Jaksaminen

Ensin syöpä, sitten uupumus – yrittäjä oppi arvostamaan itseään
MBakeryn yrittäjä Mikko Hietala huomasi orastavan työuupumuksen ajoissa. Nyt hän ymmärtää pitää välillä myös vapaata.

Ensin syöpä, sitten uupumus – yrittäjä oppi arvostamaan itseään

Työuupumus pakotti Mikko Hietalan ymmärtämään, ettei edes yrittäjä ole korvaamaton.

|

Turkulaisen MBakery-leipomon yrittäjälle Mikko Hietalalle 2015 oli hulluin vuosi koskaan. Vuoden aikana MBakery kasvoi hurjasti, lanseerasi uuden kahvilakonseptin ja valittiin tv-kanava Jimin ohjelmassa Suomen parhaaksi leipomoksi.

Työmäärä lisääntyi räjähdysmäisesti ja Hietalan oma rooli yrityksen johtajana laajentui. Päivät olivat pitkiä, sillä asiakastapaamisten ja edustustöiden määrä kasvoi huomattavasti ja niitä oli usein myös viikonloppuisin.

Kun Hietala työntekijöineen oli jäämässä vuoden päätteeksi jouluvapaille, hän tajusi, ettei kaikki ole kunnossa.

– Henkilökunnasta ja itsestä näki, ettei tässä ole mitään järkeä. Ylitöitä oli tehty hulluna, ja kaikki olivat loppuun ajettuja, Hietala kuvailee tuntemuksiaan.

Hietala oli käynyt jo opiskeluaikoinaan läpi burnoutin, joten tilanne sai hänet mietteliääksi. Yrittäjä huomasi uupumisen merkit muun muassa siitä, ettei hän jaksanut keskittyä asioihin. Hietala saattoi istua tuntikausia tietokoneen ääressä saamatta mitään aikaan. Väsymys johti siihen, että hän oli myös ärtyneempi kuin normaalisti.

Joinain päivinä Hietalan oli pakko lähteä työpaikalta pois, koska oma saamattomuus ahdisti niin paljon. Henkilökunnalle yrittäjän uupumus alkoi näkyä niin, että hän vietti enemmän aikaan omissa oloissa ja siirsi asioita muiden tehtäväksi.

– Samanlaista vuotta en halua enää ikinä. Se oli erittäin rankaa aikaa, Hietala sanoo nyt.

Syöpäkään ei hidastanut tahtia

Jo palkkatöissä ollessaan Hietala työskenteli yrittäjälähtöisesti tuntimääristä välittämättä, koska halusi tehdä työnsä mahdollisimman hyvin.

Kun Hietala monien muiden tavoin irtisanottiin työpaikastaan Aschan-konditoriasta kesällä 2012, kahden päivän päästä töiden loppumisesta hän jo leipoi ja toimitti tuotteita oman MBakery-yrityksensä kautta. Hän otti käyttöönsä vuosikausia pöytälaatikossa olleen toiminimen.

Ensimmäiset kahdeksan–yhdeksän kuukautta Hietala työskenteli yksin ja paljon. Työpäivä alkoi aamuyöllä pohjien paistamisella ja kuorman kasaamisella. Sen jälkeen yrittäjä jakeli tuotteita, teki markkinointimateriaaleja ja soitteli asiakkaille. Iltapäivällä hän teki lisää tuotteita. Päivät olivat ympäripyöreitä.

Ensimmäinen todellinen takaisku tuli noin yhdeksän kuukauden yrittäjätaipaleen jälkeen. Oli perjantaipäivä, ja Hietala sai kuulla lääkäriltään sairastuneensa syöpään.

– Sen viikonlopun räyhäsin, itkin ja join yksinäni mökillä, Hietala muistelee.

Samana viikonloppuna hän kuitenkin päätti, ettei anna periksi. Yritystoiminta jatkui normaaliin tapaan, koska firma oli päässyt hyvään lentoon. Samaan aikaan yritys sai ensimmäiset työntekijänsä. Ulkopuoliset tuskin huomasivat, että Hietala kävi rankoissa syöpähoidoissa.

Syöpä uusiutui vuonna 2015, mutta on sen jälkeen pysynyt kurissa.

Itsensä rakastaminen auttaa jaksamaan

Kun Hietala palasi vuoden 2015 joululomalta, hän palkkasi lähes ensitöikseen muutaman työntekijän lisää. Sitten hän meni lääkäriin ja sai unilääkkeet, joiden avulla pääsi unirytmiin ja sai jatkuvan väsymyksen karistettua. Sen lisäksi Hietala pakotti itsensä pitämään viikon aikana myös vapaapäiviä.

Orastaneen työuupumuksen tärkein opetus oli, että Hietala oppi rakastamaan itseään, omaa aikaansa ja olemaan tietyissä tilanteissa itsekäs. Hän on opetellut sisäistämään, että on paljon pahempaa kaatua työuupumuksen takia pysyvästi petiin kuin olla silloin tällöin pari viikkoa pois työpaikalta lataamassa akkuja ja varmistamassa, että pää kestää.

– Firma ei siihen kaadu, kun henkilökunnassa on porukkaa, johon voi luottaa.

Työtään rakastavalle yrittäjälle voi kuitenkin olla välillä vaikeaa pysyä poissa työpaikalta. Hietalakin salli ”lipsahdukset” itselleen silloin, kun ne ovat hänen omia, vapaita valintojaan. Hän saattaa esimerkiksi joskus vapaapäivänään mennä tiskaamaan ja auttelemaan johonkin seitsemän päivää viikossa auki olevaan kahvilaansa.

– Se on ihan ok, kun sen voi itse valita. Silloin en koe työntekoa kuormittavaksi.

Fakta

5 x Mikko Hietalan vinkit työssä jaksamiseen

Et ole korvaamaton. Kun Hietala ymmärsi, ettei firma kaadu, vaikka hän on pari viikkoa poissa, hän salli itselleen myös lomia aiempaa helpommin.

Yrittäjäkollegoiden tuki. Hietalalle on ollut ensiarvoisen tärkeää verkostoitua muiden yrittäjien kanssa. Hänestä yrittäjää pystyy oikeasti ymmärtämään vain toinen yrittäjä, jolla on rahaa kiinni omassa yrityksessä.

Pakota itsesi pois työpaikalta. Hietala pitää Elixiassa ryhmäliikuntatunteja ja ottaa välillä tunteja keskelle päivää tai esimerkiksi kello 16:ksi. Näin hänen on pakko lopettaa työt niinä päivinä tiettyyn aikaan.

Lähde muihin maisemiin. Turku on täynnä Hietalan asiakkaita, ja työasiat kävelevät usein kaupungilla vastaan. Toiseen kaupunkiin normaaleista rutiineista pois matkaaminen saa ajatukset pois työasioista.

Älä tee töitä kotona. Hietala ei vie kotiin tietokonetta, papereita eikä edes leipäpussia, joka muistuttaisi MBakerystä. Koti on pyhitetty työasioilta, sillä muuten yrittäjä saattaisi helposti lipsahtaa työn pariin mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Miten kasvuyritys voi yhdistää työmäärän ja palautumisen? Aikatauluta kaikki, neuvoo Slushin Miika Huttunen

Miika Huttunen uskoo, että startup-ekosysteemi keskustelee nykyään paljon enemmän työstä palautumisesta.

Tunnista jaksamisen 4 varoitusvaloa ja reagoi ajoissa

Kun jaksaminen hiipuu, syttyy varoitusvaloja. Animaatiomme kertoo, mihin merkkeihin on syytä kiinnittää huomiota ja milloin tahtia on rauhoitettava.

Pikkuhiljaa pohjalta pinnalle – ”Pahimmillaan istuin kippurassa suihkussa ja mietin, miten olen joutunut tähän tilanteeseen”

Diivadesignsin yrittäjä Heidi Julkunen uupui ja mursi kätensä. Intohimo ja oman vision toteuttaminen saavat hänet edelleen jatkamaan yrittäjänä.

Milloin jaksamisen raja tulee vastaan? ”Olen varoittava esimerkki muille”

Janne Gylling osasi ja uskalsi hakea ammattiapua. Uupuminen on vaarallinen yrittäjien ammattitauti.

Tunnistatko uupumisen oireet? Näin teet muutoksen

Uupumisen oireet on syytä ottaa vakavasti. Muutoksen yhtenä kulmakivenä on merkityksellisen tavoitteen asettaminen.

Yrittäjien jaksaminen kovalla koetuksella – Tunnistatko itse ongelman?

Yrittäjien jaksaminen on kriittistä yrityksen koko olemassaolon kannalta.

Yrittäminen ei sovi heikkohermoiselle

Sopiva määrä töitä olisi ideaali. Se harvoin toteutuu edes yrittäjällä, kirjoittaa Vesinummelan yrittäjä Timo Nummela.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

Lataa lisää