Jaksaminen

Uupumus yllätti yrittäjän: Innostavatkin asiat koettelevat jaksamista
Lyyti Oy:n toimitusjohtaja Petri Hollmén kuvailee itseään superterveeksi ihmiseksi, jolla on aina riittänyt energiaa lyhyidenkin yönunien jälkeen.

Uupumus yllätti yrittäjän: Innostavatkin asiat koettelevat jaksamista

Petri Hollmén opettelee huolehtimaan jaksamisestaan silloinkin, kun olo ei ole uupunut.

|

Uupumus voi iskeä täysin yllättäen, ilman mitään ennakkovaroituksia. Tämän sai todeta äskettäin tapahtumahallinnan ohjelmistoyritys Lyyti Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Petri Hollmén.

Hän vietti kesäkuussa ensimmäistä lomapäiväänsä Kroatiassa, kun oireet iskivät. Ylämäkeen kävely sai pulssin nousemaan ja sydämen hakkaamaan. Hollmén ajatteli sen johtuvan helteestä, mutta olo kävi vain huonommaksi.

Lopulta paikalle kutsuttiin kylän lääkäri, joka diagnosoi sydämen rytmihäiriön ja passitti Hollménin välittömästi sairaalaan. Siellä hän vietti seuraavan vuorokauden.

– Ensimmäinen ajatus oli, että tämä ei ole todellista. Eihän minulle voi käydä näin, Hollmén kertoo.

Hän muistelee, ettei ollut käynyt lääkärin pakeilla noin 15 vuoteen. Hän ei myöskään ollut väsynyt tai kokenut olevansa ylirasittunut. Mitään ennusmerkkejä ei ollut.

– Olen ollut aina se, joka jaksaa vielä, kun muita väsyttää. Joku sanoo, ettei jaksa herätä aamulla. Minä taas lähden aamulenkille.

Hollménin olotilalle ei ollut heti selitystä ja se aluksi huolestutti. Hän alkoi pohtia, mistä voisi kiikastaa. Tilannetta analysoituaan ja asiasta puhuttuaan hän keksi yhden ison syyn: riittämätön palautuminen.

– Kun katsoin kalenteria, ei ollut montakaan viikonloppua, jolloin olisin vain rauhoittunut ja ollut. Työssä, harrastuksissa ja perheessä tapahtui paljon ja pääasiassa mukavia asioita. En ollut tajunnut, että vaikka kaikesta nauttii ja tykkää, mukana pitäisi olla myös päiviä, jolloin ei tee mitään.

Monen asian summa

Noin 40 prosentilla kaikista yrittäjistä on riski uupua, kertoo työeläkeyhtiö Elon vuonna 2016 tekemä tutkimus.

Tutkimuksen mukaan kasvuyrittäjät ovat kaikkein tyytyväisimpiä työhönsä ja voivat parhaiten. Samaan aikaan heillä on kuitenkin eniten vaikeuksia selviytyä työmäärästään, eivätkä he itse tunnista tarvetta huolehtia työhyvinvoinnistaan.

Hollmén korostaa, ettei uupunut vain työn vuoksi.

– Joskus uupumus voi johtua töistä mutta usein se on useamman asian summa. Pitää muistaa, että ihminen on aina kokonaisuus. Elämän eri palasia ei voi erottaa toisistaan.

Hollménin oli helppo todeta, ettei hän voi syyttää ketään tai mitään muuta kuin itseään.

– Se oli sinänsä hyvä asia, että ymmärsin tilanteen olevan fiksattavissa itse. Pystyn itse päättämään, miten elän elämääni.

Tilaa kalenteriin

Tilannetta helpotti juuri alkanut kesäloma. Hollmén on pitänyt yrittäjänä tiukasti kiinni kunnon lomista.

Ensimmäiseksi hän perui osallistumisensa kesän triathlon-kilpailuun.

– Triathlon on harrastus, joka antaa minulle paljon energiaa mutten halua ottaa yhtään lisästressiä siitä, että on pakko tehdä jotain. Nyt harrastan liikuntaa silloin kun ei väsytä ja se tuntuu hyvältä.

Hollmén ryhtyi katsomaan kalenterin täyttymistä muutenkin aiempaa kriittisemmin.

Hän on ymmärtänyt, ettei kaikki hyvää oloakaan tuottava tekeminen ole aina hyväksi. Esimerkiksi liian raskas väsyneenä liikkuminen voi kuormittaa sen sijaan, että se palauttaisi.

– Kun on pitkästä aikaa vapaapäivä ja on kotona, siihen ei kannata välttämättä kaavailla kolmen tunnin pyörälenkkiä, vaikka se onkin mukavaa. Se vaikuttaa suoraan siihen, ettei kroppa palaudu, Hollmén pohtii.

Paljon kohtalontovereita

Hollmén jakoi kokemuksensa Facebookissa. Moni tuttu ja tuntematonkin otti yhteyttä ja kertoi kokeneensa saman. Yhteydenottoja tuli hänen mukaansa varsinkin 35–40-vuotiailta ikätovereilta.

– Oli esimerkiksi ollut tosi mahtava puolivuotinen ja kaikkea hienoa ja uutta. Töissä meni hyvin, ja yhtäkkiä maattiinkin letkuissa sairaalassa.

Osa kavereista ei ollut kertonut kokemuksistaan aiemmin.

Hollmén sai myös vertaistukea kestävyysurheilua harrastaneilta, jotka jakoivat vinkkejä harrastusten ja muun elämän yhdistämiseen.

– Yrittäjien kanssa taas tuli palloteltua työnäkökulmaa. Moni oli päättänyt, ettei tee viikonloppuisin töitä.

Kaksi oppia

Hollménin mielestä levon merkitystä ei voi väheksyä. Kun väsyttää, hän esimerkiksi sallii itselleen päiväunet silloin kun se vain on mahdollista.

– Jaksamisesta huolehtiminen on kaikkein hankalinta silloin, kun ei ole sellainen olo, että siitä täytyisi huolehtia, hän huomauttaa.

Viime kuukausien havainnot tiivistyvät kahteen oppiin. Ensimmäinen niistä on riittävä balanssi.

– Ihmisen elämässä on kolme tärkeää kokonaisuutta: työ, perhe ja oma itsensä, johon sisältyy harrastukset. Kaikessa ei voi painaa täysillä. Kun vaatimustaso kasvaa yhdessä, muista on otettava jotain pois. Ei voi nostaa tahtia jokaisessa ja ajatella, ettei se vaikuta mihinkään, Hollmén sanoo.

Toinen oppi kuuluu: olit sitten yrittäjä tai työntekijä, et ole korvaamaton. Hollménin mielestä varsinkin yrittäjät sortuvat helposti ajattelemaan, että heidän on pakko hoitaa kaikki itse eikä töistä voi olla poissa.

Aika moni haluaa pitää itse yllä sankaritarinaa omasta korvaamattomuudesta.

Miten kasvuyritys voi yhdistää työmäärän ja palautumisen? Aikatauluta kaikki, neuvoo Slushin Miika Huttunen

Miika Huttunen uskoo, että startup-ekosysteemi keskustelee nykyään paljon enemmän työstä palautumisesta.

Tunnista jaksamisen 4 varoitusvaloa ja reagoi ajoissa

Kun jaksaminen hiipuu, syttyy varoitusvaloja. Animaatiomme kertoo, mihin merkkeihin on syytä kiinnittää huomiota ja milloin tahtia on rauhoitettava.

Pikkuhiljaa pohjalta pinnalle – ”Pahimmillaan istuin kippurassa suihkussa ja mietin, miten olen joutunut tähän tilanteeseen”

Diivadesignsin yrittäjä Heidi Julkunen uupui ja mursi kätensä. Intohimo ja oman vision toteuttaminen saavat hänet edelleen jatkamaan yrittäjänä.

Milloin jaksamisen raja tulee vastaan? ”Olen varoittava esimerkki muille”

Janne Gylling osasi ja uskalsi hakea ammattiapua. Uupuminen on vaarallinen yrittäjien ammattitauti.

Tunnistatko uupumisen oireet? Näin teet muutoksen

Uupumisen oireet on syytä ottaa vakavasti. Muutoksen yhtenä kulmakivenä on merkityksellisen tavoitteen asettaminen.

Yrittäjien jaksaminen kovalla koetuksella – Tunnistatko itse ongelman?

Yrittäjien jaksaminen on kriittistä yrityksen koko olemassaolon kannalta.

Yrittäminen ei sovi heikkohermoiselle

Sopiva määrä töitä olisi ideaali. Se harvoin toteutuu edes yrittäjällä, kirjoittaa Vesinummelan yrittäjä Timo Nummela.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

Lataa lisää