu
Ola Sundellin mielestä yksinyrittäjät jäävät helposti liian yksin.

Yrittäjän tärkeät opit kuolemanlaaksosta: Oppirahat eivät ole pikkujuttu

Ola Sundell ajattelee nyt, ettei uskaltanut tehdä ensimmäisinä vuosina riittävän isoja muutoksia.

|

Yrittäjyyden kuolemanlaakso koituu monen uuden yrityksen kohtaloksi. Huonosti oli käydä myös Ola Sundellin yritykselle Hub13:lle.

– Isoimpia oppejani on, että kun kaikki on tosi kilpailtua, missään ei oikeastaan ole isoja markkinarakoja. Yritystoiminnan kannattavaksi saaminen on todella iso työ, Sundell sanoo.

Kesällä 2014 toimintansa Helsingissä aloittaneen Hub13:n alkuperäinen liikeidea oli tarjota yrittäjille yhteisöllinen työtila, josta saa myös yrittäjyyttä tukevia palveluja. Siksi yritys tarjosi tilojen ohella kasvuyrityksille suunnattuja tapahtumia.

Sundell sanoo tehneensä silloisen yhtiökumppaninsa kanssa virhearvion siinä, miten kahden liiketoiminnan yhdistäminen ja uuden liiketoimintamallin etsiminen onnistuu.

– Emme tajunneet, kuinka vaikeaa se on. Toimistohotellin pyörittäminen vei liikaa aikaamme, jolloin sitä ei jäänyt riittävästi palveluiden kehittämiseen. Tiesimme myös, että toimistohotellin hyvin kannattavaksi saaminen ei ole helppoa.

Isoja päätöksiä

Sundell toimi ennen yrityksen perustamista vuosia yksinyrittäjänä. Hän valmensi yrittäjiä ja yrityksiä uusien ketterämpien yrittäjyys- ja tuotekehitysmallien soveltamisessa.

Aiempi yrittäjäkokemus ei auttanut välttymään yllätyksiltä. Sundell pitää Hub13:n liikkeelle lähtöä hyvin tyypillisenä: päätöksiä tehtiin tiettyjen suunnitelmien ja visioiden pohjalta. Kun toiminta käynnistyi, moni suunnitelmista ei toteutunut odotusten mukaisesti.

– On tosi vaikea tietää, miten tehdään oikeita valintoja niin isoissa kuin pienissä kysymyksissä. Aluksi tehdään aika isojakin päätöksiä melko kepeästi. Jokaisen päätöksen kanssa joutuu vielä elämään kohtuullisen pitkään.

Sundell harmittelee esimerkiksi sitä, että Hub13 oli jumissa vuokrasopimuksensa kanssa kolme vuotta.

Yksi yllätyksistä oli, ettei alkuperäinen perustajatiimi toiminut. Kaksikon tiet erkanivat ja Sundell jatkoi yrityksen kehittämistä itsekseen.

Tiimin rakentaminenkaan ei sujunut ongelmitta. Sundell oletti löytävänsä yritykseen osaavia ja sopivia ihmisiä opiskelijoiden yrittäjyysyhteisöistä. Heidät oli tarkoitus saada heti mukaan kehittämään liiketoimintaa. Kiinnostuneita löytyi helposti, mutta lopputuloksena oli useita virherekrytointeja.

– Ihmisiä löytää aina puuhastelemaan mutta on tosi vaikeaa löytää ihmisiä, joilla on sama kompetenssi ja näkemys liiketoiminnasta ja sen rakentamisesta, Sundell sanoo.

”Sietämätön painetila”

Kuolemanlaaksolla viitataan siihen, selviääkö yritys kolmesta ensimmäisestä vuodesta. Monesti kyse on siitä, riittävätkö rahat ja saadaanko liiketoiminta kannattavaksi. Sundellin mielestä raha-asiat eivät ole syy vaan seuraus, joka pahentaa tilannetta entisestään.

– Isoin yksittäinen asia on, että yrittäjät ovat hirvittävän yksin. Kuolemanlaakso on sietämätön painetila, jossa on aika avuton olo. Se on monelle iso yllätys.

Esimerkiksi asioiden oikea priorisointi on Sundellin kokemuksen mukaan todella hankalaa yrittäjyyden alussa.

Rahaa myös palaa moneen asiaan, ja kaikesta yleensä maksaa aluksi enemmän. Sundell mainitsee esimerkkinä myynnin ja markkinoinnin.

– Yhtälön tekee vaikeaksi se, että uuden yrityksen myynti- ja markkinointiteho on aluksi heikko. Alussa joutuu kokeilemaan asioita, jotka eivät toimi, mutta ne silti maksavat.

– Kun puhutaan oppirahasta, se on oikeaa rahaa. Ei sitä voi ajatella niin, että no opinpa jotain. Ei se ole pikkujuttu, jos siinä paloi 10 000 euroa.

Suunta muuttui

Yrittäjältä puuttuu helposti uskallus tehdä tarpeeksi isoja muutoksia. Sundell myöntää, ettei itsekään ole uskaltanut.

Viime kesänä oli suunnanmuutoksen paikka: Hub13 luopui toimistohotellista ja keskittyi palvelujen kehittämiseen. Nyt käynnistymässä on muun muassa Välikuolema-niminen ohjelma 1–5-vuotiaille työnantajayrityksille yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa.

Sundellin mukaan liiketoiminta on nyt terveemmällä pohjalla kuin aiemmin.

Yritys työllistää neljä ihmistä. Liikevaihto on kasvanut vaikeuksista huolimatta. Ensimmäisenä vuonna se oli noin 150 000 euroa. Viime tilikaudella eli kolmantena vuonna liikevaihtoa kertyi jo 550 000 euroa ja tulos oli positiivinen.

Vaikka kuolemanlaakso on ylitetty, tekemistä riittää edelleen.

– Jos meidän tyyppinen yritys tekee voittoa 20 000 euroa, tosiasiassa eletään kädestä suuhun. Harvemmin ymmärretään miettiä, milloin yritys todella on kannattava. Pieni positiivinen tulos ei riitä.

Fakta

4 x Kuolemanlaakson yli

Pidä selkeä fokus. Rönsyily tulee hyvin kalliiksi. Siksi kannattaa miettiä, onko siihen varaa. Ola Sundellin mielestä yrityksellä on syytä olla suunnitelma ja strateginen viitekehys, jonka mukaan toimitaan. Ne eivät saa olla vain yrittäjän päässä. Suunnitelmat voivat elää ja niitä voidaan muuttaa lennosta. Valittua suunnitelmaa olisi kuitenkin hyvä noudattaa esimerkiksi kolme kuukautta kerralla.

Ole rehellinen itsellesi. Älä yritä tehdä asioita paremmiksi kuin ne ovat, Sundell neuvoo. Jos lopputulos on huono, on turha iloita siitä, että opinpa silti paljon. Opit pitää yrittää saada mahdollisimman nopeasti ja halvalla. On myös uskallettava myöntää itselleen, jos on väärässä.

Uskalla tehdä radikaaleja muutoksia. Isojen muutosten tekeminen on vaikeaa. Siksi niitä yritetään Sundellin mukaan tehdä helposti hieman sivusta – ilman, että mennään asian ytimeen. Pienillä muutoksilla ei kuitenkaan ole samanlaista vaikutusta.

Mieti, mihin sitoudut. Sundellin neljäs neuvo kuuluu: Älä tee alussa sitoumuksia, joista et pääse nopeasti eroon. Ne voivat estää radikaalien muutosten tekemisen.

Huijari iskee useimmiten tekaistulla laskulla – Tunnista vaara

Jokainen voi tulla huijatuksi, ja erityisesti identiteettivarkaudet ovat kasvussa. Toimi nopeasti ja varoita muita yrittäjiä.

Yrittäjät muistelevat vaaran paikkoja: Silloin riski oli suurin

Yrittäjän uralla tulee vastaan aikoja, jolloin jälkeen päin ajateltuna olisi voinut käydä huonosti. Kolme yrittäjää kertoo, millaisen riskin he ovat ottaneet.

Uuden yrityksen merkkipaalu: Kuolemanlaakson ylittäminen

Yhtä huolestuttaa raha, toista jaksaminen. Sandy Talarmolla ja Tuuli Tarukanteleella on ollut hyvin erilaiset alkuvaiheen haasteet.

Vuosi paketissa – seuraavalta toivotaan läpimurtoa ja isompaa vaihdetta

Neljän yrityksen vetäjät niputtavat yhteen menneen vuoden ja odotukset tulevalle.

Haluatko perustaa yrityksen? Torju vaaran paikat – Katso video

Uusin Y-Koulu paneutuu kuolemanlaakson ylittämiseen. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu ennen yrityksen perustamista.

Yrityksen liiketoimintasuunnitelma on punainen lanka

Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma toimii yritystoiminnan runkona myös myöhemmin.

Mikä tekee hyvän yhtiökumppanin?

Vahva luottamus ja hyvä vuorovaikutus luovat pohjan markkinointitoimiston perustajien yhtiökumppanuudelle.

Yrittäjäksi uudelle alalle: Liikeidea kumpusi puhjenneesta renkaasta

Vapaus Bikes Finlandin Mikko Ampujan liikeidea on mullistaa suomalainen työmatkapyöräily.

Uusi yrittäjä jää helposti liian nopeasti yksin

Pienikin lisäpotku voisi auttaa yrittäjiä pärjäämään ensimmäisinä vuosina, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Lataa lisää