Jaksaminen

Kuinka paljon pitäisi nukkua? Uni vaikuttaa lähes kaikkeen

Kuinka paljon pitäisi nukkua? Uni vaikuttaa lähes kaikkeen

Ihminen tarvitsee vähintään 7–8 tunnin yöunet. Myös unen laatu ratkaisee palautumisen.

| |

Riittävä ja laadukas uni on ratkaisevassa osassa arjen jaksamisessa. Se on jopa tärkeämpää kuin työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen.

Unilääkäri Henri Tuomilehdon mukaan unesta ja nukkumisesta tuotetaan tietoa koko ajan lisää. Jo nyt tiedetään, että 95 prosenttia ihmisen palautumisesta tapahtuu unessa, uni tuottaa energiaa, se vaikuttaa muistiin, mielialaan ja motivaatioon. Unella on yhteys myös sairauksiin, kuten diabetekseen.

Siitä huolimatta ihmiset nukkuvat liian vähän. Itse asiassa nykyään nukutaan vähemmän kuin koskaan.

­– Aivan tarkkaa tietoa ei ole, mutta ihmisten unen tarve on tunti lisää joka päivä. Suositus yöunen määräksi on 7–8 tuntia. Lyhyet yöunet ovat jonkinlaista masokismia, en oikein ymmärrä sitä. Se johtuu varmaan edelleen tiedonpuutteesta, Tuomilehto sanoo.

Hän mainitsee yrittäjät yhtenä ongelmaryhmänä. Useat yrittäjät ovat kertoneet jopa julkisesti omasta uupumisestaan, kun he eivät ole onnistuneet tunnistamaan väsymisen merkkejä.

– Yrittäjät on aika heterogeeninen joukko. Osa kokee, että yrittäjänä voi vaikuttaa omaan elämään, mutta pääsääntöisesti yrittäjät eivät ole parhaasta päästä nukkujina. Taustalla ovat taloudelliset asiat ja työn määrä, unilääkäri arvioi.

Julkisuudessa on tasaisin väliajoin myös yrittäjiä ja yritysjohtajia, jotka kertovat selviävänsä 4–5 tunnin yöunilla. He ovat kuitenkin huonoja esikuvia.

– Vähäisillä yöunilla elvistely herättää enemmänkin säälinsekaisia tunteita. Minulle se kertoo uniongelmista, Tuomilehto sanoo.

Uni on myös laatua

Pelkkä tuntien seuraaminen ei ole riittävä mittari, vaan yöunen pitää olla laadukasta.

Ihminen nukahtaa yleensä alle puolessa tunnissa. Jos nukahtaminen tapahtuu aina välittömästi, kyseessä saattaa olla univaje. Jos taas sängyssä pyörii nukahtamatta yli puoli tuntia, puhutaan unettomuudesta.

Tuomilehdon näkemys on, että iso osa unihäiriöistä on itse aiheutettua. Joko ei liikuta tarpeeksi tai ei tunnisteta, kuinka myöhään ja vaativalla tasolla voidaan liikkua.

– Lisäksi terveellinen ravinto vaikuttaa nukkumisen laatuun. Nälkäisenä ei kannata koskaan mennä nukkumaan. Sitten on myös oikeita uniongelmia, jolloin on syytä hakea apua, Tuomilehto listaa.

Jokaiselle oma tapa

Tuomilehto on itsekin yrittäjä. Hän perusti Oivauni Uniklinikan kahdeksan vuotta sitten Kuopioon.

Yhtiön osake-enemmistö siirtyi vuonna 2018 yrityskaupassa osaksi Coronaria-ketjua. Tuomilehto on mukana vähemmistöomistajana. Tavoitteena on avata uniklinikoita eri puolilla Suomea.

Tuomilehto kannustaa jokaista löytämään itselle parhaan tasapainon työhön, vapaa-aikaan ja nukkumiseen. Yhtä oikeaa tai väärää keinoa ei ole. Hälytyskellojen pitää kuitenkin soida tietyssä pisteessä.

Unilääkäri käyttää itseään hyvänä esimerkkinä huonosta ajanhallinnasta.

– Tein tutkimusta päivätyön ohessa. Havahduin usein siihen, että kello on jo puoli kaksi yöllä. Minua pelotti ajatus, miten tutkimukselle käy, jos lopetan yötyöskentelyn. Ja tutkimuksen aiheena oli huono yöuni. Vaikka muutin rytmiäni, niin pystyin silti tekemään molempia asioita, Tuomilehto kertoo.

– Nyt lopetan työt 1,5–2 tuntia ennen nukkumaan menemistä. Siihen kannattaa pääsääntöisesti pyrkiä, hän jatkaa.

Vastuullisuudesta kilpailuvaltti: Optikkoliike päätti erottua vastuullisilla kehyksillä

Vastuullisuudesta kehittyi tapa erottua alalla, joka on todella kilpailtu ja vahvasti ketjuuntunut, kertoo tamperelaisen Kind Opticalin yrittäjä Lauri Rikkonen.

Sarjayrittäjä Kim Heiniö on ollut kehittämässä yli sataa ravintolakonseptia: Olen ollut sielultani yrittäjä koko elämäni

Soupster Familyn toimitusjohtaja Kim Heiniö kertoo, että onnistumisessa keskeisiä tekijöitä ovat olleet isot riskit, tuuri, hyvät ihmiset ja ripaus uhkarohkeutta.

Kriisiaikana sosiaalista vastuuta tarvitaan entistä enemmän

Yrittäjän tehtävänä on tarkistaa, että vastuullisuus on tekoja eikä pelkkää sanahelinää, kirjoittaa M Roomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Asiakaspalvelun ulkoistaminen ei kannattanutkaan – Kokemus kirkasti yrityksen kilpailuvaltin

Kun korona-aika kiihdytti Weekendbee-verkkokaupan myyntilukuja, yrittäjien oli aika hankkia auttavia käsiä. Asiakaspalvelun ulkoistus ei kuitenkaan sujunut suunnitellusti.

Konkurssista kukoistukseen – Uusi omistajaviisikko käänsi huonekalutehtaan suunnan

Nastolassa sijaitseva Selka sai yrityskaupan jälkeen uuden suunnan. Miten yrittäjät ovat johtaneet yrityksen kovaan kasvuun?

Yrittäjyys jatkuu konkurssista huolimatta: 31-vuotias sarjayrittäjä on kokenut lähes kaikki yrityksen vaiheet

Noin 15 yrityksessä mukana ollut Johannes Laine ei anna yhden yrityksen konkurssin hidastaa vauhtia. Muut yritykset vievät mukanaan ja tahti vain kiihtyy.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Elämysmatkailuyritys laittoi kohderyhmän ja tuotteet uusiksi, kun ulkomaalaiset turistit kaikkosivat

Korona seisautti ulkomaalaisten turistien matkailun, ja kohderyhmäajattelu oli käännettävä päälaelleen. Adventure by Designin Elina Hutton kertoo, miten yrityksen toimintaa on ajateltu uusiksi.

Yrityskauppa pelasti suosikkileipomon konkurssista: Ostopäätös kirkastui kolmessa sekunnissa

Syyskuussa Otto Lundström sai yllättäen hyvänpäiväntutultaan puhelun. Puoli tuntia myöhemmin he olivat päättäneet ostaa Eromangan.

Lataa lisää