Jaksaminen

Stressi vaanii yrittäjiä – osaatko sanoa ei?

Stressi vaanii yrittäjiä – osaatko sanoa ei?

Yrittäjä välttää sanomasta, ettei jaksa. Kaksi yksinyrittäjää kertoo, miten he selviävät stressistä.

|

Stressi ja uupumus uhkaavat yrittäjiä. Etenkin innokkailla kasvuyrittäjillä ja nuorilla yrittäjillä on kuormittumisen ja loppuunpalamisen riski, osoittavat työeläkeyhtiö Elon viime vuosina tekemät Yrittäjämittari-tutkimukset.

– Ylikuormittuminen työssä on ensisijaisesti tunnollisten ja kunnollisten ihmisten tauti, sanoo oululainen työyhteisövalmentaja ja työnohjaaja Sari Ridell.

Työuupumus on tavallinen aihe, josta Ridell keskustelee yrityksensä Sydänlanka Oy:n asiakkaiden kanssa. Hänellä on asiasta myös omakohtaista kokemusta.

Viime syksynä Ridell tunnisti tutut merkit.

– Huomasin, että omat rajat alkoivat vuotaa. Aloin sanoa asiakkaille ”kyllä” sellaisiin kohtiin, kun olisi pitänyt sanoa ”ei nyt”. Annoin asiakkaille esimerkiksi ruokatuntejani.

Ridell oppi rajansa jo vuosia sitten, kun hän uupui kutsumustyöksi kokemassaan tehtävässä kolmannella sektorilla. Työasiat alkoivat olla mielessä koko ajan ja valvottivat öisin. Olo oli ärtynyt, Ridell väsyi helposti ja muisti pätki. Uupuneena muutoin mukava työ alkoi tuntua hankalalta ja tylsältä.

Kokemus opetti Ridellille, että hän tarvitsee selvät rajat työlle ja vapaa-ajalle. Tämän tajuaminen on ollut avuksi myös myöhemmin yksinyrittäjänä.

– En halua miettiä koko ajan työasioita enkä varsinkaan olla koko ajan asiakkaideni käytettävissä.

Ridellin mielestä merkittävältä tuntuva työ auttaa jaksamaan myös tylsinä aikoina, mutta se on samalla sudenkuoppa, johon moni yksinyrittäjäkin putoaa.

– Ihmiset lähtevät yksinyrittäjiksi, koska heillä on joku kutsumus ja he haluava tehdä jotain omalla osaamisellaan. Työn kokee niin merkittäväksi ja tärkeäksi, etteivät hälytyskellot välttämättä soi kovin äkkiä.

Kiire uuvuttaa

Joitakin pieni kiire potkii eteenpäin, toiset taas ahdistuvat siitä heti. Pieni kiire arjessa ei haittaa Kokkolassa Kultaseppäverstas Nissiä pyörittävää Laura Nissiä. Lähestyvät deadlinet pikemminkin pitävät kultasepän tehokkaana.

Nissi kokee silti ajoittain stressiä aikatauluista. Alalla on selvästi kiireisempää kesä- ja joulusesonkien aikaan.

– Tiettyinä aikoina työ aiheuttaa stressiä, kun miettii, ehdinkö tehdä kaiken. Usein aika positiivinen fiilis kuitenkin säilyy ja ajattelen, että kyllä tämä tästä, Nissi kertoo.

– Normaalisti en ole viikonloppuna töissä, mutta joskus tuntuu, ettei viisi päivää oikein riitä, ettei saa rauhaa, ellei tee pidempää päivää tai mene lauantaina töihin.

Nissi huomaa kuormittumisensa yleensä siitä, että asiakkaiden kanssa toimiminen alkaa tuntua raskaalta. Tätä saattaa tapahtua joulusesongin viimeisinä hetkinä.

Sari Ridell on opetellut sanomaan ei, kun kalenteri alkaa täyttyä liikaa.

– Mietimme aika monien terapia- ja työnohjausasiakkaideni kanssa, milloin on lupa sanoa ei. Moni ajattelee, että jos nyt esimerkiksi yrittäjänä sanon ei, en enää saa uusia asiakkaita. Eihän se niin mene.

Stressaavaa tilannetta ei helpota se, jos miettii jatkuvasti kauhuissaan, miten selviää töistään.

– Jos huomaa alkavansa kuormittua, tärkeintä on pysähtyä ja hoksata, ettei ole tiellä, jolla haluaa jatkaa. Pitäisi myös uskaltaa puhua jonkun kanssa. Näen työssäni paljon häpeillen ja nolona tulevia ihmisiä, jotka etteivät meinaa uskaltaa kertoa, etteivät he jaksa työssään. Se näkyy heistä kilometrien päähän mutta ihminen ajattelee, ettei se näy.

Loma nollaa ajatukset

Ridell tarvitsee iltaisin ja viikonloppuisin omaa rauhaa eikä juuri vietä aikaa muiden kuin miehensä kanssa.

– Olen introvertti, joka tekee ekstrovertin töitä. Olen koko ajan ihmisten kanssa ja aidosti läsnä hetkessä. Se on tietoinen valinta, mutta liika on liikaa. Kun asiakaskohtaamisia on viikossa liian monta, takki tyhjenee.

Laura Nissin mielestä stressiä voi pyrkiä estämään tai vähentämään mielekkäällä harrastuksella. Hän irtautuu työasioista harrastamalla liikuntaa muun muassa kuntosalilla.

Nissin mielestä ei voi toitottaa liikaa, miten tärkeää yrittäjän on pitää huolta itsestään. Hän on oppinut lähes seitsemän yrittäjävuotensa aikana, että esimerkiksi lomaa kannattaa pitää. Se nollaa ajatuksia.

– Yrittäjyyden alkuvuosina en pitänyt lomaa, koska ajattelin etten uskalla ja tarvitse. Mutta jos yrittäjän oma jaksaminen loppuu, siihen loppuu myös yrittäjyys.

Fakta

6 x Vältä ja vähennä stressiä

Sari Ridellin vinkit:

Opettele sanomaan ei. Kun kalenteri täyttyy liikaa, on lupa sanoa kieltäytyä. Mieti myös, miten suhtaudut asioihin. Jos jatkuvasti puhuu, että yrittäjyys on raskasta, silloin se myös tuntuu raskaalta. Jos tänään tuntuu raskaalta, mieti ennemmin, miten jaksaisin huomenna paremmin.

Uskalla pyytää apua. Jos tuntuu, ettet jaksa, kerro asiasta jollekin – puolisolle, parhaalle kaverille tai vaikkapa työterveyshuollossa. Suurin osa ihmisistä tulee puolitiehen vastaan.

Yritä pysyä itsellesi uskollisena. Pidä huolta, että sinulla on riittävästi aikaa irtautua työstä. Tee valintoja, jotka palvelevat omaa hyvinvointiasi, vaikka ne olisivat vastoin valtavirtaa. Olen esimerkiksi valinnut, etten ole sosiaalisessa mediassa.

Laura Nissin vinkit:

Ole järjestelmällinen. Kun töissä on kauhea kiire, listaa kaikki tehtävät paperille. Sen jälkeen voi alkaa ruksia tehtyjä töitä. Jos on monta rautaa tulessa, on turha yrittää tehdä kaikkea kerralla. Päätän esimerkiksi edistää yhtä sormusta kaksi tuntia ja sen jälkeen seuraavaa työtä tietyn ajan. Ei pidä lamaantua siitä, että työpöytä on täynnä, vaan lähteä purkamaan sumaa hallitusti.

Kuuntele itseäsi. Joku voi kokea painetta siitä, että pitäisi ehtiä verkostoitua ja käydä zumbassa ja hot joogassa. On henkilökohtaista, mikä toimii kenellekin stressin estäjänä ja helpottajana. Tee sitä, mikä rentouttaa eniten. Tekemisen ei tarvitse olla suorittamista töissä eikä vapaa-ajalla.

Vertaistuki auttaa. Yrittäjäverkostoissa saa avautua samanhenkisille ihmisille, on elämäntilanne mikä tahansa. Se auttaa jaksamaan.

Miten kasvuyritys voi yhdistää työmäärän ja palautumisen? Aikatauluta kaikki, neuvoo Slushin Miika Huttunen

Miika Huttunen uskoo, että startup-ekosysteemi keskustelee nykyään paljon enemmän työstä palautumisesta.

Tunnista jaksamisen 4 varoitusvaloa ja reagoi ajoissa

Kun jaksaminen hiipuu, syttyy varoitusvaloja. Animaatiomme kertoo, mihin merkkeihin on syytä kiinnittää huomiota ja milloin tahtia on rauhoitettava.

Pikkuhiljaa pohjalta pinnalle – ”Pahimmillaan istuin kippurassa suihkussa ja mietin, miten olen joutunut tähän tilanteeseen”

Diivadesignsin yrittäjä Heidi Julkunen uupui ja mursi kätensä. Intohimo ja oman vision toteuttaminen saavat hänet edelleen jatkamaan yrittäjänä.

Milloin jaksamisen raja tulee vastaan? ”Olen varoittava esimerkki muille”

Janne Gylling osasi ja uskalsi hakea ammattiapua. Uupuminen on vaarallinen yrittäjien ammattitauti.

Tunnistatko uupumisen oireet? Näin teet muutoksen

Uupumisen oireet on syytä ottaa vakavasti. Muutoksen yhtenä kulmakivenä on merkityksellisen tavoitteen asettaminen.

Yrittäjien jaksaminen kovalla koetuksella – Tunnistatko itse ongelman?

Yrittäjien jaksaminen on kriittistä yrityksen koko olemassaolon kannalta.

Yrittäminen ei sovi heikkohermoiselle

Sopiva määrä töitä olisi ideaali. Se harvoin toteutuu edes yrittäjällä, kirjoittaa Vesinummelan yrittäjä Timo Nummela.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

Lataa lisää