Jaksaminen

Kuinka yrittäjä malttaa lomailla?
Tapahtumatuotantopalveluita tuottava To do:n yrittäjä Jenna Ritala matkustaa mielellään lomalla jonnekin aurinkoon. “Jos joudun avaamaan koneen mukavassa paikassa, työnteko ei tunnu lomalla niin pahalta”, hän sanoo.

Kuinka yrittäjä malttaa lomailla?

Pitkät viikonloput ja sesongin ulkopuolella pidetyt lomat auttavat yrittäjiä jaksamaan kiireisten aikojen yli.

|

Yrittäjäkin tarvitsee lomaa – mutta miten sen pitäminen onnistuu? Läheskään kaikki eivät voi lomailla niin paljon kuin haluaisivat.

Kysyimme asiasta työnantajana toimivalta, yksinyrittäjältä ja yhtiökumppanin kanssa yritystä pyörittävältä.

”Pelkäsin antavani kilpailuetua muille”

Tapahtumatuotantopalveluita tarjoavan To do:n yrittäjä Jenna Ritala lomailee vuosittain viitisen viikkoa putkeen. Lisäksi hän pyrkii pitämään pitkiä viikonloppuvapaita läpi vuoden silloin kuin se on mahdollista.

Ritalan yritys työllistää viisi henkeä. Lomalle jäämistä helpottaa hänen mukaansa tieto siitä, että yritys jää hyviin käsiin. Avuksi ovat myös alan kausiluonteisuus ja se, että tapahtumat suunnitellaan tarkasti etukäteen.

– Loka-marraskuussa on usein hiljaista, joten pyrin ajoittamaan lomani niille main. Delegointi kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Olen lomalla silti tavoitettavissa, jos jotain akuuttia sattuisi, Ritala kertoo.

Ritala perusti To Do:n vajaat kolme vuotta sitten. Hänen mielestään lomalle lähteminen oli helpompaa ensimmäiset 1,5 vuotta, kun hän toimi yksin.

– Kasvu on tuonut uudenlaisia haasteita. Mitä isompi yritys, sitä enemmän tässä on liikkuvia osia. Toisaalta aluksi kuvittelin, että minun täytyy olla lomallakin tavoitettavissa koko ajan. Pelkäsin, että lomailuni antaa kilpailuedun jollekin toiselle.

Vaikeinta loman pitämisessä on Ritalan mukaan se, että yrityksen kanssa on ikään kuin naimisissa.

– En voi vain jättää avaimia pöydälle ja lähteä. Lomasta kuluu iso osa siihen, että irtaudun työasioista.

Yrittäjällä ei myöskään ole palkallista lomaa. Tuloja on pakko hankkia ennakkoon sen verran, että voi halutessaan olla kuukauden poissa.

Haasteista huolimatta Ritala kokee lomailun äärimmäisen tärkeäksi.

– Teen töitä välillä tosi intensiivisesti ja kovalla tahdilla. Sen vastapainoksi on pakko palautua. Omasta hyvinvoinnista täytyy pitää huolta. Jos en jaksa, yritys ei kanna ja moni menettää työpaikkansa.

Yrittäjä korostaa, että tapahtuma-alalla on muistettava muutenkin levätä ja huolehtia itsestään.

– Tapahtumat ovat aina ainutkertaisia ja ne täytyy saada onnistumaan kerralla. Sen takia minun täytyy olla aina tapahtumissa parhaimmillani ja läsnä parhaalla mahdollisella energialla.

”En kerro lomastani kummemmin”

Antti Sulkanen

3D-tulostimia myyvän ja maahantuovan AN-Cadsolutionsin perustaja Antti Sulkanen pyörittää yritystään yksin. Vaikeinta lomalle lähtemisessä on hänen mielestään se, ettei yksinyrittäjällä ole taustatukea. Hän on lomillakin asiakkaidensa tavoitettavissa.

– En kerro lomastani sen kummemmin. Jos tilauksia tulee, pyrin hoitamaan ne reissun päältä.

Sulkasella liikenee harvoin aikaa pitkille lomille, mutta työtahtia voi vähentää silloin, kun muukin Suomi hiljenee.

– Juhannuksesta elokuun jälkeen on rauhallisinta, ja ajoitan lomat muutenkin mielelläni lasten loma-aikoihin. Viikko on silti yleensä maksimi, jonka voin olla pois kerralla.

Lyhytkin loma tulee usein tarpeeseen.

– Yleisen jaksamisen kannalta on välttämätöntä lomailla välillä. Lyhyitä lomia on onneksi suhteellisen helppo pitää, Sulkanen kertoo.

”Teemme toisillemme tehtävälistoja”

Marika Vuorinen

Sisältömarkkinointitoimisto Kurkistuksen yrittäjä Marika Vuorinen lomailee yhtiökumppaninsa kanssa vuorotellen. He myös pitävät lomia tismalleen saman verran.

– Juhannuksen yhteydessä voi hyvin pitää pidennetyn viikonlopun, lisäksi voimme kumpikin lomailla kaksi viikkoa myöhemmin kesällä, Vuorinen kertoo.

Hänen mukaansa lomalle lähteminen tuntuu melko helpolta, kun työtaakkaa jakaa tuttu yhtiökumppani. Olennaista on, että toiselle siirtää tarpeeksi tietoa etukäteen. Vuorisen mielestä lomalle lähtöä on hyvä valmistella viimeistään pari viikkoa ennen h-hetkeä.

– Teemme toisillemme tehtävälistoja loman ajaksi ja kerromme asiakkaille, että ihan kaikkia palveluitamme ei välttämättä ole saatavilla loman aikana.

Vuorinen tietää kokemuksesta, että yrittäjän on usein vaikea päästä kokonaan irti arjesta lomalla.

– Olen tavoitettavissa siltä varalta, jos töissä iskisi jokin katastrofi. Toisaalta lomailu on todella tärkeää, koska siitä saa uutta energiaa.

Fakta

Yrittäjien vinkit lomalle lähtöön

Valmistaudu hyvissä ajoin. Lomalle lähtö kannattaa suunnitella hyvin, viimeistään paria viikkoa ennen. Jos mahdollista, delegoi työtehtävät ajoissa yhtiökumppanille tai henkilökunnalle. Kun asioita ei jätä asioita roikkumaan, yrittäjä voi lomailla hyvillä mielin ja henkilökunta tietää, mitä tekee.

Vaihda maisemaa. Yrittäminen on monelle elämäntapa ja intohimo, mutta irtiotot auttavat jaksamaan. Maisemanvaihdos voi tehdä hyvää. Kotona on helposti iso kiusaus tehdä samalla vähän töitä.

Ajoita lomat oikein. Mieti, milloin omalla alallasi on helpointa lomailla. AN-Cadsolutionsin yrittäjä Antti Sulkanen neuvoo hyödyntämään arkipyhät ja koulujen loma-ajat, jolloin työelämässä on usein muutenkin hiljaisempaa.

Älä suorita lomaa. Jos työ koostuu aikatauluista ja deadlineista, oma loma ei saa olla pelkkää suorittamista. Kurkistuksen Marika Vuorisen mielestä lomaa ei ole järkevää aikatauluttaa.

Ota omaa aikaa. Lomalla ei ole pakko vastata puhelimeen ja olla koko ajan asiakkaan tavoitettavissa. Esimerkiksi Kurkistuksessa kerrotaan asiakkaille avoimesti, ettei kaikkia palveluja välttämättä saa yrittäjien lomien aikana.

Miten kasvuyritys voi yhdistää työmäärän ja palautumisen? Aikatauluta kaikki, neuvoo Slushin Miika Huttunen

Miika Huttunen uskoo, että startup-ekosysteemi keskustelee nykyään paljon enemmän työstä palautumisesta.

Tunnista jaksamisen 4 varoitusvaloa ja reagoi ajoissa

Kun jaksaminen hiipuu, syttyy varoitusvaloja. Animaatiomme kertoo, mihin merkkeihin on syytä kiinnittää huomiota ja milloin tahtia on rauhoitettava.

Pikkuhiljaa pohjalta pinnalle – ”Pahimmillaan istuin kippurassa suihkussa ja mietin, miten olen joutunut tähän tilanteeseen”

Diivadesignsin yrittäjä Heidi Julkunen uupui ja mursi kätensä. Intohimo ja oman vision toteuttaminen saavat hänet edelleen jatkamaan yrittäjänä.

Milloin jaksamisen raja tulee vastaan? ”Olen varoittava esimerkki muille”

Janne Gylling osasi ja uskalsi hakea ammattiapua. Uupuminen on vaarallinen yrittäjien ammattitauti.

Tunnistatko uupumisen oireet? Näin teet muutoksen

Uupumisen oireet on syytä ottaa vakavasti. Muutoksen yhtenä kulmakivenä on merkityksellisen tavoitteen asettaminen.

Yrittäjien jaksaminen kovalla koetuksella – Tunnistatko itse ongelman?

Yrittäjien jaksaminen on kriittistä yrityksen koko olemassaolon kannalta.

Yrittäminen ei sovi heikkohermoiselle

Sopiva määrä töitä olisi ideaali. Se harvoin toteutuu edes yrittäjällä, kirjoittaa Vesinummelan yrittäjä Timo Nummela.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

Lataa lisää