Jaksaminen

Uupumus ei vielä pysäyttänyt tahtia – nyt yrittäjä pitää joka viikko tyky-päivän

Uupumus ei vielä pysäyttänyt tahtia – nyt yrittäjä pitää joka viikko tyky-päivän

Elina Espinal myönsi lopulta itselleen, ettei työ voi aina olla ykkönen. Siitä alkoi vanhojen ajatusmallien murtaminen.

|

Lapualainen hyvinvointialan yrittäjä Elina Espinal pyhittää yhden työpäivän viikossa itselleen. Hän kutsuu niitä tyky-tiistaiksi. Päivä tarkoittaa yrittäjälle kaikenlaista suoraan työhön liittymätöntä tekemistä.

Espinal sai idean viime vuonna loppukesästä, kun hän luki JP Jakosen Stressivapaa yrittäjä -kirjaa. Siinä puhuttiin yrittäjän tyky-päivästä.

– Ajattelin, että minunkin pitää ottaa sellainen itselleni. Teen silloin kaikenlaista sellaista, mikä kehittää minua eli vaikuttaa suoraan älylliseen hyvinvointiini, Espinal kertoo.

Päivät alkavat rauhallisesti perheen kanssa. Sen jälkeen Espinal tekee reippaan kävelylenkin, jota tahdittaa yleensä äänikirja tai podcast. Sitä seuraa joogatunti.

Iltapäivällä yrittäjä esimerkiksi lukee tai kuuntelee lisää podcasteja. Hän myös kirjaa ylös, mitä on oivaltanut päivän aikana.

Tyky-tiistai ei ollut Espinalille iso pohdinnan paikka. Hänestä oli alkanut tuntua, ettei aika riitä oikein mihinkään. Hän oli myös tehnyt huolestuttavan havainnon Firstbeat-hyvinvointimittausten avulla.

– Olin mittaillut itseäni aika usein ja huomannut, että yhdessäkään työpäivässä ei ole palauttavia hetkiä. Ensimmäisten mittausten tulokset olivat järkytys. Oli aika selvää, että jotain täytyy tehdä.

Työ meni ykköseksi

Hierojana ja personal trainerina toimiva Espinal oli paahtanut sata lasissa pitkään. Edes uupumusdiagnoosi vuonna 2016 ei hillinnyt tahtia.

Lääkärikäynti oli Espinalin mukaan herättävä, mutta hän ei silti ollut päivääkään poissa töistä. Hän oli lähinnä huojentunut siitä, ettei sairastanutkaan kilpirauhasen vajaatoimintaa, kuten oli pelännyt.

Meni pitkän aikaa ymmärtää tilanne.

– Kun pitäisi lähteä muuttamaan tapojaan, se tuntuu melkein siltä kuin pitäisi muuttaa omaa identiteettiä. Olin tottunut siihen, että on pakko jaksaa. Mittasin omaa arvokkuuttani ja tehokkuuttani suorittamisella.

Espinalilla on tapana tarkastella omia arvojaan tietyin väliajoin. Hän huomasi sijoittavansa toistuvasti työn ykköspaikalle. Ei ollut silti helppo myöntää itselleen, että oma ajatusmaailma on vääristynyt.

Vasta vuoden 2017 alussa yrittäjä havahtui siihen, ettei työ voi aina olla tärkein. Hän tajusi, ettei enää ehtinyt harrastaa liikuntaa.

– Yleiskuntonikin oli huomaamatta huonontunut niin, että tunnuin saavan kaikki mahdolliset liikkeellä olevat taudit. Se tietysti näkyy yrityksen tuloksessa isona miinuksena.

Suurin herätys Espinalille oli keskenmeno. Se sai hänet ymmärtämään, miten uupunut oli. Vaikka pää pysyi mukana, keho oireili. Siitä alkoi muutos.

Vähemmän töitä

Aiemmin Espinal oli asiakkaiden käytettävissä seitsemänä päivänä joka viikko. Päivässä saattoi olla esimerkiksi yli kymmenen hieronta-asiakasta, ja työn imussa ruokataukokin jäädä välistä. Tärkeintä oli, että varauskalenteri oli täynnä.

Nyt Espinal tekee arvionsa mukaan jopa 20 tuntia vähemmän töitä viikossa kuin vielä vuoden 2017 alussa. Tahdin höllentämisessä on auttanut sen laskeminen, kuinka paljon asiakkaita pitää olla viikossa, jotta tuloja tulee riittävästi kulujen kattamiseksi ja elämiseen.

Laskelmat ovat auttaneet Espinalia perustelemaan myös tyky-tiistait itselleen.

– Opettelin ajattelemaan, että jos en voi hyvin enkä keskitä energiaa omaan hyvinvointiini, ei yrityskään voi silloin voida niin hyvin.

Kannattavuus parani

Päätös itselle pyhitetyistä päivistä on pitänyt hyvin.

– Laitoin heti tiistait kiinni sähköisessä ajanvarauksessa. Silloin niihin ei yksinkertaisesti voinut tulla mitään. Muuten olisin helposti ajatellut, että voin ottaa asiakkaan.

Nyt yrittäjä tekee muutamana päivänä viikossa tunnin, pari pidempään töitä ja työskentelee noin joka toinen viikonloppu.

Espinal on huomannut positiivisia muutoksia työssä. Se heijastuu hänen mukaansa myös yrityksen kannattavuuteen.

– Kun olen itse oivaltanut tiettyjä asioita, voin antaa paljon enemmän lisäarvoa omille asiakkailleni. Teen myös työni paremmin, kun olen alkanut voida paremmin. Silloin asiakkaat palaavat ja suosittelevat palvelua eteenpäin.

Fakta

4 x Elina Espinalin oivallukset

Arvot. ”Omien tavoitteiden ja arvojen läpikäyminen tietyin väliajoin auttaa säilyttämään punaisen langan ja ymmärtämään, mikä elämässä on tärkeintä. Harva pitää vanhana työtä tärkeimpänä. Pitää elää nyt niin ettei tarvitse katua myöhemmin.”

Olet itse tärkein. ”Jos mietin top 5 -ihmisiä elämässäni, minun on oltava itse listan kärjessä, jotta myös muut voivat hyvin. Varsinkin perheellisenä se vaikuttaa koko perheeseen, jos olen koko ajan väsynyt, uupunut ja stressaantunut.”

Ideat. ”Aika usein työ vie niin mukanaan, että vaikka olisi ideoita, toteutus kärsii. Jos ei koskaan palaudu, kaikki vain junnaa paikoillaan. Jokainen yrittäjä kuitenkin haluaa päästä eteenpäin.”

Tauot. ”Omalle hyvinvoinnille on uskallettava ottaa aikaa. Se ei tule ilmaiseksi eikä se ole itsestäänselvyys. Sen ei tarvitse olla kokonainen tyky-päivä vaan vaikkapa lounastreffit tai rauhallinen lenkki keskellä päivää.”

Tunnistatko uupumisen oireet? Näin teet muutoksen

Uupumisen oireet on syytä ottaa vakavasti. Muutoksen yhtenä kulmakivenä on merkityksellisen tavoitteen asettaminen.

Kuinka paljon pitäisi nukkua? Uni vaikuttaa lähes kaikkeen

Ihminen tarvitsee vähintään 7–8 tunnin yöunet. Myös unen laatu ratkaisee palautumisen.

Yrittäjien jaksaminen kovalla koetuksella – Tunnistatko itse ongelman?

Yrittäjien jaksaminen on kriittistä yrityksen koko olemassaolon kannalta.

Yrittäminen ei sovi heikkohermoiselle

Sopiva määrä töitä olisi ideaali. Se harvoin toteutuu edes yrittäjällä, kirjoittaa Vesinummelan yrittäjä Timo Nummela.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

Uupumus yllätti yrittäjän: Innostavatkin asiat koettelevat jaksamista

Petri Hollmén opettelee huolehtimaan jaksamisestaan silloinkin, kun olo ei ole uupunut.

Yrittäjän hyvinvointi on yrityksen kriittisin voimavara – Katso video

Yrittäjät jakautuvat kolmeen eri ryhmään: hyvinvoijat, tasapainoilijat ja sinnittelijät. Mihin ryhmään itse kuulut?

Yrittäjän hyvinvointi on yrityksen kriittisin voimavara – Katso video

Yrittäjät jakautuvat kolmeen eri ryhmään: hyvinvoijat, tasapainoilijat ja sinnittelijät. Mihin ryhmään itse kuulut?

Lataa lisää