Jaksaminen

Milloin jaksamisen raja tulee vastaan? ”Olen varoittava esimerkki muille”
Peräti 95 prosenttia palautumisesta tapahtuu unessa. Unen määrä ja laatu ovat isossa roolissa, kun puhutaan jaksamisesta.

Milloin jaksamisen raja tulee vastaan? ”Olen varoittava esimerkki muille”

Janne Gylling osasi ja uskalsi hakea ammattiapua. Uupuminen on vaarallinen yrittäjien ammattitauti.

|

Jokaiselle yrittäjälle tulee lopulta jaksamisen raja vastaan, kun työn kuormitus kasvaa liian suureksi. Janne Gylling huomasi oman rajansa keväällä.

– Meille tuli aiemmin suuri ajatus, että pidetään tammikuu töistä tyhjänä. Silloin olisi voinut levätä. Tuli joulu, ja kalenteri oli täynnä toukokuuhun asti. Alkuvuonna oli sitten 250 palloa ilmassa, enkä pystynyt enää arvioimaan missä järjestyksessä töitä pitäisi alkaa tehdä. Oli päiviä, kun tuijotin vain seinään koko päivän, Gylling kertoo.

– Lopulta hain apua ja aloin käydä psykoterapeutilla, hän jatkaa.

Uupuminen oli seurausta vuosia kestäneestä liiallisesta työnteosta ja pitkistä päivistä. Pahimmillaan herätyskello soi kello 4.53 ja takaisin kotiin yrittäjä pääsi vasta kahdeksan jälkeen illalla.

Gylling arvioi, että energiajuomaa kului litra päivässä jopa 4–5 vuoden ajan. Samalla unen laatu ja määrä huononivat. Suositus unen määräksi on keskimäärin 7–8 tuntia yössä, sillä peräti 95 prosenttia palautumisesta tapahtuu unessa. Unella on vaikutusta itse asiassa lähes kaikkeen.

–  Työ vei liian paljon päivästä ja liikkuminen alkoi jäädä. Itselle pystyi jotenkin perustelemaan, että ensi kuussa helpottaa. Asiakkaalle ei kuitenkaan sanota ”ei”. Nyt olen joutunut ensimmäistä kertaa sanomaan sen, yrittäjä tunnustaa.

Hae ulkopuolista apua

Gylling perusti ensimmäisen yrityksensä jo yli 20 vuotta sitten. Sen jälkeen hän on ollut välillä myös palkansaajan asemassa, kunnes veri veti taas yrittäjäksi.

WordPress-toteutuksiin erikoistunut mainostoimisto Moretag Agency perustettiin kolme vuotta sitten. Gylling tekee töitä yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa. Jotain työnteon määrästä kertoo se, että yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 277 000 euroa. Se on kova luku kahden miehen toimistolle.

– Yhtiökumppanini ei nähnyt tilannettani niin tarkasti, sillä hän asuu Helsingissä ja minä Tampereella. Aiheesta kyllä puhuttiin jonkin verran, Gylling sanoo.

Hän myöntää vierastaneensa ulkopuolisen avun hakemista turhaan. Apua olisi pitänyt hakea jo paljon aikaisemmin. Avun löytäminen ei ollut myöskään vaikeaa. Gylling etsi netistä omasta mielestään sellaisen henkilön, jonka kanssa pystyy puhumaan.

Muutos vaatii paljon työtä ja vaikeita päätöksiä. Gylling on joutunut miettimään hyvään elämän tärkeysjärjestyksen uudelleen.

– Itseä ei kannata tappaa työllä. Tärkeintä on olla armollisempi omalle tekemiselle. Minun piti pakottautua siihen, että en enää koske tietokoneeseen kello viiden jälkeen tai viikonloppuisin. Olen yrittänyt myös käynnistellä liikkumista uudestaan. Lisäksi nukun enemmän. Jollekin seitsemän tuntia on riittävä määrä, mutta minulle ei, Gylling listaa.

Hän kertoo olevansa varoittava esimerkki muille yrittäjille. Omaan jaksamiseen on syytä suhtautua vakavasti ja yrittää tunnistaa, milloin arki alkaa kuormittaa liikaa.

– Jokaisen kestokyky on yksilöllistä. Pahinta on vertailla itseä muihin. Yrittäjyyden romantisointi on myös vaarallista. Jos joutuu tekemään hulluna töitä, että pystyy ylipäätään elämään, niin silloin on jotain pielessä. Kannattaa mennä palkkatöihin, mikäli palkallisen loman pitäminen on mahdotonta, Gylling neuvoo.

Miten kasvuyritys voi yhdistää työmäärän ja palautumisen? Aikatauluta kaikki, neuvoo Slushin Miika Huttunen

Miika Huttunen uskoo, että startup-ekosysteemi keskustelee nykyään paljon enemmän työstä palautumisesta.

Tunnista jaksamisen 4 varoitusvaloa ja reagoi ajoissa

Kun jaksaminen hiipuu, syttyy varoitusvaloja. Animaatiomme kertoo, mihin merkkeihin on syytä kiinnittää huomiota ja milloin tahtia on rauhoitettava.

Pikkuhiljaa pohjalta pinnalle – ”Pahimmillaan istuin kippurassa suihkussa ja mietin, miten olen joutunut tähän tilanteeseen”

Diivadesignsin yrittäjä Heidi Julkunen uupui ja mursi kätensä. Intohimo ja oman vision toteuttaminen saavat hänet edelleen jatkamaan yrittäjänä.

Tunnistatko uupumisen oireet? Näin teet muutoksen

Uupumisen oireet on syytä ottaa vakavasti. Muutoksen yhtenä kulmakivenä on merkityksellisen tavoitteen asettaminen.

Yrittäjien jaksaminen kovalla koetuksella – Tunnistatko itse ongelman?

Yrittäjien jaksaminen on kriittistä yrityksen koko olemassaolon kannalta.

Yrittäminen ei sovi heikkohermoiselle

Sopiva määrä töitä olisi ideaali. Se harvoin toteutuu edes yrittäjällä, kirjoittaa Vesinummelan yrittäjä Timo Nummela.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

Uupumus yllätti yrittäjän: Innostavatkin asiat koettelevat jaksamista

Petri Hollmén opettelee huolehtimaan jaksamisestaan silloinkin, kun olo ei ole uupunut.

Lataa lisää