Jaksaminen

Supersuosittu Hellapoliisi: Jaksaminen on ollut kovalla koetuksella

Supersuosittu Hellapoliisi: Jaksaminen on ollut kovalla koetuksella

Kati Jaakonen painoi kymmenen vuotta sata lasissa. Nyt yrittäjä uskaltaa vihdoin lomailla.

|

Yrittäminen ei ole avannut Hellapoliisi-sivuston perustajalle Kati Jaakoselle helppoja ovia onneen.

Vuonna 2005 perustettu Hellapoliisi on kasvanut kymmenen vuoden aikana ruokablogista suosituksi verkkoyhteisöksi, jolla on kuukausittain noin 400 000 kävijää. Samalla Jaakonen on julkaissut lukuisia keittokirjoja. Menestys ei ole kuitenkaan rakentunut helpolla.

Jaksaminen on ollut koetuksella alusta saakka. Jos olisin tiennyt miten hullua tämä on, en varmasti olisi lähtenyt yrittäjäksi. Ajoittain on tuntunut, että yrittäminen on lähinnä nuorallatanssia, Jaakonen kertoo.

Hänen mukaansa yhteiskunnan turvaverkot putoavat välittömästi pois ympäriltä sen jälkeen, kun hankkii Y-tunnuksen. Varsinkin yrityksen perustamisaika oli Jaakoselle raskas, sillä hän oli samaan aikaan neljän pienen lapsen yksinhuoltaja. Jaksaminen on edelleen koetuksella.

– Pari viikkoa sitten mietin viimeksi, että nyt en enää pysty tähän. Tajusin, että omassa elämässäni kaikki on ihan sekaisin ja jos jatkan samaa rataa, bensa loppuu kesken. Jokainen voi miettiä, miltä tuntuu tehdä töitä seitsemänä päivänä viikossa vuodesta toiseen. Viime vuosina on sentään ollut mahdollista tehdä välillä irtiottoja pienten lomien kautta.

Työ on määrittänyt Jaakosen perheen elämää viimeiset kymmenen vuotta. Arki on edelleen työtä lomasta seuraavaan lomaan. Sata lasissa painaminen on kostautunut monella elämänalueella.

– Olen syönyt todella epäsäännöllisesti ja mitä sattuu. Ajoittain olen kadottanut jopa näläntunteen ja unohtanut juoda vettä koko päivänä. Olen lähtenyt aamulla töihin ja palannut kotiin vasta puolilta öin, seitsemänä päivänä viikossa. Luen sähköposteja puolille öin, joskus aamukolmeen saakka. En ole ehtinyt harrastaa liikuntaa tai tehdä ylipäätään mitään ylimääräistä.

Uskalla sanoa ei

Työuupumuksen rajalla taiteilu on pakottanut Jaakosen miettimään omaa jaksamistaan ja yritystoiminnan järkevyyttä. Tärkeintä on oppia sanomaan ei.

– Olen yrittänyt ottaa vähän löysemmin ja päätin jokin aika sitten, etten tee hetkeen mitään ylimääräistä. Ensimmäisen ein sanoin kustantajalle, joka ehdotti, että tekisimme taas uuden kirjan. Olen tosi ylpeä siitä, että pystyin kieltäytymään uudesta projektista.

Rauhallisemman tahdin ansiosta Jaakonen aikoo pitää ensimmäistä kertaa pitkän kesäloman.

– Jo viime kesän piti olla sellainen, etten tee yhtään kirjaa. Toisin kävi, ja tälläkin hetkellä viimeistelen kolmea. Nyt aion tehdä kesä- ja heinäkuun työt etukäteen, jotta voimme varmasti lomailla perheen kanssa. Lähdemme jonnekin kuukaudeksi ja vietämme aikaa lisäksi vain mökillä maaten.

Pienillä muutoksilla alkuun

Jaksamisen rajamailla tasapainoillut Jaakonen on löytänyt avun pienistä muutoksista. Yrittäjän oma jaksaminen on lisääntynyt niiden ansiosta jo paljon lyhyessä ajassa.

– Aloin esimerkiksi syödä viisi ateriaa päivässä, syön joka päivä aamupalaa ja kävelen joka ilta pienen lenkin. Joskus lenkkeily menee myöhään, mutta on tärkeää, että menen silti. Palkitsen itseni myös saunalla. Kun hemmottelee itseään hiljaisuudessa makoillen, on päivällä hyvään oloon tähtäävä loppu.

Jaakosen mukaan elämäntapamuutos olisi pitänyt tehdä jo kauan aikaa sitten, mutta yrittäjälle sellaisten ratkaisujen tekeminen ei aina ole edes omasta tahdosta kiinni.

– Jälkikäteen ajateltuna ensimmäiset kaksi vuotta olivat pahimmat. On ihme, etten lyönyt hanskoja tiskiin. Karuinta on ollut se, ettei yrittäminen muuttunut missään vaiheessa helpommaksi, vaikka olen paiskinut koko ajan niin paljon töitä.

Pahimmillaan yrittäminen on ollut jatkuvaa tulipalojen sammuttamista.

– Yrittäjällä ei ole varaa pysähtyä edes silloin kun jotain tosi kamalaa sattuu. Olen juossut hautajaisista suoraan takaisin töihin ja jatkanut töiden paiskomista, vaikka olen juuri kuullut ystäväni kuolleen.

Jaakonen ei voi täysin vilpittömästi suositella yrittämistä kenellekään.

– On toki mahtavaa, että ihmiset voivat tehdä asioita, joista nauttivat, mutta tuntuu, että yrittäjillä on aivan liikaa velvollisuuksia ilman minkäänlaisia oikeuksia. Varsinkin yksinhuoltajalla on rankkaa, kun koko perheen elanto kaatuu yhden ihmisen niskaan.

Fakta

6 x Brändää itsesi

Kati Jaakonen on onnistunut luomaan Hellapoliisi-sivustonsa avulla merkittävän henkilöbrändin. Se rakentuu hänen mukaansa seuraavista asioista:

Aitous. Aitoudella pärjää pitkälle, sillä teeskentelemällä ei voi menestyä. Yrittäjän kannattaa sanoa asiansa ääneen eikä miettiä, mitä muut ajattelevat. Omat vahvuudet ja heikkoudet on silti tunnettava.

Some. Jaakonen ei juuri käytä rahaa maksettuun mainontaan, mutta on sitäkin aktiivisempi sosiaalisessa mediassa. Ota sosiaalisessa mediassa haltuun itsellesi parhaiten sopivat kanavat. Aitous kantaa myös siellä. Välitä seuraajistasi, kommunikoi heidän kanssaan ja ole kiinnostunut auttamaan heitä.

Johdonmukaisuus. Yrittäjien olisi syytä miettiä enemmän kokonaisuutta. Väärästä kohtaa ei kannata säästää. Tee esimerkiksi nettisivut ja käyntikortit  samalla tyylillä ja rakenna koko yrityksen ilme johdonmukaisesti tunnistettavaksi. Brändi jää kuluttajan mieleen, kun samaan ilmeeseen törmää monessa paikassa.

Ystävällisyys. Ystävällisyydestä ei kannata tinkiä, sillä hyvä ja mukavan henkilön maine kantaa pitkälle. Yrittäjä ei saa ylpistyä.

Ota riski. Uskalla puhua itsestäsi ja nostaa itseäsi ja yritystäsi esiin. Suomalaisten välillä liiankin nöyrä suhtautuminen omaan itseensä ei kanna yritysmaailmassa. Kuka kissan hännän nostaisi, jos ei kissa itse?

Brändää myös auto. Jaakosen paras markkinointivaltti on ollut brändivärein teipattu auto. Oman yrityksen logoa ja värimaailmaa kantava auto herättää keskustelua ja huomiota.