Jaksaminen

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa
Yrittäjän oma jaksaminen heijastuu yrityksen toimintaan ja työntekijöihin. Kuva: Shutterstock

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

|

Hyvinvoinnista on helpointa tinkiä, moni yrittäjä ajattelee kiireen puskiessa päälle. Vaarana on, että jopa koko yritystoiminta keskeytyy, jos yrittäjä ei jaksa.

Y-Studio kysyi kolmelta yrittäjältä, miten he huolehtivat itsestään työtaakasta huolimatta.

Juoksusta voimaa jaksamiseen

Jopa 500 juoksukilometriä vuodessa. Kaikki lähti liikkeelle vedonlyönnistä miesporukan yhteisellä reissulla joitakin vuosia sitten. Sitä päätöstä Ajansähkö Oy:n toimitusjohtaja Heimo Niininen ei ole katunut kertaakaan. Hän alkoi harrastaa puolimaratoneja.

‒ Kaikki olimme joskus olleet kovia urheilumiehiä, mutta aika oli tehnyt tehtävänsä. Pohdimme porukalla, mitä voisimme tehdä yhdessä. Joku sitten ehdotti, että ryhtyisimme juoksemaan ja harjoittelemaan puolimaratonille, Niininen taustoittaa.

Vaikutukset näkyvät jyväskyläläisen Niinisen yrittämisessä selvästi.

‒ Olen virkeämpi ja saan aikaan enemmän. Nukun paremmin ja se tuo myös vastapainoa istumatyölle. Olen huomannut, että juoksemisella on ollut vaikutusta liiketoiminnan kannattavuuteen. Työelämän paineet ja vaatimukset edellyttävä nykyisin hyvää fyysistä kuntoa.

Niininen pyrkii omalla esimerkillään kannustamaan myös alaisiaan liikkumaan.

Takana on jo muutama maraton ulkomailla. Seuraavaksi hän juoksee ensi keväänä Budapestissä. Tänä syksynä harjoittelua on kiusannut sairastelukierre.

Yrittäjän harjoittelu on ympäri vuoden samanlaista, ja hän lähtee tienpäälle kahdesta neljään kertaan viikossa. Juoksuporukkaan kuuluu Niinisen kollegoita ja tavarantoimittajia sähköalalta. Kukaan ei soittele perään, mutta ryhmäpaineessa lenkki jää harvoin välistä.

‒ Unohdamme työasiat ja puhumme välillä muusta. Se on todella hyvä asia yrittäjälle, että elämässä on muutakin.

Vähä uni sairastuttaa

Riittävä yöuni on Ristiinassa ravintola Marttaa luotsaavalle Maria Muinoselle ykkösasia omassa hyvinvoinnissa.

Hänen yrittäjän urallaan tämä ei ole aina ollut itsestäänselvyys.

‒ Joskus oli aika, kun nukuin vain 14 tuntia viikossa. Ihminen sairastuu sellaisesta ja sitten tulee fyysisisä ongelmia. Olen kokeillut molemmat ääripäät ja voin sanoa, että omasta jaksamisesta tinkiminen ja tilanteesta selviäminen oli tuskallinen kokemus.

‒ Kun nukkuu kunnolla, se vaikuttaa muihin elintapoihini. Vaikutukset kokonaishyvinvointiin ja jaksamiseen ovat valtavat.

Muinonen on huomannut, että nukkuessaan tarpeeksi hän pystyy keskittymään työntekoon paremmin. Vaikka joinain öinä unet jäisivät vähemmälle, jo parin yön päästä hän korjaa asian ja lepää kunnolla.

Yrittäjä haluaa tehdä selvän rajan vapaa-ajan ja työn välille. Aina se ei ole mahdollista, mutta kotiin ja perheen lomamatkoille hän ei yleensä töitä tuo.

‒ On paljon rentouttavampaa käyttää aika muuhun. Silloin virkistyy paremmin. Ja on helpompi voida hyvin.

Muinonen on kiinnostunut itsetutkistelusta ja hänelle mielenvoiman ja mielentyöskentelyn kehittäminen ovat sydämen asioita.

‒ Vaikka yrittäjänä hyvinvoinnista huolehtiminen tuntuisi turhalta, jokaisen pitäisi myöntää oman itsensä tärkeys ja olla itsekäs. Jos voin hyvin, niin ympärillä olijat voivat hyvin. Toisaalta jaksan myös huolehtia muista.

Hyvinvointi tulee lautaselta

Joskus yrittäjän elämäntilanne vaatii omasta jaksamisesta tinkimistä. Näin on käynyt Janne Kärnälle, joka luotsaa tanssiin, kehonhuoltoon ja hyvinvointiin erikoistunutta Vivabalansia Oy:tä Joensuussa.

Kärnän vaimo on parhaillaan hoitovapaalla parivuotiaan taaperon kanssa. Tämän vuoksi miehen harteille on jäänyt vastuu perheyrityksen pyörittämisestä. Kiireisestä elämäntilanteesta kertoo se, että omat hetket ovat harvassa.

‒ Ohjaan paljon tunteja ja asiakkaita, joten liikuntaa tulee paljon. Koska olen töissä, en koe niitä hyvinvointia lisäävänä ja palauttavana, hän kuvaa.

Vaativaan elämäntilanteeseen Kärnä vastaa syömällä säännöllisesti ja terveellisesti. Samalla hän pystyy antamaan terveellisen esimerkin lapselleen.

‒ Lautasellani on paljon kasviksia sekä vaaleaa lihaa. Tarkkailen rasvoja, suolan sekä sokerin määrää. En kuitenkaan ole mikään tiukkapipo, joten välillä myös herkuttelen. Olen jo lapsena oppinut ruokarytmin ja pidän siitä kiinni, muuten alkaa nuppia kiristää.

Liikunnan parissa työskentelevänä Kärnä on hakenut aiemmin vastapainoa arkeensa muun muassa kansalaisopiston puutyökurssilta. Yrittäjän ja lapsiperheen isän aikataulut eivät toistaiseksi taivu omiin harrastuksiin. Kiireen keskellä omaa jaksamista on ehdittävä tarkkailla.

‒ Vaimo työskentelee välillä iltaisin, joten työpäivän jälkeen vaihdamme lastenhoitajaa lennosta. Tarkkailemme toistemme jaksamista ja pidämme huolen siitä, ettemme ylikuormitu. Yrittäjänä päivät venyvät helposti, sillä esimerkiksi kirjallisia hommia riittää valtavasti.

Miten kasvuyritys voi yhdistää työmäärän ja palautumisen? Aikatauluta kaikki, neuvoo Slushin Miika Huttunen

Miika Huttunen uskoo, että startup-ekosysteemi keskustelee nykyään paljon enemmän työstä palautumisesta.

Tunnista jaksamisen 4 varoitusvaloa ja reagoi ajoissa

Kun jaksaminen hiipuu, syttyy varoitusvaloja. Animaatiomme kertoo, mihin merkkeihin on syytä kiinnittää huomiota ja milloin tahtia on rauhoitettava.

Pikkuhiljaa pohjalta pinnalle – ”Pahimmillaan istuin kippurassa suihkussa ja mietin, miten olen joutunut tähän tilanteeseen”

Diivadesignsin yrittäjä Heidi Julkunen uupui ja mursi kätensä. Intohimo ja oman vision toteuttaminen saavat hänet edelleen jatkamaan yrittäjänä.

Milloin jaksamisen raja tulee vastaan? ”Olen varoittava esimerkki muille”

Janne Gylling osasi ja uskalsi hakea ammattiapua. Uupuminen on vaarallinen yrittäjien ammattitauti.

Tunnistatko uupumisen oireet? Näin teet muutoksen

Uupumisen oireet on syytä ottaa vakavasti. Muutoksen yhtenä kulmakivenä on merkityksellisen tavoitteen asettaminen.

Yrittäjien jaksaminen kovalla koetuksella – Tunnistatko itse ongelman?

Yrittäjien jaksaminen on kriittistä yrityksen koko olemassaolon kannalta.

Yrittäminen ei sovi heikkohermoiselle

Sopiva määrä töitä olisi ideaali. Se harvoin toteutuu edes yrittäjällä, kirjoittaa Vesinummelan yrittäjä Timo Nummela.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

Uupumus yllätti yrittäjän: Innostavatkin asiat koettelevat jaksamista

Petri Hollmén opettelee huolehtimaan jaksamisestaan silloinkin, kun olo ei ole uupunut.

Lataa lisää