Jaksaminen

Vähemmän on enemmän – 4 vinkkiä ajanhallintaan

Markku Kosonen

Kirjoittaja on miesten parturiliikeketju M Roomin toimitusjohtaja ja franchising-yrittäjä.

Vähemmän on enemmän – 4 vinkkiä ajanhallintaan

Suuremmat työtunnit eivät välttämättä tarkoita parempaa tulosta. Rauhoittuminen luo tehokkuutta, kirjoittaa M Roomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Johdan yli 300 työntekijän ja 15 franchising-yrittäjän ketjua. Töitä riittäisi vaikka kellon ympäri, mutta pyrin pitämään työajat inhimillisinä. Paljon tunteja tekemällä ei välttämättä saada sen enempää tuloksia ja tehokkuutta.

Olen huomannut, että kun yrittää pitää fokuksen ja tehdä oikeita asioita, voi saada paljon aikaiseksi. Tehokkuus tulee usein rauhoittumisesta. Vähemmän on siis jopa enemmän.

1. Uni vaikuttaa kaikkeen

Tärkein oppini liittyy unen merkitykseen. Pyrin pitämään orjallisesti kiinni siitä, että unelle on kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Tykkään hyödyntää dataa, joten mittaan untani Oura-älysormuksella.

Kuka tahansa pärjää kuuden tunnin unilla. Kroppa sopeutuu ja siitä tulee uusi, normaali olotila. Aiemmin olin itsekin tottunut jatkuvaan väsymystilaan. Kognitiivinen kapasiteetti kuitenkin laskee silloin, ja sama suoritus vie enemmän energiaa ja aikaa. Sitä ei vain tajua itse.

Kun unen määrän nostaa kahdeksaan tuntiin, vastoinkäymiset tuntuvat pienemmiltä ja stressiä sietää paremmin. Huomaan myös, että jaksan touhuta vielä töidenkin jälkeen. Elämä on kaikin tavoin parempaa.

2. Mieti, mihin osallistut

Joku viisas sanoi joskus, että hyvät johtajat sanovat lähtökohtaisesti moneen asiaan ei. Maailma on mahdollisuuksia täynnä: on tapaamisia, seminaareja, palavereja. Niistä pitää osata valita oikeat ja käyttää sitten aika tehokkaasti.

Teknologia tuo helpotusta arkeen ja sillä saa paljon tehokasta työaikaa. Parturiketjumme toimii kahdeksassa maassa, joten sen hyödyntäminen on suorastaan välttämätöntä.

Yksi niksini on aloittaa työpäivä kotona sen sijaan, että menen istumaan pahimpaan aamuruuhkaan. Sovin myös mielelläni lounastapaamisia, koska syödä pitää joka tapauksessa.

3. Laita notifikaatiot pois päältä

Multitaskaus ei ole itseisarvo. Vaikka työelämässä on pystyttävä pyörittämään monia projekteja samanaikaisesti, hetkessä olisi pystyttävä keskittymään.

Otin jo kaksi vuotta sitten puhelimesta pois kaikki ilmoitukset. Se rauhoitti tekemistä. Muiden viestintä ei ohjaa minua vaan olen itse oman ajankäyttöni herra. Puhelimeni on myös 80 prosenttia ajasta äänettömällä.

4. Uskalla ottaa lisäaikaa

Johtaja tarvitsee kykyä tehdä nopeita päätöksiä mutta yhtä tärkeää on maltti. Jos päätöksiä joutuu runnomaan väkisin kireällä aikataululla, virheiden määrä kasvaa.

Kun on kyse isosta, strategisesta päätöksestä, deadline on usein asetettu itse. Jos tuntuu, ettei asiasta ole vielä riittävästi tietoa tai ymmärrystä, pitäisi uskaltaa ottaa lisäaikaa. Hyvä neuvo on nukkua yön yli, jotta vältettäisiin turhat virheet.

Taistelen tämän kanssa välillä itsekin. Kun katson taaksepäin, olemme tehneet muutamia päätöksiä hieman liian nopeasti tai on tullut turnausväsymys emmekä ole kääntäneet aivan kaikkia kortteja. Toisaalta ajattelen, että virheitäkin saa tehdä ja niistä oppii.

Uuden yrityksen merkkipaalu: Kuolemanlaakson ylittäminen

Yhtä huolestuttaa raha, toista jaksaminen. Sandy Talarmolla ja Tuuli Tarukanteleella on ollut hyvin erilaiset alkuvaiheen haasteet.

Haluatko eroon kiireestä? Johda oma arki stressittömäksi

Kuka vain voi oppia hallitsemaan omaa elämäänsä ja aikaansa. Kiire on asenne, josta pääsee halutessaan eroon, väittävät asiantuntijat.

Minustako yrittäjä? Kysy itseltäsi neljä kysymystä

Osaamista voi aina ostaa, mutta yrittäjähenkeä pitää olla omasta takaa, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Monta yritystä päällekkäin: Näin sujuu useamman bisneksen pyörittäminen

Tiina ja Heikki Lehmuskoski pyörittävät neljää yritystä yhtä aikaa. Jokaiselle yritykselle on paikkansa.

Kuinka yrittäjä malttaa lomailla?

Pitkät viikonloput ja sesongin ulkopuolella pidetyt lomat auttavat yrittäjiä jaksamaan kiireisten aikojen yli.

Kaksi yritystä ja palkkatyö oli lopulta liikaa – päivä sohvalla on silti yrittäjä Maria Leivolle kauhistus

Maria Leivo on kahden hyvin erilaisen yrityksen toimitusjohtaja. Hän ennemmin kokeilee ja tekee kuin suunnittelee tarkasti.

Taiteilija otti uuden kulman yrittäjyyteen – opettelee vetävää hissipuhetta

Tero Annanolli jätti opetustyöt ja ryhtyi toteuttamaan liikeideaansa taiteilijan uransa rinnalla.

Teatterissa on pakko onnistua – ”En ajatellut olevani burnout-tyyppiä”

Sami Kojonen veti roolit täysillä lavalla ja samalla johti koko teatteria. Työuupumus opetti ottamaan rennommin.

Huono omatunto on jatkuva olotila

Yrittäjyyden ja perheen täytyy mahtua samaan arkeen, kirjoittaa Fysio Centerin Susanna Antikainen.

Lataa lisää