Jaksaminen

Miten omasta hyvinvoinnista huolehditaan epävarmoina aikoina?

Miten omasta hyvinvoinnista huolehditaan epävarmoina aikoina?

Koronapandemia on jyllännyt yli puoli vuotta, ja tilanne jatkuu yhä. Miten omasta hyvinvoinnista pidetään huolta pitkittyneessä epävarmuudessa?

| |

Kuormitusta ei voi kokonaan poistaa omasta elämästä. Sitä voi kuitenkin oppia keventämään. Varsinkin poikkeusaikana omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää. Avain epävarmuudessa toimimiseen on Työterveyslaitoksen tutkijan ja projektipäällikön Eveliina Korkiakankaan mukaan riittävä palautuminen.

– Koronatilanne vaikuttaa jatkuvan. Silloin on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota palautumiseen, jotta huono stressi ja kuormitus eivät kasaannu.

Kuormitus ja palautuminen tasapainoon

Kun puhutaan kuormituksesta ja palautumisesta, teemaa voidaan Korkiakankaan mukaan lähestyä kolmion kautta.

Yhden kulman muodostavat työn ja yrittäjyyden kuormittavuus.

Työn kuormittavuus riippuu ammattikuvasta: yhdelle työ voi olla fyysisesti kuormittavaa ja toiselle arkea ovat vaativat asiakaspalvelutilanteet. Kolmannelle kuormitusta aiheuttavat kognitiivinen tietotulva ja uuden luominen. Niiden lisäksi yrittäjyys itsessään kuormittaa. Siihen linkittyy vastuu omasta yrityksestä ja toimeentulosta sekä mahdollisista työntekijöistä.

Toisessa kolmion kärjessä ovat työn voimavarat. Korkiakankaan mukaan se on usein yrittäjillä erityisen vahva.

– Yritys on erittäin tärkeä, ja siihen halutaan panostaa. Se koetaan merkitykselliseksi ja työtä arvostetaan.

Työhön uppoutuu ja siitä kokee mielihyvää.

– Korona on voinut tuoda haasteita, mutta osalle se on tarkoittanut myös mahdollisuuksia.

Se on ollut uudistumisen aikaa, ja osa yrityksistä on toteuttanut digiloikan.

Kolmas kärki on omat henkilökohtaiset voimavarat. Niihin lukeutuu esimerkiksi fyysinen kunto.

– Hyväkuntoinen tekijä palautuu työn kuormituksesta nopeammin kuin huonokuntoinen.

Kovassa kuormituksessa on hyvä kääntyä perusasioiden ääreen: riittävä uni ja säännöllinen ruokarytmi ovat tärkeä perusta. Aivot ja lihakset kaipaavat polttoainetta tasaisesti. Energiavaje vaikuttaa palautumiseen negatiivisesti.

Tärkeitä ovat myös ajanhallinnan taidot: Vaativat työtehtävät on järkevää ajoittaa hetkeen, jolloin on virkeimmillään ja vähemmän keskittymistä vaativat tehtävät voi hoitaa muuhun aikaan.

Onko palautuminen riittävällä tasolla?

Korkiakankaan mukaan omaa tilannetta voi tarkastella aamulla: onko olo levännyt ja hyvin nukkunut? Entä onko työpäivän jälkeen sellainen energiataso, että saa tehtyä jotain muutakin? Onko työn lisäksi mahdollista elää kokonaisvaltaista, hyvää elämää? Riittääkö aikaa läheisille, omalle perheelle?

– Jos työ vie kaiken energian, eikä jaksa illalla mitään, silloin tilannetta on hyvä pysähtyä tarkastelemaan. Onko työpäivä ollut liian kuormittava eikä siellä ole ollut huokoisuutta esimerkiksi taukoihin tai syöminen on jäänyt välistä?

Jos itse kykenee tekemään muutoksia ja tiedostaa oman tilanteen, kannattaa lähteä selvittämään, mitkä asiat vaikuttavat omaan oloon. Sitten tekemistä lähdetään muuttamaan hyvin pienillä tavoitteilla.

Hyvää palautumista voi vahvistaa tukemalla työn ja omien voimavarojen elpymistä. Terveet elintavat ja työn organisoiminen ovat tärkeitä peruspilareita.

– Palautumista tulisi tulla työpäivän aikana ja vapaa-ajalla.

Poikkeusaikana työt saattavat jäädä pyörimään mieleen helposti – varsinkin, jos työpäivään on kuulunut ikäviä asioita.

– Mikä olisi keino, jolla pääsee hetkeksi irrottautumaan työstä? Esimerkiksi muutaman minuutin rauhoittumis- ja rentousharjoituksista on hyviä kokemuksia.

On myös hyvä etsiä itselle sopivia keinoja siirtyä työstä vapaalle. Moni kokee luonnossa kävellessään rauhoittuvansa. Jollekin se voi olla elokuvat tai musiikki.

– Jos on paljon mielessä asioita, työtehtäviä ja muistettavien asioiden listoja tai huolia ja murheita, niitä voi työpäivän jälkeen kirjata ylös. Näin niitä ei tarvitse yöllä pitää mielessä.

Hae tukea

Koronan takia yrittäjä on saattanut joutua lomauttamaan tai irtisanomaan työntekijöitään, ja tulevaan liittyy epävarmuus. Tällaisessa tilanteessa korostuu huolien ja murheiden jakaminen sellaisten ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät ne.

– Kun elämä kapeutuu, töitä tehdään etänä ja yritetään välttää kontakteja, tärkeää on pitää jollain lailla yhteyttä toisiin ihmisiin, kuten ystäviin ja omiin verkostoihin sekä kollegoihin.

Yrittäjäjärjestö ja erilaiset hankkeet ovat mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin ja saada vertaistukea. Heidän kanssaan voi myös jakaa onnistumisia.

– Yrittäjäverkoston ja kollegan tuki on todella tärkeää. Sitä pitäisi osata pyytää enemmän.

Korkiakangas muistuttaa, että myös työterveyshuollosta voi pyytää apua. Tiukassa tilanteessa on keskeistä muistaa kiittää itseään.

– Yrittäjät tekevät paljon töitä, luovivat tässä hankalassa tilanteessa ja ovat kehittäneet uusia ratkaisuja. Omalle työlle on tärkeä antaa kiitosta ja kehuja.

Konkurssista kukoistukseen – Uusi omistajaviisikko käänsi huonekalutehtaan suunnan

Nastolassa sijaitseva Selka sai yrityskaupan jälkeen uuden suunnan. Miten yrittäjät ovat johtaneet yrityksen kovaan kasvuun?

Yrittäjyys jatkuu konkurssista huolimatta: 31-vuotias sarjayrittäjä on kokenut lähes kaikki yrityksen vaiheet

Noin 15 yrityksessä mukana ollut Johannes Laine ei anna yhden yrityksen konkurssin hidastaa vauhtia. Muut yritykset vievät mukanaan ja tahti vain kiihtyy.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Elämysmatkailuyritys laittoi kohderyhmän ja tuotteet uusiksi, kun ulkomaalaiset turistit kaikkosivat

Korona seisautti ulkomaalaisten turistien matkailun, ja kohderyhmäajattelu oli käännettävä päälaelleen. Adventure by Designin Elina Hutton kertoo, miten yrityksen toimintaa on ajateltu uusiksi.

Yrityskauppa pelasti suosikkileipomon konkurssista: Ostopäätös kirkastui kolmessa sekunnissa

Syyskuussa Otto Lundström sai yllättäen hyvänpäiväntutultaan puhelun. Puoli tuntia myöhemmin he olivat päättäneet ostaa Eromangan.

Kysyntä räjähti vuorokaudessa: näin yritykset vastasivat kovaan kysyntään

Korona tyrehdytti tuhansien yrityksien liiketoiminnan. Se loi myös kovaa kysyntää käsidesille ja kasvomaskeille. Kaksi yrittäjää kertoo, miten muutostilanteeseen reagoitiin nopeasti.

Koronakevät räjäytti sähköisen yhtiökokouksen suosion

Isännöintitoimisto Taloasema hyödynsi digiloikkaa. Sähköinen yhtiökokous vähensi isännöitsijöiden työtaakkaa ja lisäsi taloyhtiöiden osakkaiden osallistumismahdollisuuksia.

Korona pakotti nopeisiin toimiin: Yrittäjä vei yritystreffit verkkoon kuukaudessa

Anneli Komi myöntää, että epävarmuus nousi keväällä uusiin sfääreihin.

Porilainen perheyritys kasvoi kellarista miljoonaluokkaan: ”Kannattava kasvu on yksi yrityksen perusarvoista”

Fiblon on kokenut 40 vuoden aikana lukuisia muutoksia. Vaikka maailma muuttuu, vahva yrityskulttuuri ja yhteinen suunta ovat vankka perusta kasvulle.

Lataa lisää