Yrittäjän osaaminen

Yrittäjyys on ajanhallinnan korkeakoulu
Yrittäjyyttä kannattaa kokeilla siksi, että silloin saa ottaa vastuun omasta tekemisestä, kertoo Vihdin lukion opiskelija Kaarlo Kauriinvaha.
Yritysidea voi lähteä liikkeelle pienestä arkipäivän havainnosta. Minua ja ystävääni Miikka Moilasta ihmetytti, miksi lukion kurssivalinnat tehdään edelleen kynällä paperille, vaikka se on hidasta ja haaskaa sekä opiskelijoiden että opinto-ohjaajien aikaa.
Tämä havainto alkoi jalostua yritysideaksi lukion ensimmäisen vuoden lopulla, kun kuulimme Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta. Toinen lukiovuotemme, eli lukuvuosi 2018–2019, kului yrittäjinä.
Vuoden aikana pilotoimme sähköistä kurssivalintasovellusta ja kehitimme tuotetta saadun palautteen perusteella. Sekä opiskelijoilta että opinto-ohjaajilta tuli jatkuvasti vihreää valoa. Yrityksemme Kisma NY:n sovellus onkin ollut nyt puolitoista vuotta käytössä Vihdin lukiossa.
Käsitykseni yrittäjyydestä oli vähän sellainen, että yrittäjä työskentelee, kun ehtii tai haluaa. Ensimmäinen saamani oppi oli kuitenkin se, että töitä on määrä X ajankohtana Y, mutta kukaan ei ole patistamassa sorvin ääreen. Piti siis esimerkiksi opetella käyttämään kalenteria tositarkoituksella, sillä tuplabuukkausten riski osoittautui todelliseksi.
Yrittäjyys opetti paljon myös palautteen, ja tietenkin erityisesti asiakaspalautteen, vastaanottamisesta. Saamme edelleen kehitysideoita sovellukseen liittyen, ja päivitämme sitä, kun ehdimme.
Tämänhetkinen suunnitelmani on pyrkiä kirjoitusten jälkeen opiskelemaan jotain teknillistä alaa. Opinnoista on varmasti hyötyä, päädyinpä sitten palkkatyöhön tai yrittäjäksi.
Tulevaisuudensuunnitelmiini liittyen olikin mielenkiintoista osallistua Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämään Job Shadow -päivään, jossa pääsin varjostamaan konsulttiyritys Knowitin toimitusjohtajaa Ville Särmälää.
Koska oma yrittäjyyteni on ollut kahden miehen operaatio, oli kiehtovaa nähdä, miten samalla alalla toimiva, yli sata ihmistä työllistävä yritys pyörii. Job Shadow -päivä osoitti, että aina kannattaa pitää aistit avoinna. Pistin korvan taakse erityisesti sen, että ohjelmistorobotiikasta kannattaa ottaa lisää selvää.
Kaiken kaikkiaan yrittäjyys on ollut minulle ajanhallinnan ja palautteen vastaanottamisen korkeakoulu. Kumpikin taito on sellainen, että siitä on hyötyä elämän jokaisella osa-alueella.
Yrittäjyyttä kannattaakin kokeilla paitsi yrittämisen itsensä vuoksi myös siksi, että yrittäjänä saa ottaa vastuun omasta tekemisestä.